Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A kávé segíthet karcsúnak maradni?

Érdekességek2023. december 01.

A napi kávéivás az egyik legegyszerűbb módszer lehet a nem kívánt kilók leadására, mutat rá egy közelmúltban készült tanulmány. Érdemes hát közelebbről megismerni, hogy a kutatók szerint mi állhat a háttérben.

A fotó illusztráció: pixabay.comA kávéfogyasztás általában vegyes kritikát vált ki az azzal foglakozó szakemberek körén. A pozitív tanulmányokhoz rendszerint társulnak negatív alternatívák, különféle, sokszor eltérő információkat hagyva kedvenc italunkról. Az a hír azonban, hogy a rendszeres kávéivás segíthet a testsúly csökkentésében, bizonyára nem vált ki ellenérzést. 

Megfelelő zsírégetés

Testünk kétféle zsírt tartalmaz: fehéret és barnát. A kalóriát raktározó, fehér zsír az, amelytől a legtöbben szeretnénk megszabadulni, ha fogyni szeretnénk, vagy fogynunk kell a zsírtöbblet egészségkárosító hatása miatt. A barna zsírszövet viszont előnyös a testsúly csökkentése szempontjából, mivel a kalóriák égetésével vesz részt a szervezet hőtermelésében (hidegben aktiválódik). Minél több van belőle, annál kevesebb fehér zsír rakódik le szervezetünkben. Bár sajnos a leggyakrabban csak a nyaktájékon található meg. Érdekes módon azonban sok karcsú embernél viszonylag magas a barna zsír aránya, míg a túlsúllyal rendelkezőknél általában alacsonyabb.

A hőtermelés érdekében a barna zsír égeti a cukrot és más zsírokat, és általában csak akkor aktiválódik, ha testünk hideg, fázunk. Egy angol tanulmány, mely az első a maga nemében, a kávéivásnak a barna zsírra gyakorolt hatását vizsgálta, érdekes eredményeket elénk tárva. A kutatócsoport non-invazív (külső beavatkozás nélküli) hőképet készített abból a célból, hogy megnézze a barna zsírtartalékokat a vizsgált személyeknél, mielőtt ittak egy csésze kávét, és utána is. Így a hőképen megfigyelhették, hogy a kávéfogyasztás hatására aktiválódott-e a nyak körül található zsír, látható-e pl. felforrósodás.


A fotó illusztráció: pixabay.com

Potenciális előnyök

A tanulmány kimutatta, hogy már egyetlen csésze kávé serkenti a barna zsír aktivitását, ami potenciálisan elősegítheti a fogyást. A barna zsír ugyanis egy speciális fehérjét tartalmaz, ami az ún. uncoupling protein-1 (szétkapcsoló fehérje, UCP1). Aktiválódása esetén ez az oka annak, hogy a barna zsír gyorsan képes sok hőt termelni – grammonként kb. 300-szor többet, mint bármely más szövet. Mindez tetemes kalóriaégést eredményez, ami előmozdíthatja a testsúly csökkenését. De ez nem minden: a barna zsír aktiválása szintén segíthet a vér cukor- és zsírszintjének szabályozásában.

Eddig a kutatást olcsó, pezsdítő kávémárka felhasználásával végezték – naponta fogyasztott kávénknak sem kell fantasztikus keveréknek lennie! Amellett már a napi egy csésze kávénak is működnie kell a fogyás szempontjából – vélik a kutatók. Ugyanakkor még nem vizsgálták, hogy tej hozzáadása módosítja-e a reakciót. Tehát, amíg többet nem tudunk, és fogyni akarunk, igyuk a kávénkat feketén!

Fogyás mindenkinél?

Mint az új tanulmányoknál gyakran előfordul, lehetséges buktatók is előfordulnak. Ebben az esetben az egyik az, hogy eddig úgy tűnt, a barna zsír csak rövid ideig aktiválódik a kávé által. Másodszor, a kutatók még nem igazolták a szervezet hosszú távú alkalmazkodását a fogyáshoz – bár nem is zárták ki. Harmadik tényező, hogy eleve mennyi barna zsír van a testünkben. Mindnyájunknak van barna zsírja, de mint említettük, a túlsúlyos vagy elhízott embereknél kisebb mennyiségben. A csökkent barna zsírfunkció valószínűleg hozzájárul a túlsúly növekedéséhez. A kutatók még vizsgálják azt is, hogy a barna zsír mennyiség növelhető, illetve aktivitása fokozható-e. További kutatás tárgya, hogy a koffein a zsírégető táplálék-kiegészítőkben ugyanolyan hatásúak-e, mint a kávé.

