Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A 9 legjobb kifogás, hogy miért nem élünk egészséges életet

Érdekességek2018. május 15.

Azok a kifogások, melyek az egészséges életmóddal kapcsolatosak, remekül tartják magukat, még ha sokszor épp az ellenkezőjük fedi is a valóságot. A TE fejedben is van olyan tévhit ("túl drága", "nekem erre nincs időm"), amely megakadályozza számodra a jó közérzetet? Érdemes utánanézni mi az igazság!  

1. Túl körülményes beszerezni az egészséges hozzávalókat!
Ma már a legtöbb nagyáruházban és bevásárlóközpontban lehet kapni friss zöldséget, gyümölcsöt és reform termékeket – semmivel sem bonyolultabb megtalálni az egészséges alternatívákat, mint azokat, amelyeket eddig vettünk. A helyi piacokon pedig akár házi termékeket is vásárolhatunk őstermelőktől, és egyre-másra nyílnak a bioboltok és egészséges ételeket kínáló éttermek, büfék is.
Tipp: Ma már az interneten is megtalálhatod a lakóhelyedhez legközelebb eső ökoboltokat, egészséges éttermeket, piacokat. Magyarország zöld térképe >>>


2. Túl drága a friss zöldség
Miért, a pizzát házhoz szállítani olcsó? Persze, a McDonald’sban már pár száz forintból eltömheted a gyomrodat, de azt jobb, ha tudod, hogy nagyjából zéró tápértéke van a gyorskajáknak. A zöldség- és gabonafélék – néhány kivételtől eltekintve - jóval olcsóbbak, mint a húsfélék, ez tény. Persze, ha bio minőségről beszélünk, akkor már drágább a zöldség, de ugyanilyen arányban drágább a bio hús is. A hagyományosan termelt zöldségfélék azonban még így is kevesebb káros adalékanyagot és hozamnövelőt tartalmaznak általánosságban, mint a nagyüzemi körülmények között nevelt állatok húsa.

3. Én ragaszkodom a hagyományos, magyaros ízekhez!
Mintegy tonnányi vegetáriánus és reform szakácskönyv és jónéhány hazai gasztroblogger is számottevő bizonyíték arra, hogy igenis, lehet finom reform ételeket főzni, akár hús nélkül is, sőt, jól is lehet lakatni vele az egész családot. A magyaros ízvilágú ételeinket is elkészíthetjük reform alapanyagokból és kíméletes konyhai eljárásokkal –  épp olyan finomak lesznek, mint amit megszoktunk (ha nem még ízletesebbek).

4. Sport? Ugyan, mikor van nekem arra időm?
Az idő az első számú kifogás még mindig, ha valami olyan dologról van szó, amihez egy picit módosítani kellene a szokásainkon vagy hozzáállásunkon. Közhely, de igaz: arra van időnk, amire akarjuk. Ha igazán elszánjuk magunkat, tudunk időt találni a mozgásra, ez sokkal inkább a tevékenységek rangsorolásának kérdése. Persze, kényelmesebb a tévé előtt heverészni esténként, mint tornázni egyet vagy munka után, neadjisten előtt beugrani egy jógaórára. De innentől ez kényelmi szempont, és nem időhiány. A kérdés az, hogy mennyire lesz majd kényelmes orvosoknál és kórházakban tölteni az időnk nagy részét ahelyett, hogy most tettünk volna magunkért heti háromszor fél órában.
Ugyanez igaz az egészséges életmód más aspektusaira is: haladhatunk kis lépésekben, kezdhetjük kis időráfordítással, és amikor érezzük az adott szokás jótékony hatását, emelhetjük a rá szánt időt (és esetlegesen pénzt). A lényeg, hogy bátran kísérletezzük ki magunknak, mi az, ami jól esik – onnantól nem lesz szükségünk noszogatásra vagy további motivációra, a tevékenység öröméért fogjuk végezni.

