Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A legszuperebb vitaminfeltöltés! Csíráztatás otthon

Érdekességek2024. január 12.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A téli időszakban szervezetünknek nagyobb szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra, mint bármikor. Habár ilyenkor jóval kevesebb a zöldség- és gyümölcskínálat, mégis van egy egyszerű, ám annál hatékonyabb módszer vitaminkészletünk téli feltöltésére: a csírák fogyasztása. Néhány egyszerű tipp, hogyan neveld őket otthon.

A csírák: a természet csodái

A csírák koncentráltan tartalmazzák a fiatal növény kifejlődéséhez szükséges rengeteg vitamint, ásványi anyagot és fontos tápanyagokat, enzimeket, ráadásul szinte „előemésztett” formában, vagyis a szervezetünk számára nagyon könnyen emészthetők és feldolgozhatók. A tápláló csírák ugyanakkor rendkívül kalóriaszegények, hatékonyan beállítják az anyagcserét és elősegítik a méregtelenítést. A csírák csodálatos hatását, az emberi táplálkozásban betöltött egyedülálló szerepét ma már számos kutatás támasztja alá. 

Csírafajták – változatos kínálat már itthon is

A kereskedelemben ma már számos csíraféléből válogathatunk, a kínálatban nemcsak a legnépszerűbb búza-, lucerna-, mungóbab vagy hagymacsíra található meg, hanem a csípős ízű retek, a különleges görögszéna, a pikáns káposzta és ezek kevert változatai is. A hüvelyesek csírái, mint a mungóbab, csicseriborsó, zöldborsó vagy lencse értékes fehérjékkel és rostokkal látják el szervezetünket. Rendkívüli vértisztító, méregtelenítő és emésztésjavító erővel bír a hagyma-, a mustár- és a retekcsíra, ezért (különösen ez utóbbit) mértékkel fogyasszuk (néhány evőkanál).

Az egyik legértékesebb csíra a friss ízű lucerna, magas A, B, C, E, K-vitamin tartalommal és az édeskés búza, amelyet önmagában, mintegy édességként is fogyaszthatunk.


A csírák fogyasztása

A csírák önmagukban fogyasztva hasznosulnak a legjobban, de amíg megszokjuk az ízüket, számos ételféleséggel kombinálhatjuk. Legjobb, ha salátába keverjük vagy pirítóshoz, szendvicsfeltétként, pitában fogyasztjuk. A csírák nagyon jól illenek (elsősorban növényi) szószokhoz és krémekhez, például a csicseriborsóból és szezámból készült humuszhoz vagy az avokádóból készült guacamoléhoz, de fokhagymával ízesített sajtkrém vagy túrókrém mellé is ideálisak.

Mindig nyersen együk a csírákat, és lehetőleg ne tegyük ki hőhatásnak, hogy az értékes anyagok megmaradjanak. 

Csíráztatás otthon

Érdemes az otthoni csíráztatással is kísérletezni, mert egyelőre sokkal olcsóbb, a keverékeket a saját ízlésünkre szabhatjuk és a fiatal hajtásokhoz bármikor hozzájuthatunk. Jelenleg kétfajta csíráztatót vásárolhatunk a boltokban, az egymásra tehető tálkákból állót és egy nagyobb műanyag üveget, amely alkalmas arra, hogy 45°-os szögbe állítva távozzon belőle a víz. Ez utóbbi nagyobb mennyiségű csíra elkészítésére is alkalmas, ha inkább kis mennyiségeket szeretnénk, választhatjuk az előbbit. 

Az otthoni csíráztatás fortélyai

Csak vegyszermentesen termesztett és hántolatlan (egész) magvakat csíráztassunk. A magvakat először mossuk át folyó víz alatt, majd áztassuk be annyi időre, amennyit a csomagoláson javasolnak. Gabonafélék és hüvelyesek esetében (pl. búza, rozs, zab, illetve csicseriborsó, mungóbab, zöldborsó, lencse) ez kb. 12 óra, kisebb magvak esetében 4-6-8 óra is elegendő (retek, lucerna, káposzta, görögszéna, köles, zsázsa, napraforgó). Ha tehetjük, a csíráztatáshoz használjuk szűrt vagy tisztított vizet.