A kutatási eredmények potenciális következményei meglehetősen jelentősek, mivel az elhízás komoly egészségügyi problémát jelent, többek közt a cukorbetegség terjedése miatt is. A barna zsír aktiválása része lehet a megoldásnak mindkettő kezelésében. 

Fotó: pixabay.com

3 további ok, amiért egészségi szempontból is érdemes kávét fogyasztanunk:
– Növelheti az élettartamot
Egyes kutatások szerint napi 3-4 csésze kávé meghosszabbíthatja a várható élettartamot. Amellett legtöbbünk komoly általános egészségügyi előnyöket élvezhet a kávéivás folytán (kivéve a terhes nőket és a törés kockázatának kitett személyeket).

– Védhet degeneratív idegrendszeri betegségektől
Egy amerikai vizsgálódás szerint két, a kávéban található vegyület összefoghat a Parkinson-kór elleni küzdelemben. A kutatók úgy vélik, hogy a koffein és a kávébab bevonatában lévő anyag kombinációja egyes eseteben megvédhet ezen betegség kialakulásától. Eközben egy korábbi tanulmány azt veti fel, hogy a kávé csökkentheti mind a Parkinson-, mind az Alzheimer-kór esélyét.

– „Riasztás” első látásra
Tudtuk, hogy nemcsak a kávéivás, hanem pusztán olyasmi, ami eszünkbe juttatja a kávét (pl. a képe) elősegítheti elménk éberségét és élénkebb működését? A Torontói Egyetem egyik tanulmányának készítői legalábbis ezt bizonyítják…


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Így éld túl a nyarat cukorbetegként

2025. július 20.

Fontos tanácsok és tévhitek

A nyári meleg mindenki számára kihívást jelenthet, azonban a cukorbetegek és inzulinrezisztenciában (IR) szenvedők számára különösen komoly kockázatokat rejthet. Magyarországon több mint egymillió ember érintett cukorbetegségben, és még többen élnek inzulinrezisztenciával. Nyáron a hőmérséklet-emelkedés miatt fokozott figyelemre van szükségük, hiszen a magas vércukorszint és a kiszáradás veszélye jelentősen megnőhet – hívja fel a figyelmet a Budai Egészségközpont szakembere a cukorbetegek világnapja alkalmából.

Rejtett veszélyek a hőségben

A nyári hónapokban a cukorbetegek könnyebben kiszáradhatnak, mivel a magas vércukorszint fokozza a vizeletürítést. Ha a betegség szövődményeként már kialakult ér- vagy idegkárosodás, akkor a verejtékmirigyek sem működnek megfelelően, így könnyen hőgutát kaphatnak.

„Nyáron gyakran észrevétlen maradhatnak a kiszáradás korai tünetei – például a szomjúságérzet, fejfájás, sötétsárga és kevés vizelet, szédülés, fáradékonyság, étvágytalanság –, ezért cukorbetegek esetében még tudatosabban kell odafigyelni a folyadékbevitelre, különösen, ha idősek” – figyelmeztet dr. Borús Hajnal, a Budai Egészségközpont diabetológus, belgyógyász, endokrinológus szakorvosa.

A nagy meleg az inzulinrezisztensekre is veszélyt jelenthet, mivel stresszreakciót okoz a szervezetben, ami kortizol- és adrenalinfelszabadulással járhat, ez pedig megemeli a vércukorszintet és növeli az inzulinrezisztenciát. Melegben aludni sem tudunk olyan jól, ami szintén rontja az inzulinrezisztenciát.

A betegségben érintettek közül kiemelt figyelmet kell szánni a gyerekeknek és kismamáknak. Gyermekek esetében fokozott figyelmet kell fordítani a folyadékpótlásra, nyári táborokban pedig szükséges a megfelelő orvosi dokumentáció inzulinadagokkal, étkezési utasításokkal, és egy olyan felelős személy jelenléte, aki érti az 1-es típusú cukorbetegség kezelését, mivel ezzel szokott probléma lenni. Kismamáknál kiemelten fontos a folyamatos vércukorszint-monitorozás, hiszen a magzat egészségére is hatással lehet a vércukorszint jelentős ingadozása.

