Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A biológiai életkor meghatározásával, őssejt-stimulációval és oxigénterápiával növelhető az egészséges élettartam

Érdekességek2025. május 04.

Fotó: Influence Media

A dohányzás, a túlsúly, az alkohol, a mozgásszegény életmód és a stressz is nagy szerepet játszik az öregedésben. A modern orvostudománynak és a tudatos életmódnak köszönhetően azonban az élettartam kitolható, de nem mindegy, hogy a hosszú életet milyen minőségben éljük le. Magyarországon az egészségesen töltött évek száma a nőknél átlagosan csupán 63, a férfiaknál 61 év, míg a teljes átlagéletkor 75-84 év. A longevity abban segít, hogy az élet nagy része egészségben teljen – hangzott el az EndoLife Longevity Központ nyitóeseményén.

Longevity: hosszú, egészséges élet

A longevity a hosszú és egészséges élet tudatos megőrzésére irányuló törekvés. Nem csupán a várható élettartam meghosszabbítását jelenti, hanem a testi és szellemi frissesség megőrzését is. Az élettartam (lifespan) az ember teljes életéveinek számát jelenti, míg az egészségspan (healthspan) azoknak az éveknek az összessége, amelyeket az egyén krónikus betegségek nélkül, jó életminőségben él.

A longevity program a biológiai életkor – ami a sejtek, a szövetek és a szervek valós életkorát jelöli – meghatározásával, genetikai rizikófaktorok azonosításával, infúziós és vitamin kúrával, a sejtek regenerációját segítő kezeléssel és az őssejteket stimuláló oxigénterápiával igyekszik meghosszabbítani a várható egészséges élettartamot. A székesfehérvári Endo-Kapszula Magánorvosi Centrumban helyt kapó EndoLife Longevity Központban alkalmazott eljárásokat nemzetközi, széles körben elfogadott orvosi kutatásokra alapozzák. Az intézményt megnyitó eseménynek a Fejér Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara adott otthont, ahol gyakorló orvosok, biológusok és táplálkozáskutató szakemberek járták körül a témát.

Stressz, alkohol, traumák és a testmozgás hiánya is gyorsíthatja az öregedést

Rövidíti az életet a dohányzás, a túlsúly, a mentális stressz, és az alkoholfogyasztás. Már egy korty alkohol is bántja a mikrobiomot, ezért egészségmegőrzés szempontjából zéró alkoholtolerancia javasolt. A stressztől a szervezet kifárad, szív- és érrendszeri, valamint daganatos betegséget okozhat. A túlsúly szintén nagy probléma, a hazai lakosság mintegy 60%-a túlsúllyal él, ami a refluxtól egészen a rákos elváltozásokig számos betegség okozója. Emellett az öregedés folyamatát befolyásolhatják a különböző fertőzések is: a COVID például egyértelműen felgyorsította az érintettek biológiai óráját.


 

„A tudomány mai állása szerint az öregedés és a halál nem egy előre programozott genetikai folyamat. Bár a hosszú életnek genetikai okai is vannak, mi magunk is sokat tehetünk saját egészségünkért életmódbeli változtatásokkal. Hosszabb és egészségesebb élet érhető el mozgással, táplálkozással, időszakos böjtöléssel, azzal, hogy nem fogyasztunk alkoholt és nem dohányzunk, jól alszunk és vannak szociális interakcióink. A longevity mint tudomány nagyon sokat fejlődött az elmúlt 10 évben. Az Egyesült Államokban a legnagyobb egyetemeken biológusok kutatják és orvosok ültetik át a gyakorlatba a megszerzett ismereteket”mondta Prof. dr. Madácsy László, az Endo-Kapszula Magánorvosi Centrum vezetője.

A „kék zónákban” egészségesebben élnek

A világ „kék zónáinak” (pl. Okinawa, Szardínia, Ikaria, Loma Linda) lakói akár 30%-kal hosszabb ideig és egészségesebben élnek. A kutatások arra világítottak rá, hogy ez nem csak az adott népcsoport előnyös genetikájának, hanem a környezeti és életmódbeli hatásoknak is köszönhető. A növényi alapú étrend és mértékletes táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a szoros közösségi, családi kapcsolatok, a spirituális hovatartozás és a természetközeli életmód jellemzi az ott élők mindennapjait.

