Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A C-vitamin fogyasztó ereje

Érdekességek2022. június 26.

A fogyókúrák legnagyobb része, igen drasztikus, erős váltás a mindennapokhoz képest, és megterhelő a szervezet számára. Az igazán jó fogyókúra azonban nem csak lekapja rólad a kilókat hanem roborál is!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A fogyókúrák többségében inkább megterhelik a szervezetet, elsősorban a vizet fogyasztják le rólad, és a vitamin szintedet csökkentik. Míg egy másik részük inkább a gyomrot és a beleket lehetetleníti el. A legtökéletesebb fogyókúrák a természetes módszerek, azok az apró lehetőségek, amelyekért szinte semmit sem kell tennünk, maguktól megoldják a súlyproblémáinkat. Az egyik legtökéletesebb fogyókúra, ha csak néhány kg-tól szeretnél megszabadulni a C-vitamin szint növelése. (1-5 kg)

A C vitamin szint a tavaszi, nyári időszakban automatikusan növekszik a nyár terményeitől, a zöldségektől és gyümölcsöktől, a több fénytől jobban is hasznosul. Ekkor nem csak feltöltődhetünk tőle, hanem szinte túl is ehetjük magunkat belőle. A C-vitaminról sajnos súlyos félreértések keringenek a nagyvilágban. Ilyen félreértések, hogy nagy mennyiségben vesekövet okoz, vagy akár életveszélyes is lehet. Természetesen a C vitaminnak nincsenek ilyen drasztikus hatásai.

Ami a vesekő kialakulást illeti, természetesen létrehozhat vesekövet arra érzékeny egyéneknél, olyan személyeknél, akik nem tudják megfelelően bontani az egészség legfontosabb láncszemét, azonban még ekkor is inkább a hosszas, tartós szedést kísérheti ez a mellékhatás, valamint elsősorban a mesterséges szerekre vonatkozik ez az állítás. Ha biztosra akarsz menni, a legtökéletesebb, ha a C -vitamint természetes formában juttatod be, élelmiszerekkel a szervezetedbe. Ahhoz, hogy egy kis ihletet kapj, és rápillants a dolog lényegére cikkünk végére egy napi mintaétrendet mellékeltünk.

A megnövelt C-vitamin szinttel gyakorlatilag fokozod a szervezet regenerálódását, valamint elérheted a kívánt hatást, ez a vitamin ugyanis egyszerűen leégeti rólad a zsírt. A C vitamin felgyorsítja a szervezet ürülési folyamatait, s itt elsősorban a sejtek belső anyagcseréjéről beszélünk, a zsírsejteket egyszerűen felégeti.

Melyek azok a termékek, élelmiszerek, amelyek a legjobban segíthetnek téged a súlytól való megszabadulásban?

A C-vitamin bevitelt e mellett növelhetjük mesterséges szerek alkalmazásával. Ezeket elsősorban arra az esetre javasoljuk, ha átmenetileg valamilyen meghűlésben, egyéb fertőzéses betegségben szenvedsz, azonban a fogyókúrát is kiegészítheti. Nyáron 500 mg C vitaminnál többet kiegészítésként szedni azonban felesleges túlterhelést jelent a szervezet számára. Ha a fogyókúrás hatást növelnéd, akkor érdemes a C-vitaminos termények növelésével ugyanakkor a vitaminmentes élelmiszerek csökkentésével próbálkoznod, azzal a pozitív felkiáltással, hogy nem fogyasztasz értéktelen élelmiszereket (fagylalt, pékáru, stb.)

A C-vitaminnal kapcsolatosan egyetlen szabálynak kell megfelelned! A C-vitaminnal együtt sosem szabad kalciumos terméket fogyasztanod, mivel ez leköti a vesében a C-vitamint homok, kő formájában csapódik ki. Ez nem csupán a gyógyszertári kalcium pezsgőtablettára vonatkozik, hanem a hozzáadott kalciumot tartalmazó termékekre is, ezekre mindig figyelni kell. PL. 1-1 óra különbséget kell tartani kalciumozott kakaópor, gabonapehely, stb. fogyasztása és vitamin bevétele között! Ha ezt az egyszerű aranyszabályt nem szeged meg a c vitamin nem fordulhat ellened, s minden cseppje hasznosul.


Képforrás: Canva Pro adatbázis.

A C-vitamin ellenségei, ha nem szeretnéd, hogy a kúra alatt az élelmiszerekből korán elfogyjon az élet, igyekezz az alábbi módon táplálkozni:

Mintaétrend
Mintaétrendünkben gondoltunk olyanokra is akiknek a pénztárcáját egy-két hetes kis C-vitamin kúra nem terheli meg, azonban olyanokra is, akik szívesebben hoznák ki olcsón, sőt spórolósan ezt a dolgot, így alternatívát ajánlunk nektek! Az élelmiszer minden esetben bőséges kell legyen, hogy a szervezet érezze, felesleges tartalékolnia, kellemes mazsolázást!

