Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A néma gyilkos: az elhízás

Érdekességek2018. január 11.

Ma, Magyarországon a felnőtt lakosság több, mint 60%-a elhízott. Ezzel a magas elhízási aránnyal az Európai Unió élmezőnyében vagyunk: még leírni is szörnyű, de gyakorlatilag mi vagyunk az Unió legelhízottabb nemzete. Ez gond, főleg azért, mert az elhízás nem csak esztétikai problémákat okoz.  

Vajon tényleg a magyar lányok a legszebbek?

Nemrég egy reklám azt állította, hogy a magyar lányok a legszebbek, és mi elhittük, még akkor is ha nem volt még magyar Világszépe (sőt a legjobb 20-ba sem gyakran kerülünk), és a modellszakmában is elvétve találni komoly magyar modellt. (A glammodellekről most ne beszéljünk, mert nem mérvadóak)

A férfiak helyzete sem jobb. Elég csak végigmenni az utcán, és megnézni az átlag magyar férfit, és ha a látvány nem lenne eléggé elrettentő, jó tudni, hogy bizonyítottan egyre több az aputestű (puhos, elhízott) férfi. Ezt erősíti meg egy érdekes statisztikai adat: míg 10 évvel ezelőtt a 32-33 as volt a magyar férfiak nadrágmérete (ebből adták el a legtöbbet), addig ez mára a 34-35-ös méretre kúszott fel. 


Bronzérem a világban is!

Tudjuk, hogy elképesztően provokatívan írjuk meg a cikket, és rossz avval szembesülni, mennyire elhanyagoljuk magunkat, és a testünket, sőt talán az az adat is hihetetlennek tűnik, hogy Európa legtúlsúlyosabb nemzete vagyunk, de ha ez még mindig kevés, álljon itt egy olyan adat, amit kevesen tudnak: a világon mi vagyunk a harmadik (!) legkövérebb nemzet. Van azonban remény, mert a gyermekkori elhízásban nem állunk annyira rosszul. 


Nem a zsírok miatt van

Ha elhízás, akkor a zsíros, magyar ételek. Mindenki, mindent rájuk fog, pedig ez tévedés, és ezt azonnal be is bizonyítjuk. Te, aki ebben a pillanatban olvasol minket mikor ettél utoljára zsírban sült kacsát, hasábburgonyával? Mikor ettél olyan pörköltet, amelyik tocsogott a zsírban? Mikor ettél meg utoljára egy zsíros kenyeret, hagymával? Nem a zsírral van a baj, illetve azzal, de nem úgy, ahogy gondolod. 

Mitől hízik a magyar? 

Sokkal nagyobb gondot okoz az alkalmanként elfogyasztott zsíros ételeknél a rendszeresen vásárolt, és megevett szénhidrátok. A fehér kenyér (teljes kiőrlésűnek mondott is ide tartozik), a krumplis ételek, a rengeteg cukorral készült étel, az (egyébként olaszoknál több) belapátolt tészta, az olajos zsíros magvak, és a kifejezetten mozgásszegény életmód. Na, és persze a sok-sok édesség, és nassolnivaló, a csipszek, a cukros üdítők, a rendszertelen étkezés, és a rengeteg cukros péksütemény. Persze mindenről nem lehet lemondani, pedig érdemes lenne: az elhízás ugyanis néma gyilkos. 

Elhízás: a néma gyilkosod
Kevesen tudják, de az elhízás betegség: ezt a WHO mondta ki még 1998-ban. Egészen elképesztő statisztikai adatok állnak rendelkezésünkre, hogy mik azok a halálos betegségek, melyek összefüggésbe hozhatóak az elhízással: Európában a rákbetegségek fele az elhízás miatt van. A keringési, érrendszeri megbetegedések több mint 80%-a az elhízás miatt alakult ki, ugyanúgy, ahogy például a csontritkulás is. Amikor azt mondjuk, hogy az elhízás lehet a néma gyilkosod is, nem túlzunk: agyi érkatasztrófát okozhat az elhízás (stroke-ot), de éjszakai hirtelen halált is, hiszen alvás során a felső légutak elzáródhatnak így időről időre abbahagyod a légzést éjjel, amely végeredménye lehet a halál is. Arról nem is beszélve, hogy búcsút inthetsz a májadnak.

Az, hogy az elhízás a néma gyilkosod, nem túlzás. Természetesen az elhízás megelőzhető, de ha bekövetkezett, akkor is van megoldás.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Meglepő felfedezés: az oxigén és a baktériumok kapcsolata régebbi, mint hittük

2025. május 03.



A múlt eseményeinek feltárása gyakran ugyanolyan kihívást jelent, mint a jövő előrejelzése. Különösen igaz ez a távoli múlt vizsgálatára, például annak megértésére, hogyan alkalmazkodott az élet a Föld drasztikus változásaihoz, mint amilyen a légkör oxigéntartalmának jelentős növekedése volt. A HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont (HUN-REN ÖK) kutatói azonban különleges megállapítást tettek az évmilliárdokkal ezelőtt élő baktériumokkal kapcsolatban.

A Science folyóiratban megjelent friss kutatásban egy nemzetközi kutatócsoport látványos részletességgel tárta fel, hogyan fejlődtek a baktériumok, és hogyan alkalmazkodtak az oxigénhez az évmilliárdok során.

A kutatás célja kettős volt: egyrészt szerették volna pontosan megállapítani, mikor alakultak ki a baktériumok főbb csoportjai, másrészt rekonstruálni, hogyan alakult ki és terjedt el a baktériumoknál az oxigén-használat képessége. Ehhez a kutatók a mintegy 2,33 milliárd éve bekövetkezett Nagy Oxidációs Eseményt (GOE) vették viszonyítási alapként, amely a cianobaktériumok fotoszintézisének hatására drasztikusan megnövelte a légköri oxigén mennyiségét.

A kevés fosszília miatt korábban nehezen datálható folyamatot a kutatók geológiai és genetikai adatok együttes elemzésével vizsgálták. Gépi tanulás segítségével pedig azonosították az ősi aerob baktériumokat, majd bayesi statisztikai módszerekkel becsülték meg megjelenésük idejét, feltételezve, hogy ezek az oxigént hasznosító baktériumok a GOE után alakultak ki.

A tej

2025. május 03.



III. rész: Tévhitek a tejről


Pasztőrözés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az ásványianyag-tartalom az UHT hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, s átlagosan legfeljebb 10% vitamintartalom vész el. Mindemellett a tejet nem C-vitamin-, hanem fehérje-, ásványianyag-, kalcium– és D-vitamin-tartalma miatt kell fogyasztani.
A boltban kapható tejet vízzel hígítják. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. Az Európai Tanács 2007-es rendelete szerint „a »tej« szó kizárólag az egy vagy több fejésből nyert rendes tőgyváladékot jelenti, az ahhoz történő hozzáadás vagy abból történő kivonás nélkül”. Ezzel összefüggésben a Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej”, ami kizárólag tejet tartalmaz és semmi mást.
Az UHT tejben több az E betűvel jelzett, nem természetes anyag. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagot. A tej az UHT (Ultra High Temperature Treated) hőkezelésének és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez az eljárás minden baktériumot kiölt a tejből, a 6 rétegű csomagolás pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.
Az UHT tej tejpor és víz keveréke. Ez nem igaz!
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. Ez csak UHT hőkezelésen megy keresztül, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3–6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.