Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A D-vitamin ezért több, mint egy vitamin

Érdekességek2017. december 10.

Míg a lakosság nagyobbik része nem juttat elegendő D-vitamint a szervezetébe, számos országban, köztük hazánkban is közzétett tanulmányok sokasága világít rá e vitamin és hormonszerű anyag globális jelentőségére nemcsak erős csontjaink, hanem jó egészségi állapotunk fenntartása szempontjából is. Nem árt tehát tudni, hogy valósak-e a köztudatban elterjedt állítások róla. Különösen az ősztől tavaszig tartó időszakban tanácsos figyelnünk a D-vitamin-hiányra.

IGAZ
A D-vitamin elégtelen bevitele a szervezetbe a kalcium nem megfelelő felszívódását vonja maga után a belekben, így megakadályozza a kalcium csontba való beépítését, az ún. mineralizációt. (am. a csontok ásványosítása). Így ha nem teszünk ellene, a csontritkulás fokozódásával a csontsűrűség (ásványianyag-tartalom) is csökken, szerkezetünk gyengül, és a csontok törékenyebbé válnak. Gyermekkorban a nem elégséges D-vitamin ellátottság a növőfélben lévő szervezetben a kalcium és foszfor anyagcsere zavarának előidézője lehet (angolkór). A felnőttek körében a D-vitamin-hiány különösen az idősebb személyeknél (nőknél főként a menopauza után) idéz elő csontritkulást, így fokozva többek közt a csigolya- és combnyaktörés kockázatát.


HAMIS
Újabb kutatások szerint a D-vitamin több mint 800 gént szabályoz, amellett hozzájárul az immunrendszer, valamint a pajzsmirigy megfelelő működéséhez. Egészében véve az egészség fenntartásának elengedhetetlenül fontos része.  Sokrétű tudományos vizsgálódások alapján kiderült az is, hogy a szervezetben betöltött különféle funkciója, biológiai hatásai miatt olyan hormonszerű, természetes előanyagnak tekinthető, mely hormonként működik.

IGAZ
A zsíros halak különösen nagy mennyiségben tartalmaznak D-vitamint. Ilyen pld. a vadlazac, tonhal, dobozos szardínia, angolna, hering..  Egyes gombafajták (pld. csiperkegomba), számos tejtermék, máj, vagy a tojássárgája szintén bővelkednek D-vitaminban. Igaz, nem azonos mértékben, mint az említett halfajták.

IGAZ és HAMIS
A D-vitamin szintézise a bőrben a napfény UVB sugarainak hatására jön létre, és a szükségletek 80%-át kielégíti. A mi éghajlati viszonyaink közt azonban gyakran a napfény nem biztosít elegendő D-vitamint a szervezet számára, főként, ha nyáron a fényvédő krémek használatának ajánlását is figyelembe vesszük (a bőrrák megelőzésére). Emellett a szervezetbe ily módon juttatott D-vitamin hiánya különösen vonatkozik olyan személyekre (pld. idősekre), akik keveset járnak ki a szabadba. Ahhoz, hogy meglegyen az ajánlott 80%, a szakemberek – a mesterséges pótlás és a táplálékkal történő bevitel mellett - azt tanácsolják például, hogy ilyen esetekben az alkarokat, az arcot és a lábakat napoztassuk legalább 15 percen át, naponta, márciustól októberig.

HAMIS
Elsősorban ajánlott a D-vitamin pótlása

- várandós nőknek a terhesség bizonyos időszakában,

- a szoptatással táplált csecsemőknek (naponta 1 csepp),

- az 1-5 év közti kisgyermekeknek,

- a serdülőknek,

- a 65 év feletti személyeknek.

- Javasolt továbbá a téli időszak kezdetekor a változókorban, ill. után lévő nőknek (pl. rendszeresen, ampulla formájában adagolva),

- azután mindazoknak, akik csontritkulás elleni kezelésben részesülnek,

- vagy akik közösségben élnek (ők D-vitamin-hiány esetén más betegséget illetően fokozottan veszélyeztetettek).

Ha egyik csoportba sem tartozunk, időről időre konzultáljunk kezelőorvosunkkal, illetve szakorvossal.