Reggeli
10 dkg eper
10 dkg piros, vagy feketeribizli
10dkg áfonya

vagy 1 nagyobb fej alma és 1 nagyobb fej grapefruit gyümölcssalátának fahéjjal

Nyersen, önmagában fogyasztva, vagy turmixként, kevés mézzel, cukor nélkül! Egy órával később a reggeli ismételhető a megszokott módon: 1 szelet teljeskiőrlésű, vagy rozsos kenyér, margarin, reszelt sajt, zöldpaprikával, paradicsommal. Hűs citromos tea, melybe a citromot már a tea kihűlése után raktuk bele.

Tízórai
1 nagyobb narancs, grapefruit vagy mandarin. Mellé fogyaszthatunk akár feketekávét is, szigorúan tejtermék nélkül, bontva!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

 

 

Ebéd
Főtt burgonya, vagy hagymás, tört, sült burgonya. Mellé: Fejessaláta, paprika, paradicsom felhasználásával készült vegyessaláta (vagy cékla) Kombinálható hónaposretekkel, jégcsapretekkel, fűszerekkel, olivaolajjal. Rántott szejtán, vagy egy szelet párolt csirkemellfilé

Nassolásnak gyümölcskehely, maximum 2 gombóc fagylalttal vagy 10 dkg málna és 10 dkg ribiszke. A nap folyamán a folyadékbevitelre, az ásványvíz bevitelére is ügyeljünk! E mellé fogyaszthatunk rengeteg citromos vizet, Olykor akár limonádét, vagy lime-os koktélt.

Uzsonna
Gyümölcslékoktél narancsból, ananászból és répaléből vagy Joghurtos padlizsán kétszersülttel bodzaszörppel (lehetőleg kevés cukorral)

Vacsora
Vegyessaláta barna kenyérrel, sajttal, túrókrémmel, körözöttel vagy Főtt, tört burgonya, párolt spenóttal, fokhagymával és szerecsendióval fűszerezve

Ha még nem volt elég a nassolás
Friss nyers ananászt, vagy epret vehetsz magadhoz, hűs csipketeát kortyolgatva.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Milyen erős a napsugárzás?

2025. július 07.

Az ultraviolasugárzás erőssége napról napra és területről területre, sőt a tengerszint feletti magasságtól függően is változik.

Az UV-sugárzás erősségét az ún. UV-index adja meg, melyet egységes elvek alapján az ENSZ Környezetvédelmi programjának keretében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dolgozott ki. A mérőszámok 1-25-ig emelkednek és a sugárzás erősségét mutatják. Minden nap tájékozódhat a sugárzásról az Országos Meteorológiai Intézet internetes honlapján (www.met.hu) vagy külföldön a szállásadótól, illetve a nemzetközi meteorológiai honlapokról (www.metoffice.gov.uk).

Tájékoztatásul az UV-index skálája és besorolása a következő ábrán látható (az egyes számokhoz tartozó színkódokat nemzetközi előírások rögzítik).

Milyen a jó napszemüveg?

2025. július 07.



Az UV-sugarak nagy részét a szaruhártya elnyeli, csupán 3%-uk éri el a szemfeneket. Az intenzív sugárzás hatására ezért a szem külső képletei „leéghetnek”. (Ez a jelenség okozza az ún. „hóvakságot” is – l. „A téli sportok veszélyei” című rész). A szem szárazzá válik, erezettsége megnő, fájdalmas és fényérzékeny lesz. A tüneteket sokszor heves fejfájás kíséri. Ilyenkor a kamillateás hideg borogatás, a szem lefedése és a fény kerülése jó hatású.

A szem sugárártalmainak megelőzésében fontos a jó napszemüveg. Ennek ismérve, hogy kellően sötétített, nem korlátozza a látásélességet és a színlátást, valamint 100%-os UV-védelmet biztosít. Nem elengedhetetlen kellék a szemüvegszárba épített MP3-lejátszó, de a szemüvegszár adjon oldalt és alul-felül is megfelelő takarást a szemnek. Fontos tudni, hogy a zöld színű szemüveggel a legjobb a természetes színlátás, a kék pedig a havas táj vakító fehérségét tompítja. A szürke szemüveglencse erős napfényben tökéletes, a természetes színeket adja vissza. A barna lencsén át a szem erős napfényben a mélységet, a teret jól érzékeli. Ezért kerékpározáshoz, hegymászáshoz a legideálisabb. A sárga lencse viselete gyenge fényben ajánlott, jó képélességet biztosít azáltal, hogy erősíti a kontrasztokat. Erős fényben viszont hunyorgásra késztet, akárcsak a rózsaszín üveg.

A narancs árnyalatú lencse, ugyanúgy, mint a barna, szintén jól érzékeli a mélységet, viszont nem ajánlott erős fényben. A lila lencsék kedvező tulajdonságairól (ha van) a szerző értesítést kér.

A legbiztosabb védelem a napsugárzás hatásaitól az, ha az UV-sugárzás a felsorolt védőeszközökkel mérsékelhető. Ez általában délelőtt 11 óra előtt és a délutáni órákban, 15 óra után lehetséges.

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.