5. Megyek én eleget egész nap, minek sportoljak?
Remek, ha valaki akár csak napi fél órát is sétára szán az idejéből, mondjuk munka után egy parkban vagy ha egy megállóval előbb száll le és sétál. A munkánkból adódó teendők elintézése és az ezek utáni rohangálás viszont, valljuk be, nehezen nevezhető sportnak. A rendszeres, egészségvédő mozgás lényege nemcsak a fizikai aktivitás, hanem az is, hogy közben csak a mozgás örömére koncentrálunk és közben kikapcsol az agyunk. Ehhez még számos egyéb szempont is járul: például, hogy a mozgás éppen az edzettségi fokunknak megfelelő legyen és eléggé kifárasszon, serkentse fokozottabb működésre a tüdőnk, a szívünk és a vérkeringés munkáját. A sport méregtelenítő és állóképességet javító funkciója csak így érvényesül!
Tipp: Ha valaki egész nap lót-fut a munkájából adódóan, vagy fizikai munkát végez, válasszon megnyugtató mozgásformát, amivel ellensúlyozni tudja az egész napi aktivitást, például: jóga, úszás, séta.

6. Zöldség? Hogy lehetne azzal jóllakni?
Egyrészt úgy, hogy a zöldségfélék tele vannak értékes rostokkal és remekül telítenek. Másrészt sok bennük a tápanyag és ezért sokszor kevesebb is elég belőlük, mintha hagyományos fehér lisztből készült pékárukat, fehér rizst, krumplit, húst és hasonlókat ennénk. A szervezetünk egy idő után sokkal jobban érzi, mire van szüksége, az egészséges ételekből pedig anélkül tudja magát kitűnően fenntartani, hogy a maradékot el kellene raktároznia zsírpárnaként.
Sokan nem tudják, hogy a vegetáriánus konyhában jóval több, különféle eljárásokkal elkészített gabona- és zöldségfélét használnak, mint ami a mai magyar konyhában szokásos, például kölest, hajdinát, árpát, bulgurt, kuszkuszt, tönkölybúzát és még lehetne folytatni a sort. Emellett számos olyan húspótló készítmény is van, ami jellegében és ízvilágában hasonlít a húsfélékhez, például gabonakolbászok- és felvágottak, tofu, szójavirsli, szejtán (búzahús) és társaik. Tehát tévhit, hogy aki egészségesen akar táplálkozni vagy csökkentené a húsfogyasztását, annak kizárólag zöldségen kell majd élnie!

7. Fogalmam sincs, hús nélkül milyen ételeket készítsek.
Talán ezen a legkönnyebb változtatni, ma már hihetetlen bőségben állnak rendelkezésünkre használható és valóban finom reform, vega, vegán és nyers receptek.

Elsőként nézz körül a Harmonet háziasszonyának rovatában, a Nagyi konyhájában reform, kímélő és nem utolsósorban finom ételekért!

Vegetáriánus ételek >>>
Kímélő fogások >>>

8. A környezetemben mindenki dohányzik, képtelen vagyok leszokni.
Valóban ez az egyik legnehezebb kérdés az összes közül – úgy kialakítani az egészséges életvitelünket, hogy a környezetünkben jónéhányan hódolnak annak a káros szenvedélynek, amiről épp megszabadulni próbálunk. Ez igényli a legtöbb akaraterőt és önfegyelmet.

- Sokat segíthet, ha tudomására hozzuk az érintetteknek, hogy próbálunk leszokni a cigiről, a nassolásról, az alkoholról vagy bármi másról és megkérjük őket, hogy tartsák ezt tiszteletben azzal, hogy például munkaszünetben nem kínálnak meg a cigarettásdobozból.

- Ha a tévé előtti nassolást próbáljuk kiiktatni az életünkből, először is ne vásároljunk olyan termékeket, amiről tudjuk, hogy nem tudunk neki ellenállni. Beszéljük meg tervünket a család többi tagjával is – még az is lehet, hogy ők is egyetértenek és csatlakoznak, együtt pedig biztosan sikeresek leszünk.  Egyet viszont ne tegyünk: ne győzködjük őket akaratuk ellenére!

- Keressünk valami helyettesítőt az átmeneti időszakra: nassoláshoz válasszunk egészséges alternatívákat, amelyek kevésbé hizlalnak, dohányzás helyett rágózzunk.

- Keressünk plusz motivációt, például döntsük el, hogy az eddig cigire vagy édességre költött pénzt megtakarítjuk vagy valami más, nekünk kedves dologra fordítjuk.