IGAZ
Természetesen – ahogy fentebb is említettük – gyermekkorban más az ajánlott adag, mint serdülő, felnőtt, illetve változó- vagy idős korban. A kisgyermekeknek, fejlődésben lévőknek, terhes és szoptató anyáknak, ill. a menopauzán átesett nőknek több D-vitaminra van szükségük másoknál. Ugyanez vonatkozik a 65 év feletti idős személyekre, mert a korral a szervezet kevesebb D-vitamint termel. A nők és férfiak vitaminigénye szintén eltérő, ezért semmiképp nem ajánlott a D-vitamin szedése orvossal való konzultáció nélkül. Általánosságban azonban elmondható, hogy 2000 nemzetközi egység (NE) ajánlott felnőtteknek napi adagként.

IGAZ
A kutatók kimutatták, hogy az agyi érkatasztrófák, a szívizom infarktus, a 2-es típusú diabétesz, a magas vérnyomás és a szívelégtelenség nagyobb számban fordul elő azoknál a személyeknél, akik D-vitamin-hiányban szenvednek, ill. jelentős mértékben alacsony a D-vitamint szint a szervezetükben. Egy nemrégiben közölt finn tanulmány pedig azt fedte fel, hogy az ajánlott adagban D-vitamint szedő gyermekeknél 80%-kal kisebb volt az 1-es típusú diabétesz kialakulásának kockázata, mint akiknél kisebb arányú volt a D-vitamin bevitel. Amellett egy francia kutatás szerint ennek a vitaminnak a magas szintje a szervezetben összefüggésbe hozható a mellrák kockázatának csökkenésével is.

HAMIS
Ha laboratóriumi értékekről van szó, a 25 OH-D azt jelenti, hogy az össz-25-hidroxi-D-vitamin mennyiségének meghatározásával mérték a szervezet D-vitamin szintjét. Így a vérvizsgálat eredményéből könnyen megtudhatjuk, van-e D-vitamin-hiányunk, illetve milyen mértékű a D-vitaminnal való ellátottság. Kielégítő szintről beszélünk 30 ng/ml-től kezdődően. Az orvosok hiányt állapítanak meg 10 ng/ml alatt, és vitaminpótlást javasolnak. A 10 és 30 ng/ml közötti szint megítélésében nincs egyetértés a szakemberek között, bár a többség ez esetben is D-vitamin kiegészítést szorgalmaz.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

Legfrissebb hírek a technológia világából

2025. október 25.

A technológiai innováció gyorsasága idén is példátlan ütemben folytatódik, átalakítva iparágakat, javítva életminőséget és megoldásokat kínálva globális kihívásokra.   

A mesterséges intelligencia központi szerepe egyre meghatározóbbá válik, új képességeket nyitva meg a vállalati működéstől a biotechnológián át az oktatásig és fenntarthatóságig. A technológiai fejlődés minden területen érezteti hatását, megváltoztatva a mindennapi életet és az üzleti világot egyaránt.

Az idei év kiemelkedő technológiai eseményei között szerepel az AI-alapú megoldások robbanásszerű terjedése, a kvantumszámítástechnika előretörése, valamint a zöld technológiák növekvő jelentősége. Ezek az innovációk nem csupán technikai újdonságok, hanem olyan eszközök, amelyek valódi változást hoznak az emberek életébe és a vállalatok működésébe.

Ebben az átfogó összefoglalóban bemutatjuk 2025 legfontosabb technológiai fejleményeit és azt, hogyan formálják át világunkat.

Mesterséges intelligencia: az év meghatározó trendje

A generatív mesterséges intelligencia 2025-ben átformáló erővé vált a vállalati innovációban. A Forrester előrejelzései szerint a fejlődő GenAI környezet segíti a vállalkozásokat új bevételi források, bővítések és csatornák generálásában, kényszerítve az iparágakat, hogy átstrukturálódjanak a GenAI által létrehozott érték köré.

A vállalatok különböző iparágakban gyorsítják a GenAI alkalmazását, integrálva működésükbe a termelékenység fokozása és jelentős üzleti érték felszabadítása érdekében. Ez magában foglalja a rutin feladatok automatizálását, a vásárlói élmény javítását, a K+F folyamatok egyszerűsítését és innovatív alkalmazások létrehozását.