A csíráztatási idő is eltérő magvanként, a búza, a mungóbab 2-3, a lucerna, a napraforgó, a köles és a retek általában 4-5 nap alatt csírázik ki. Az ideális csírahossz szintén magvanként változik, a búzacsíra például 0,5-1,5 cm-esen a legfinomabb, a lucerna ideális hossza 2-4 cm, a reteké 2-3 cm. Ezeket érdemes otthon kikísérletezni a saját ízlésünknek megfelelően.

Ha a csíráztatót az utolsó 1-2 napra napfényes helyre tesszük, a csírákban klorofill és C-vitamin termelődik.

 


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

A második trimeszter furcsaságai és veszélyei

2025. február 06.




A vizeletcsepegés vagy a bőrelváltozások megjelenése ismert velejárója lehet a második Trimeszternek, ahogyan a növekvő pocak is – igaz, ez utóbbinak azért örülnek is a kismamák. Vannak azonban olyan velejárói is a terhesség második szakaszának, melyek meglepőek, félrevezetőek lehetnek, kiváltképp a téli időszakban.


A témában Ratkó Tünde termékenységi szakember, szülésznő, a Trimeszter Termékenységi Klinika szakembere van a segítségünkre.

A második Trimeszter

A terhesség 3 fejlődési szakaszra, megközelítőleg 3×3 hónapos időszakra tagolódik. Ebből a második szakasz, a második trimeszter talán a legnyugodtabb szakasz. Ilyenkor a pocak még nem akadályozza a kismamát a mozgásban és a mindennapi tevékenységeiben. Az első trimeszterre jellemző rosszullétek pedig ilyenkorra jellemzően már eltűnnek.

A második trimeszter így nem csak kiegyensúlyozott, hanem könnyű is, bár tény, hogy azért vannak olyan velejárói, amik nem éppen a legkellemesebbek. Ezek között jól ismert az inkontinencia, mely annak köszönhető, hogy a növekvő magzat nyomja a hugyhólyagot, illetve a bőrelváltozások, sötétebb foltok, csíkok megjelenése. Ezek mellett azonban olyan tényezők is jelentkezhetnek, melyeket nem kötnénk a terhességhez, így pedig adott esetben feleslegesen kezdenénk el a tüneteket kezelni.

A várandósság és a tél

A második trimeszter könnyen járhat együtt fejfájásokkal, orrdugulással, izületi fájdalmakkal, melyek bizony egy megfázás tünetei is lehetnének. Ennek jelentősége azért van, mert a megfázással együtt járó láz a kismamák esetében bonyodalmakat okozhat, így természetesen nagyobb odafigyelést és körültekintést igényel a kezelése is!

A második trimeszter egyik velejárója lehet a hüvelyi folyás. Ennek jelenléte a hormonális változásoknak és a többlet vérnek köszönhető, haszna pedig az, hogy segít elkerülni a hüvelyi fertőzések jelentkezését. Addig nem jelent gondot a hüvelyi folyás, míg az szagtalan, a színe pedig fehéres árnyalatú. Ha bármelyikben változás követklezik be, illetve viszkető, égő érzés kapcsolódik a folyáshoz, mindenképpen keressük fel a kezelőorvost. Sajnos a hüvelyi fertőzések felszállóvá válva a vetélések mintegy 70%-ért tehetőek felelőssé, ezen kívül nagy mértékben növelik a koraszülés kockázatát is.

Gyenge nők erőssége

2025. február 05.

A hozzám fordulók 90%-a nő. Szinte nincs olyan nap, amikor ne keverednék bele egy férfi-női viszonyokról szóló vitába. Mivel sok éve foglalkozom emberekkel, kialakult az a képességem, hogy nagyon jól érzem az energiákat. Azokat az energiákat, amelyeket a velem beszélgető másik fél kisugároz. Sokszor látom azt, hogy a beszélgetőtársam által kisugárzott energia nem egyezik azzal az energiával, amit ő magában lát, érez. Sokszor egy kívülálló kell ahhoz, hogy megismerjük önmagunkat.

Az utóbbi egy évben, szinte minden családállításon téma a nőiség kérdése. Rengeteg párkapcsolati probléma mögött a nők mélyben megbúvó, kemény, férfias típusú energiája rejlik. A legnőiesebben kinéző, önmagukat tökéletesen nőnek érző hölgyek gyakori problémája ez. Ilyen esetekben nem értik, miért nem működnek a kapcsolataik, párjuk miért „menekül” el egy olyan nőhöz, aki elmondásuk szerint a közelükbe sem ér mint nő, kinézetre.
Nem is a szépséggel, a külsővel van a baj. A baj a kisugárzással van.