Ifj. Duda Ernő, a Magyar Biotechnológiai Szövetség elnöke hozzátette, az öregedés nem lineárisan halad előre, az emberi élet során két csúcs tapasztalható, 45 éves korban és 60-61 év körül, amikor felgyorsul a folyamat. Szintén beindítják a biológiai órát a nagy traumák, műtétek és a komoly betegségek, ilyenkor hirtelen éveket lehet öregedni. A várandósság is befolyásolja a folyamatot: általában egy nő a 9 hónapos terhesség alatt 3-4 évet öregedhet. Jó hír viszont, hogy a szülést követően az anyák egy részénél a biológiai óra visszapörög; a tapasztalatok azt mutatják, hogy a szoptatás visszatarthatja az öregedést. Emellett a testmozgás hiánya is jelentősen növelheti az öregedést, nagyobb rizikófaktor, mint a dohányzás és az elhízás. 

Őssejt-stimulációval és teljes értékű táplálkozással is javítható a biológiai életkor

Az elmúlt 10 évben drámaian megnőtt az ismeret arról, hogy mitől öregszünk. Mintegy 12 központi okra vezethető vissza, melyek között a genetikai hibák felgyülemlése, a bélflóra és a fehérjék lebontásának változása is szerepel. Idővel kevesebb lesz az őssejtünk és felszabadulnak a nem hasznos, elöregedett sejtek is. Mindegyik folyamat befolyásolható gyógyszerekkel és helyes életmóddal.

dr. Fehér Attila, a SynergoLab orvosigazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy az ember sejtjeinek 90%-át baktériumok adják, melyek fontos szerepet játszanak többek között a tápanyagcsere irányításában, az immunreakciók szabályozásában és a vitamin termelésben is. A betegségek 90%-a kapcsolatba hozható a mikrobiom állapotával; ha egyensúlya felbomlik, akkor az folyamatos krónikus gyulladássá alakulhat át és bármelyik szervet megtámadhatja, ezáltal is előidézve a gyorsabb öregedést.

dr. Bugris Valéria vezető táplálkozáskutató, biokémikus kiemelte, hogy az Egyesült Nemzetek Szervezete a 2021-2030 közötti időszakot az egészséges időskor évtizedévé nyilvánította. Ha úgy tekintünk az öregedésre, mint betegségre, akkor meg lehet nézni, hogy az hogyan gyógyítható. A helyi jellegű, teljes értékű fehérjét, zsírt, szénhidrátot és rostokat tartalmazó, természetes és kevésbé feldolgozott ételek fogyasztása hozzájárul az egészség megőrzéséhez.

„Érdemes a nulladik pontban meghatározni a genetikánkat, és személyre szabottan megnézni, hogy melyik az a szervrendszer, ami az egészséges állapotot és az életben maradást a legjobban korlátozza. Ezen ismeretekkel tudjuk célzottan befolyásolni akár gyógyszerekkel, étrendkiegészítőkkel, vagy fizikai terápiával az öregedést. Központunkban a biológiai életkor meghatározása és komplex állapotfelmérés mellett sejtregenerációs és hajszálér javító kúra, őssejtstimulációs oxigénterápia, személyre szabott táplálékkiegészítő program, infúziós kezelések és vitaminkúrák is rendelkezésre állnak. Az innovatív okosgyűrűk pedig lehetővé teszik a folyamatos egészségfigyelést” – tette hozzá Prof. dr. Madácsy László.

A longevity egy nagyon új, robbanásszerűen fejlődő tudományág. A világon rohamtempóban népszerűsödnek különböző technológiák és lehetőségek, amelyekkel különféle hatásokat és ellenhatásokat lehet elérni sejtjeink regenerációjában. Nagy szükség van az átfogó, holisztikus és tudományosan átgondolt irányításra, hiszen ezen folyamatok rendkívül komplexek és relatíve ismeretlenek az emberek többsége számára. Természetesen az életmód és a folyamatos odafigyelés alapjai nélkül – csakúgy mint az orvostudományban – nehéz érdemi javulást elérni, de a technológia fejlődési iránya rendkívül izgalmas új lehetőségeket vetít a közeljövőnkbe.


forrás: Patika Magazin
hírek, aktualitások

10 tipp, hogy boldog légy!

2025. április 29.

A boldogságot legtöbbször valamilyen nagy változástól, külső tényezőtől, nem várt örömforrástól várjuk. Pedig az életben számos olyan dolog van, mely képes boldoggá tenni minket. Ezek nagy része pedig már most is része a mindennapjainknak - vagy könnyen azzá tehető - csak fel kell azt ismernünk, és megtanulnunk értékelni. Fedezd fel az élet mindennapi örömforrásait, és élvezd őket! Ne feledd, a boldogság elsősorban döntés kérdése.