Például a vállalatok már most kihasználják a GenAI-t személyre szabott tartalom nyújtására, mint például testreszabott marketing kampányok és ügyfélszolgálat. A Drunk Elephant, a Shiseido által felvásárolt neves bőrápoló márka, az Alibaba Cloud GenAI-alapú Qwen modelljét telepítette ügyfél chatbotjába, hogy javítsa az ügyfél interakciókat Kínában. Várhatóan ez a trend további lendületet kap 2025-ben.

Mellrák – A korai felismerés a túlélés kulcsa, de tehetünk a megelőzésért is

2025. október 24.

Magyarországon 45-65 éves kor között kétévente szervezett, népegészségügyi mammográfiás szűrőprogram működik annak érdekében, hogy minél hamarabb, ideálisan tünetmentes állapotban lehessen kimutatni a korai elváltozásokat.

A friss nemzetközi kutatások alapján a mammográfiás szűrés az emlőrák-halálozás kockázatát mintegy 45%-kal csökkentheti, így a szakemberek mindenkit arra bíztatnak, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. „A szűrés nem lehet teher, sokkal inkább egyfajta életbiztosítás: a mammográfián felfedezett korai elváltozások kezelése sokkal kíméletesebb és eredményesebb, a tévhitekkel ellentétben pedig a vizsgálat gyors és biztonságos. Mivel a nők gyakran kerülik az emlőrákszűrést különböző félelmek miatt, a kapcsolódó programok kommunikációjának egyszerűsítése és a célzott edukáció minden bizonnyal növelné a részvételi arányt” – tette hozzá Prof. Dr. Bodoky György a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke, a Dél-pesti Centrumkórház Onkológiai Centrumának vezető főorvosa.

Különösen fontos, hogy a nők tisztában legyenek az otthoni önellenőrzés lépéseivel és azokkal a figyelmeztető jelekkel, melyek előfordulása esetén ajánlott mihamarabb orvoshoz fordulni és részt venni a szűrésen. Ilyen lehet az emlőbimbók váladékozása, befordulása vagy alakjának változásai, a mell bőrének egyenetlenségei vagy kipirosodása, de érdemes odafigyelni az emlőben vagy a hónaljban jelentkező, szokatlan fájdalomra is. Ugyanakkor a legtöbben a mellben kialakuló csomókat vagy szöveti megvastagodásokat, valamint a hónaljban jelentkező duzzanatokat veszik észre először.

A megvalósult édes álom

2025. október 24.

Csokis-meggyes édesség, az „Álmodozó” lett Magyarország Cukormentes Tortája

Kovács Alfréd, a váci Édes Vonal cukrászda cukrásza nyerte az Egy Csepp Figyelem Alapítvány Magyarország Cukormentes Tortája versenyét, amelyet minden évben a Magyar Cukrász ipartestület szakmai partnerségével rendez meg az alapítvány. Az „Álmodozó” fantázianevű tortát az idei Magyarország Tortájával együtt – ami a gyulai Kézműves cukrászda DCJ stílusgyakorlat nevű alkotása – az ország számos cukrászdájában meg lehet kóstolni.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt 14. alkalommal rendezte meg az Erős Antónia által alapított Egy Csepp Figyelem Alapítvány, amely a cukormentes tortaverseny létrehozója. A torta nem tartalmaz fehér lisztet és hozzáadott cukrot! Egy szelet „Álmodozó” energiatartalma 231,1 kcal, míg szénhidrátértéke 13,7 g, vagyis a cukorbetegek számára is jó választás lehet.

A torta békebeli hangulatot áraszt, felidézi olyan klasszikusok ízvilágát, mint a lúdláb vagy a rigójancsi. A győztes édesség különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja. A kakaós-mandulalisztes piskótalapok közötti fahéjas, chiamagos meggyragut enyhén édes tejcsokoládékrém keretezi. A rétegek között rejtőzik egy csokoládés, ropogós elem is, melynek fő alkotórésze a kakaóbabtöret.