Ismerek hölgyeket, akik szépek, megnyilvánulásaikban is tökéletes nők. Mégis. Valami nem stimmel. Amikor egy családállításon felállítjuk a saját női-férfi oldalukat, rögtön megmutatkozik, hogy a férfias oldal túlsúlyban van. Ez nem mindig szembeötlő, és elég alattomosan bújhat meg a felszín alatt. Az egyik ismertető jele, hogy az illetőnek fontos, hogy mindig az övé legyen az utolsó szó. Gyakran lelki zsarolás képében tűnik elő az energia. A másik félben bűntudatot próbálnak kelteni, így manipulálva őt.

A kemény, manipulatív energiát a társ akkor is érzi, ha fizikailag nincs velünk. Ne felejtsük el, hogy társunkkal, főleg ha lelkileg erősen össze vagyunk kapcsolódva, mindig összeköttetésben állunk. Tudatalattink úgy kapcsolódik össze, mint a fogaskerekek. Hiába „csak” gondoljuk a dolgokat, ő érzi. Sőt, előfordul, hogy korában érzi a bennünk zajló változásokat, mint ahogyan azt mi saját magunk érzékeljük. Ezért történik sok esetben, hogy amikor valaki félrelép, a félrelépés már csak egy válaszreakció arra, hogy a társ, akit megcsaltak, érzelmileg már korábban eltávolodott.

Ez nem is sok!

2025. február 05.

Miért jelent problémát, ha van pár kg testsúlyfölöslegünk?

A túlsúly nem csak esztétikai probléma. Bizonyított, hogy az elhízásban szenvedők 3-10 évvel rövidebb ideig élnek.

A problémát a test zsírszövetének kóros felhalmozódása váltja ki. A fehér zsírszövet endokrin szervként szabályozza az energiaháztartásunkat, az anyagcserénket és számos egyéb folyamatot a szervezetünkben. Tehát a zsírszövetünk hormontermelő szervünk is, ami számos gyulladáskeltő, daganatkeltő citokint/hormont termel.

A zsírszövetünk káros anyagokat is termel?

Ez a krónikus gyulladás olyan reakciókat indít be a szervezetünkben, amik komoly megbetegedésekhez vezethetnek.
Egészségünk megőrzése mindannyiunk számára fontos. Valószínűleg nem szeretnénk idő előtt szív-érrendszeri betegségekben, cukorbetegségben szenvedni vagy a túlsúly által okozott mozgásszervi panaszoktól korlátozottan élni, tehát legjobb, ha el sem hízunk.

Ha már felkúsztak a kilók

Ha már jó pár kg-mal többet cipelünk magunkon a kelleténél, akkor a testsúlycsökkentést nem szabad tovább halogatni. Nyilván nem lehet reális cél 15-20 kiló felesleg pár hét alatti „ledobása”.

Fontos, hogy fokozatos legyen a fogyás, hiszen a többletsúlyt sem 1-2 hónap alatt szereztük.

Heti 0,5-1 kg-os testsúlyvesztésnél nem kell nagyobb mértékű fogyásra törekedni.

Milyen diétát válasszunk?

Orvosi szempontból nem tanácsolhatók a divatdiéták, léböjtkúrák, hiánydiéták. Olyan étrendet szükséges kialakítani, ami hosszú távon is tartható. A képlet triviális, akár már unalmasnak is tűnhet: negatív energia-egyensúly.

Vagyis a fogyáshoz tartósan kevesebb kalóriát kell bevinnünk, mint amennyit elégetünk.

Eleinte javasolt számolni a kalóriákat, mert hajlamosak vagyunk alábecsülni a bevitt energiamennyiséget, mely így óhatatlanul eredménytelenséghez vagy hízáshoz vezet. Van, akinek sokat segít az étkezési napló vezetése, ill. a kalóriaszámláló applikációk, táblázatok. Kalóriadeficites étrend kialakításában, ill., ha egyúttal anyagcserebetegségben is szenved valaki, érdemes szakemberhez – diabetológus, endokrinológus, dietetikus – fordulni, aki szakszerű segítséget nyújthat.