Honnan tudod, hogy eleget iszol?

2025. július 20.

A legmegbízhatóbb jelzés nem a szomjúság, hanem a vizeletürítés. A vesék óránként maximum 1 liter vizet képesek feldolgozni, ezért a legjobb stratégia a folyamatos, egyenletes folyadékbevitel. Napi 8–10 pohár, azaz óránként kb. 2,5 deci víz tökéletesen támogatja a szervezetet, amivel a bőrünknek, a közérzetünknek, sőt a teljesítőképességünknek is jót teszünk! Ha napi 7–8 alkalommal van vizeleted, és annak színe sohasem sötét sárga, akkor jó úton jársz! Ha nem, ideje még egy pohár vízzel többet inni.

Külön odafigyelést igényelnek

A gyerekek és az idősek! A kisebbekben még nem tudatosul a vízfogyasztás fontossága, ezért a folyadékbevitelükre a felnőtteknek kell figyelnie. Gyakran úgy belemerülnek a játékba, hogy még a szomjúságot sem érzik. Ráadásul a kicsik testének víztartalma magasabb, mint a felnőtteké. Az időseknek pedig az életkor előre haladtával romlik a szomjúságérzete, ezért nem érzékelik, hogy inniuk kéne. Többségük nehezen mozog, ezért kétszer is meggondolják, kimenjenek-e egy pohár vízért, vagy éppen azért nem isznak, hogy ne kelljen a mosdóba járniuk. Illetve sokan élnek olyan krónikus betegséggel, vagy szednek olyan gyógyszereket, amelyek hatással vannak testük folyadékegyensúlyára. Már azzal is sokat segítünk, ha mindig kezük ügyébe teszünk egy pohár innivalót: cukormentes teát, vizet, limonádét, és ügyelünk arra is, hogy napi rendszerességgel egyenek magas víztartalmú fogásokat, például levest.

A másik terület, amikor fokozottan figyelni kell a folyadékpótlásra, ha a szervezet valami miatt túlzott mennyiségben veszít folyadékot. Itt nem csak a kánikula miatti izzadásra kell gondolni, hanem a nyáron gyakori lázas, hányással, hasmenéssel járó betegségekre is. Ilyenkor ezt a nagyobb folyadékveszteséget is vissza kell pótolni, hogy elkerüljük a súlyosabb, kiszáradásos állapotot, ami már kórházi ellátást igényel.

Az állati és a növényi fehérjék közötti lényeges különbségek

2025. július 19.

Aminosav-összetétel: Az állati fehérjék – például a hús, tejtermékek és tojás – általában „teljes fehérjéknek” számítanak, mert természetes formájukban tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat az emberi szervezet számára. A növényi fehérjék – például hüvelyesek, gabonák, magvak – viszont gyakran valamely esszenciális aminosavban (például metioninban vagy lizinben) alacsonyabb mennyiséget tartalmaznak, így többféle növényi fehérje kombinációja lehet szükséges a teljes aminosav-profil biztosításához.

Felszívódás és biológiai érték: Az állati fehérjék biológiai értéke általában magasabb, vagyis hatékonyabban hasznosulnak a szervezetben. A növényi fehérjék emésztése néha hátráltatott lehet a rostok és bizonyos antinutriensek miatt, amelyek csökkenthetik az emészthetőséget. Az antinutriensek olyan természetes növényi vegyületek, amelyek bizonyos tápanyagok (például ásványi anyagok vagy fehérjék) felszívódását csökkenthetik, negatívan befolyásolhatják. Ilyenek például a fitinsav (teljes kiőrlésű gabonákban), a lektinek (babfélékben), az oxalátok (spenótban) és a tanninok (teában, kakaóban). Viszont megfelelő előkezeléssel (főzés, áztatás, fermentálás) hatásuk csökkenthető.

További tápanyagok és egészségügyi hatások: Az állati eredetű élelmiszerek gyakran tartalmaznak olyan mikrotápanyagokat, mint a vas, B12-vitamin, cink, amelyek fontosak, de magas telített zsírsav-tartalmuk miatt bizonyos egészségügyi kockázatokat is hordozhatnak. A növényi források esetében a fehérjék mellett magas a rost-, vitamin- és antioxidáns-tartalom szól.