1. Reggeli kényeztetés

Egy finom kávé vagy tea reggel csodákra képes.
Nem csak a testünket, hanem a lelkünket is feltölti energiával.
Engedd, hogy magával ragadjon ez az élmény. Tedd a mindennapjait részévé ezt az örömteli rituálét.
Kényeztesd magad!

2. Megjelenés

A megjelenés megtervezése számos nő számára jelent kihívást, miközben mások örömmel vetik bele magukat a feladatba.
Nézd át a ruhatáradat, válogass össze újabb és újabb darabokat, tanuld meg kombinálni őket.
Tanulmányozz divatblogokat, meríts belőlük inspirációt. Találd meg a számodra megfelelő stílus és színvilágot. Tervezd meg a megjelenésedet, leld örömödet egy-egy jól sikerült kompozícióban. Tapasztalataidat oszd meg másokkal is.

3. Esztétika

Nem csupán saját magunk, hanem a környezetünk díszítésében is örömünket lelhetjük. Nem csak a folyamat maga, hanem a végeredmény is szemet, és lelket gyönyörködtethető lehet.
Szép környezetben pedig a munka és a pihenés is sokkal jobban esik.
Ne sajnáljuk hát az időt rá! Ha utána olvasunk, kis fantáziával akár pénztárcabarát módon is újjávarázsolhatjuk a környezetünket. Leld benne örömöd!

4. Gasztronómia

A finom ízek, a jóízű beszélgetések, a társaságban elfogyasztott ételek, egy-egy új étterem, vagy kultúra konyhájába való betekintés mindig izgalmas és élvezetes időtöltést jelentenek.
Adózz a testi örömök ezen fajtájának időnként, fedezz fel új ételeket, recepteket, tapasztalj meg új élményeket, és oszd meg őket azokkal, akik közel állnak a szívedhez.
Ne feledd, a minőségi ételek nem csupán a testedet, hanem a lelkedet is táplálják!

Itt a tavasz, és a szemallergia is

2025. április 29.

A tavaszi napsütés sokak számára nem csak örömöt, hanem kellemetlenséget is hoz. A pollenszezon kezdetével milliók életét érinti a szemallergia. A pollenhelyzet súlyosbodik és egyre több ember életminőségét rontja. Az Alensa körképe szerint a szemallergia globális kihívást jelent, és a megoldás a megelőzésben rejlik.

Az allergia terjedése

Az allergének olyan külső anyagok, amelyek allergiás reakciót váltanak ki, a légzőrendszeren, emésztőrendszeren vagy a bőrön keresztül juthatnak a szervezetbe. Minden beteg egyedi küszöbértékkel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy ugyanaz a mennyiségű allergén, ami az egyik személynél tolerálható, másoknál súlyos reakciót válthat ki. Az allergiás rhinitisben szenvedő betegek gyakran tapasztalnak szemtüneteket is, mint például viszketést, irritációt, kivörösödést vagy könnyezést, ezt allergiás kötőhártya-gyulladásnak is nevezzük. Az allergiás reakció a szemhéjat is érintheti, a területén duzzadás, börpír, víszketés és ritka esetekben ekcéma is megjelenhet. A szemallergia lehet szezonális – tarthat a tavaszi, őszi időszakban, amikor a pollenek koncentrációja magasabb a levegőben, vagy lehet állandó, ha az érintett szőr és por allergiában is szenved.

A pollen-allergiában szenvedők számának növekedése világszerte megfigyelhető, különösen a fejlett országokban és a városi környezetekben élők körében. Míg az Egyesült Államokban évente körülbelül 85 millió felnőtt szenved allergiás náthában, a helyzet világszinten egyre aggasztóbb.

Itthon sem jó a helyzet

Magyarország helyzete különösen aggasztó az allergiás megbetegedések szempontjából, ugyanis hazánk Európa egyik allergizálóbb területe a parlagfű tekintetében.  A probléma súlyosságát jól mutatja, hogy a magyar lakosság közel 25%-át érinti a parlagfű-allergia. A helyzet az ország déli részén a legsúlyosabb, ahol a szezonális allergiás rhinitisben szenvedő felnőtt betegek több mint 80%-ánál mutatható ki parlagfű-érzékenység a bőrtesztek során. A parlagfű térnyerése hazánkból indult, és innen kezdte meg térhódítását Közép- és Kelet-Európában. A probléma nem csak önmagában a parlagfű jelenlétében rejlik, hanem abban is, hogy az európai pollentérkép folyamatosan változik. Sokak számára egyes fűfajták, gyomnövények és csalánfélék virágai is allergizáló lehetnek.  Ezt befolyásolják olyan kulturális tényezők is, mint például új növényfajok, mint például a nyír-, a ciprus vagy a tölgyfák  betelepítése a városi parkokban, valamint a klímaváltozás hatásai. E miatt a magyar lakosságnak nem csak a parlagfűvel kell megküzdenie, hanem egy folyamatosan bővülő allergén-palettával is, ami még inkább próbára teszi az érzékeny szemeket és légutakat.

