Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A gigantikus, átverős diétabiznisz - és ami kimaradt belőle

Érdekességek2018. november 10.

Dr. Oláh Andor még azt írta elő, hogy vegetáriánus, laktovegetáriánus étrendet kövessünk, ha egészségesek akarunk lenni. Ma már gasztro-faksznit választhat a lakosság nagyjából 3%-a. Akinek van választása, aki tud olvasni, és aki némileg egészségtudatos. Értük folyik a harc. De hogy látja ezt a természetgyógyász? Hartmann Ferenc újra megmondja!  

Az egészséges élet 9 pilléréről szóló cikksorozatunk második részében most a táplálkozásról gondolkodunk el. (Az első része itt olvasható, és a méregtelenítésről szól.) 
Dr. Oláh Andor orvos - természetgyógyász (1923-1994) érdeklődése a múltszázad 50-es éveiben fordult a természetes gyógymódok felé. Miközben szellemi példaképe Mahatma Gandhi volt nagy elszántsággal kutatta fel a magyar népi orvoslás értékeit is. Véleménye szerint a múlt és a jelen természetgyógyászati vonatkozású tapasztalatait ötvözni kell az egészségmegőrzés érdekében és ehhez változásokra van szükség. Létrehozta a reforméletmód fogalmát, lefektette az egészséges élet kilenc alapelvét, amelyet Reformkonyha c. ( Dr.Oláh – Vadnai – Kállai 1985) könyvében is népszerűsített. 

Ennek második fontos pontja a táplálkozásról szólt, melynek lényegét a mértéktelen hús, zsír, cukor fogyasztás ellenpéldájaként a vegetáriánus, ill. laktovegetáriánus táplálkozásban határozta meg. Ez a táplálkozási modell a múltban nem volt teljesen idegen hazánkban sem.


Idézet a könyvből: 
„1883-ban alakult meg a Magyarországi Vegetárius Egyesület (később Magyar Vegetárius Egyesület). Az 1910-es években székhelye Budapesten a Rákóczi út 9. szám alatt volt. Az alapszabály szerint az egyesület egyik célja: „Mértékletességet ébreszteni, valamint ezen erények iránti hajlamot tágabb körökbe vinni, meghono¬sítani." A 30-as években nemcsak vegetárius éttermek voltak Budapesten, hanem természetes gyógymód-szanatóriumok is a fővárosban és vidéken. Ilyen volt például ifj. dr. Rusznyák István „hústalan diétás üdülőpanziója" Balatonföldváron, ahol - orvosi irányítás mellett nap és légfürdő, vízkúra, gimnasztika, masszázs, strand, hús nélküli diétaformák, böjt, Schroth- és nyerskoszt kúrák állottak a betegek rendelkezésére. Később 1948. a „fordulat éve" után, a személyi kultusz éveiben, csírájában elfojtottak minden ilyen jellegű tevékenységet, megszüntették a vegetárius egyesületet is „minden hasznos létesítményével együtt. Megszakadt a természetgyógyászati, életreform könyvek kiadása is, egé¬szen 1985-ig.”
 
1990-ben Oláh doktor iskolájában kezdetem ismerkedni a természetgyógyászattal. Személyesen tapasztaltam meg azt az elhivatottságot, amivel a reforméletmódot népszerűsítették. Nem voltak még újabb és újabb irányzatok. Ekkoriban kezd nyílni a „szabad termékpiac” amely később elönti az országot nyugatról érkezett táplálék-kiegészítőkkel és divatos étrendekkel. Az egészség üzletté alakul és a nagy számban magukat önjelölten szakértővé előléptető – gyakorta képzetlen! ál-természetgyógyászok egy jelentős része (ma is) próbál pénzt csinálni a hiszékenység, tudatlanság kihasználásával. 

Divatnyavalyák drága kezeléssel 
Kezdetben vitaminhiányosak voltunk, később a Candida támadott minket. Felborult a sav-lúg egyensúlyunk, antioxidáns és oxigénhiányunk is lett. Manapság a glutén és a laktóz tizedeli sorainkat, nem a mozgáshiány. De mindenre volt és van megoldás. Kiéheztetjük a gombát, lúgosítunk, oxigénnel dúsított vizet iszunk. Nap és légfürdők? Vízgyógyászat? A reform életmód már a múlté?  
 
Tekintsük át miként állunk a reformkonyha alapgondolataival ma. 
A reformtáplálkozás fő irányvonala a vegetáriánus étrend népszerűsítése volt.  Ez soha nem lett igazán elterjedt. Kínában, pl. a lakosság 4-5 % - a, Olaszországban 10, Lengyelországban 3, Spanyolországban 3% - a tartozik ebbe  körbe.  Magyarországon csak becsült érték van és ez a szám nem éri el a 2 %-ot.  
 
Kajacsata – másképp
Abban a furcsa helyzetben vagyunk, hogy hazánkban „táplálkozás háború” dúl. Már nem a gyorséttermek jelentik a fő ellenséget. Olyan régi életfontosságú táplálékok, mint a tej, a gabona, a hús vagy éppen a zöldség képeznek barátot vagy ellenséget attól függően, hogy fogyasztójuk melyik oldalon áll, milyen hitrendszer szerint választja meg eledelét. 
Mindenki saját igazát hangoztatja miközben mérgezőnek nevezi a számára nem szimpatikus ételt. Kevés helyen hallunk arról viszont, hogy az evés természetes folyamat, a biológiai élet elkerülhetetlen része semmi más. A táplálék megválasztásának nem elvi (hitrendszeri) vagy áltudományos érveknek kell érvényesülni, hanem a józanésznek. 
Ma a „helyes” táplálkozásról könyvek tömegei jelennek meg és természetesen minden valamire való női magazin is tartalmaz jobbnál jobb táplálkozási ötleteket. Sokszor azonban azt tapasztaljuk, hogy nemcsak nem helyes a megválasztott divatos étrend, hanem néha káros is. 
Ha körülnézünk tudatosabb, nem a magazinok egészségromboló, gyors diétáit tartó pácienseink és ismerőseink körében, érdekes képet kapunk.
• Az egyik ember saját vércsoportja szerint választja meg a táplálékát.
• Vannak vegák, vegánok, nyersevők, 
• Olyan is akad, aki „Norbi update” rendszerét követi.
• Mások Atkins urat tartják mérvadónak.
• A természetgyógyászat iránt érdeklődők többen a makrobiotikát szeretik, a szigorúbbak Mazdaznan elvek szerinti táplálkozást tartják jónak.
• Sokan kedvelik a Paleolit rendszert, 
• Vannak, akik testtípusuk szerint táplálkoznak, mert „nem vagyunk egyformák”
• Vannak, akik zsírdiétát, mások kalória számlálós, vagy zsírmentes diétát tartanak
A sor szinte végtelen hosszan folytatható. 
 
A cikknek nem célja, hogy állást foglaljon a témában, de annyit azért megjegyzünk, ha megvan a lehetőség ahhoz, hogy valaki válasszon a táplálkozásformák között, akkor a világ lakosságának kisebb, szerencsésebb feléhez tartozik.

A kedves olvasó figyelmébe ajánlom azt a tényt, hogy a táplálékkal való kombinációs „játék” csak ott lehetséges, ahol van sokrétű (sokszínű) élelem. Ma az általános vélekedés szerint a mértékletesen összeállított vegyes táplálkozás megfelelő az emberek nagy részének, de ugyanilyen jó a helyesen felépített vegetáriánus étrend is. Evvel legalább alkalmanként élni kellene. Oláh doktor munkája ehhez adott támpontot. Érdemes a mai gazdasági és élelmiszerpiaci megfigyeléseink birtokában újra gondolni - érdemes újraolvasni!


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Miben más a növényi és az állati fehérje? Melyik segíti jobban a fogyást?

2025. július 17.

A fehérjediéta több szinten is hozzájárul az anyagcsere fokozásához, a zsírégetés elősegítéséhez és az izomméret megtartásához, miközben pozitív hatással van az energiaszintre és a bőr egészségére. De felmerül a dilemma: a cél, az egészséges és tartós fogyás érdekében a növényi vagy az állati fehérje fogyasztását részesítsük előnyben?

Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük arról, miért olyan hatékony a fehérjediéta és vajon a növényi, vagy az állati fehérje segíti jobban a fogyást?

„A fehérjediétának számos előnye van a népszerű divatdiétákkal szemben: fokozza az anyagcserét, mivel a fehérjék lebontása több energiát igényel, mint a szénhidrátoké vagy a zsíroké. Ez a magasabb termikus hatás elősegíti a kalóriák gyorsabb elégetését, ami a testsúlycsökkenést és a zsírvesztést támogathatja – feltéve, hogy a bélflóra és az enzimháztartás megfelelően működik. Kalóriadeficitben a szervezet hajlamos az energiáért az izomszövet lebontásához folyamodni. A megfelelő fehérjebevitel azonban biztosítja az izmok építőelemeit (aminosavakat), segítve így az izomtömeg megőrzését és elősegítve az előnyösebb, tónusosabb testkép kialakulását. A fehérje lassúbb emésztése miatt hosszabb teltségérzetet biztosít és stabilabb energiaszintet eredményez. Emellett nélkülözhetetlen a kollagén és elasztin termelésében, melyek a bőr rugalmasságát, szilárdságát és regenerációját támogatják, így segítve a bőr fiatalos megjelenésének elérését vagy fenntartását.”

Tehát a fogyókúra során a fehérjebevitel kulcsszerepet játszik. Az azonban, hogy az állati vagy a növényi fehérje segíti jobban a fogyást, nagyban függ az étrend többi részétől, az egyéni igényektől és a fehérjeforrás minőségétől.

„Míg az állati fehérjék általában teljes aminosav-profillal és magas biológiai értékkel rendelkeznek, addig a növényi fehérjék előnyei a rost és az antioxidáns tartalomban nyilvánulnak meg. Az egészséges étrend szempontjából a legjobb megoldás az egyensúly fenntartása és a különböző fehérjeforrások kombinálása, hogy mind az esszenciális aminosavak, mind a további tápanyagok optimálisan biztosítva legyenek.” – folytatja Goda Gábor.