Emésztő gondok – A puffadás, és étrendi megoldásai

2025. április 28.

Mit tud a FODMAP étrend?


A FODMAP nem egy újabb divatdiéta, hanem orvosi bizonyítékokkal és klinikai vizsgálatokkal alátámasztott terápiás étrend, melyet az irritábilis bélszindróma (IBS) kezelésére dolgoztak ki az ausztráliai Monash Egyetemen.
Az alacsony FODMAP étrend az egyetlen bizonyítékokon alapuló és hatékony étrend az IBS kezelésében, melyet a hazai szakmai irányelv is egyértelműen javasol.
Irodalmi adatok szerint IBS-es betegeknél az alacsony FODMAP diéta hatására 74-86%-ban csökkenek az emésztőrendszeri tünetek.
A FODMAP étrend IBS-en kívül számos betegség gyomor-bélrendszeri tüneteinek enyhítésében is hatásosnak bizonyult, mint például gyulladásos bélbetegségek, SIBO, funkcionális diszpepszia, endometriosis és a hasfájós csecsemőknél (itt a szoptató édesanyának kell követnie az étrendet).
Az diéta betarthatósága szempontjából fontos, hogy helyettesítésen és nem kizáráson alapul, így például a magas FODMAP tartalmú alma helyett narancsot, míg a fokhagyma helyett metélőhagymát választhat a páciens.


Mi a puffadás? Miért puffadunk?


A puffadás szubjektív gáz-, nyomás- és teltségérzetet jelent, mely jelentkezet a has felső, középső vagy alsó részén. A páciensek gyakran úgy írják le ezt a jelenséget, hogy olyan „a hasam, mint egy lufi”, vagy „mintha várandós lennék”. (1)
Nem kell, hogy egyedül érezzük magunkat, ha érintettek vagyunk. A puffadás az átlag népesség 16-31%-ában fordul elő, az irritábilis bélszindrómában (IBS) szenvedőknél pedig ennél is magasabb arányban: 66-90%-ban. (Az IBS olyan emésztőrendszeri betegség, amikor nem mutatható ki szervi ok a beteg tünetei és a hasi fájdalom között.)
A puffadás kialakulását tekintve összetett jelenség, társulhat felszívódási zavarokhoz (pl.: tej- és a gyümölcscukor malabszorbcióhoz, amely túlzott hidrogéngáz termelődéssel jár) és egyéb betegségekhez. A puffadás gyakori túlsúly esetén, ilyenkor a megnövekedett hasűri nyomás is hozzájárul ehhez a tünethez.
Étrendi szempontból puffadáshoz vezethetnek a nehezen emészthető, túl zsíros élelmiszerek, ételek és az ún. erjedő szénhidrátok, FODMAP-ok amelyekről az alábbiakban lesz szó.


Mi a FODMAP?

A FODMAP egy mozaikszó, azoknak a szénhidráttípusoknak a kezdőbetűiből „olvadt össze”, amik kerülendők vagy csak kis mennyiségben fogyaszthatók. Ezek az ún. fermentábilis vagy „erjedő”, rosszul felszívódó szénhidrátok: Fermentable Oligosaccharides, Disaccharides, Monosaccharides And Polios. A FODMAP-ok közös tulajdonsága, hogy:


a bélben található baktériumok bontják, fermentálják ezeket a szénhidrátokat gázképződés közben – a folyamat puffadáshoz vezethet
extra vizet kötnek meg a bélben, ezzel magyarázhatók az IBS hasmenéses tünetei
az extra víz és gáz a bélfal feszüléséhez, kitágulásához vezet, ami – különösen az arra érzékeny egyéneknél – fájdalommal jár. (2, 3, 4)
fontos! az élelmiszerek, ételek többsége nem sorolható az abszolút tiltott vagy az abszolút javasolt kategóriába – mivel azok FODMAP tartalma az elfogyasztott mennyiségtől is függ. Bizonyos konyhatechnológiai eljárásokkal, pl.: áztatással csökkenthető a FODMAP-tartalom. (3, 5)