Úti patika

2025. július 17.

Amikor a gyógyszer a családdal együtt utazik

Az utazás

Milyen gyógyszerekre lehet szükség, és hogyan érdemes kiválasztani, hogy melyik gyógyszer utazzon?
Az úti patika összeállításánál figyelembe kell venni azt, hogy ki(k)nél milyen panaszok orvoslására lehet szükség.

Nem mindegy, hogy hány éves, milyen alapbetegséggel küzd, milyen egyéb gyógyszereket szed az utazó.

Az úti patika tehát egy személyre vagy családra szabott gyógyszereket, kötszereket és egyéb patikaszereket tartalmazó csomag. Az úti patikának praktikusnak, kis helyen elférőnek, ugyanakkor az esetlegesen felmerülő problémákra „elsősegélyt” nyújtónak kell lennie. Összeállításánál az úti célt is figyelembe kell venni; mert pl. egy trópusi szigetre utazáskor valószínűbb az akut hasmenés, mint egy szomszédos országban való nyaraláskor. Kanyargós utakon való buszos kiránduláskor gyakori panasz az utazási betegség. Hegyi túrák alkalmával fokozott a kockázata a rándulásoknak, ficamoknak, bőrsérüléseknek. vízparton gyakoribbak lehetnek a rovarcsípések.

Vannak olyan panaszok is, amelyek bárhol és bármikor felléphetnek; így a láz és a fájdalom. A fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer tehát kötelező kelléke az úti patikának. Érdemes olyan gyógyszerek mellett dönteni, amelyek akár az egész család számára megoldást kínálhatnak adott probléma esetén, és „kompatibilisek” a nyaralással járó esetleges meleggel. Lehetőség szerint kerülendők a hűtőben tárolandó gyógyszerek, a magasabb hőmérsékleten megolvadó kúpok. A tablettákénál problémásabb lehet a folyadékok, kenőcsök szállítása.

Új magyar applikáció támogatja a munkavállalók mentális jóllétét

2025. július 16.

Az elmúlt években többszörösére nőtt a pszichés okokra visszavezethető táppénzes napok száma

A munkahelyi mentális egészség kérdése egyre nagyobb kihívást jelent a vállalatok számára, hiszen miközben az alapvetően meghatározza a szervezet teljesítményét, a munkaerőpiacon mind nagyobb súllyal jelenlévő Z generáció már komoly elvárásokkal fordul a cégek felé ezen a téren is. A stressz mindennapos jelenség a hazai dolgozók kétharmadánál, amely gyakran még a pihenőnapokon sem csillapodik, emellett világszerte az alkalmazottak nagyjából 50%-a küzd a rohamosan terjedő kiégéssel, ami szélesebb értelemben vett egészségügyi tüneteket is okozhat. A probléma társadalmi jelentőségét felismerve három hazai cég fogott össze, hogy megalkossa a Health check nevű digitális megoldást, amely a munkavállalók mentális és fizikai állapotát átfogóan vizsgálja, hogy értékes visszajelzésekkel szolgáljon dolgozók és vállalatok számára egyaránt.

Az Európai Unióban átlagosan 136 milliárd euró, Magyarországon pedig nagyságrendileg 440 milliárd forint veszteség keletkezik évente a nem, vagy nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt, amely a kieső munkanapok mintegy 50-60%-áért felelős. Eközben a munkavállalók is egyre jelentősebbnek érzik a problémát, ráadásul többnyire magukra hagyva küzdenek vele: 10-ből 4 dolgozó úgy véli, hogy a fokozott stresszel járó pszichoszociális kockázatokat az adott szervezeten belül nem képesek hatékonyan orvosolni. Erre a kihívásra ad innovatív választ a Health check alkalmazás, melyet a Budapest központú startup, a CHEQ munkáltatói kommunikációs rendszerébe integrálták, szakmai partnere pedig a Pro Health Consulting Group és a munkahelyi pszichológiára specializálódott Minder.

„Ma már nem kérdés, hogy a munkavállalók mentális állapota milyen jelentős mértékben támogatja vagy éppen akadályozza a cégek hétköznapjait, a feladatellátás minőségét vagy konkrétan a termelékenységet. A digitális világban olyan eszközöket kell a cégek kezébe adni, melyek segítségével hatékonyabban felismerhetik és kezelhetik a dolgozóik mentális egészségéhez kapcsolódó problémákat” – mondta el Logemann-Molnár Zsófia a MINDER alapító szakpszichológusa. Az alkalmazás anonim visszajelzéseken alapuló „hőtérképet” készít a szervezetről, így a cégvezetők és HR-szakemberek gyorsan felismerhetik, hol van szükség beavatkozásra. Az eredmények alapján újratervezhetők a munkahelyi folyamatok és a célzott egészségmegőrző programok is – ezek pedig közvetlen konkrét üzleti előnyként járulnak hozzá a munkavállalói elköteleződés növeléséhez és a fluktuáció legyőzéséhez is.