9. Ez a szelet süti az utolsó, és jövő héttől új életet kezdek.
Lássuk mindig a teljes képet, és problémáinkra próbáljunk meg hosszú távú megoldást találni az időről időre történő tűzoltás helyett. A halogatás és az azt követő fejvesztett kapkodás nem igazán működik – inkább alakítsunk ki lépésről lépésre követhető stratégiát. Nem érdemes például a csodafogyókúráknak bedőlni, mert a többségük többet árt, mint használ – rövid idő múlva általában visszahízzuk a leadott kilókat, gyakran sajnos még többet is.

Inkább határozzuk el, hogy apró lépésenként változtatunk az életmódunkon: például minden héten próbáljunk ki egy-két új reformételt, minden másnap együnk valamelyik étkezésre nyers salátát, az étrendi változtatásokat pedig kombináljuk egy hatékony stresszkezelő módszer és egy szimpatikus mozgásforma fokozatos beiktatásával. A kis lépésekhez szívesebben alkalmazkodik a szervezetünk és az apró sikerekkel könnyedén fenntarthatjuk a lelkesedésünket is!

Kolontár Elvira
www.hazateres.net


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Miért kiemelten fontos az élelmiszerbiztonság a nyári melegben?

2025. szeptember 07.

Amikor beköszönt a nyári hőség, nemcsak a hőmérséklet emelkedik, hanem az élelmiszerromlás kockázata is. A meleg ugyanis ideális környezetet teremt a mikrobák, például a baktériumok gyorsabb szaporodásához. Egy kis odafigyeléssel azonban megelőzhetjük a nyári gyomorrontást, vagy akár a komolyabb ételmérgezéseket is.

Az élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó kórokozók különösen gyorsan szaporodnak 5 és 60°C között – ezt az intervallumot hívjuk veszélyzónának. A nyári napokon az ételek könnyen elérhetik ezt a hőmérsékletet, ha nem hűtjük őket megfelelően. Egy napon hagyott autó belső hőmérséklete akár 50-60°C-ra is felmelegedhet, így a hűtést igénylő élelmiszerek (tejtermékek, húsok stb.) nagyon gyorsan megromolhatnak. Vegyük például a joghurtot, amelyet általában 4-8°C között kell tárolni. A meleg, nedves és tápanyagban gazdag joghurt ideális táptalaj a káros mikroorganizmusok (például Salmonella, Listeria) számára. Már néhány óra alatt olyan mértékben elszaporodhatnak, hogy ételmérgezést okozhatnak. A joghurt eközben levet ereszthet, megváltozhat az íze, az illata, de ezek a változások nem mindig látványosak. A mikrobiológiai kockázat már fennállhat akkor is, ha nem észlelünk elváltozást.

Ennek elkerülése érdekében nyáron használjunk hűtőtáskát a bevásárlás során,különösen, ha a vásárlás hosszabb időt vesz igénybe, például ha több boltba is megyünk. Legyünk tudatosak, hiszen ezzel nemcsak a megbetegedéseket, hanem az élelmiszerpazarlást is elkerülhetjük. Ha kétségeink vannak egy termékkel kapcsolatban, inkább ne fogyasszuk el.

Elsősegély csalánozók okozta baleseteknél

2025. szeptember 07.


A balesetest a vízből ki kell menteni. Hogy az elsősegélynyújtót ne érje további támadás, ajánlatos a legtöbb ruhanemű felvétele a testre – ha már búvárruha nem áll rendelkezésre. A veszélyeztetett tengerparton a parti mentők ezért viselnek búvárruhát még az izzasztó hőségben is.
A csalánozószálakat a bőrről el kell távolítani. Ezt természetesen nem puszta kézzel, hanem gumikesztyűben szabad csak megtenni (vagy alkalmas eszközzel a bőrről lesodorni), hiszen a csalánszálakban még jelentős méregtartalom van.
Az érintett területet sós vízzel kell lemosni (nem édesvízzel, mert a sókoncentráció különbsége újabb méregmennyiséget szabadíthat fel), majd a sérült végtagot forró (45 °C) vízben kb. 20 percig kell tartani. Ez kicsapja a fehérjealapú mérgeket.
Ezután jéggel való hűtés (előnyösen jégzsákkal) ajánlott, amely csillapítja a fájdalmat.

Szexuálpszichológus

2025. szeptember 06.

Szexuálpszichológus: Gyermekkor hatása a szexuális egészségre   

A szexuálpszichológus segít megérteni, hogyan befolyásolja a gyermekkor a szexuális egészséget és felnőttkori párkapcsolatokat. 

A szexuálpszichológus szakmai munkája során gyakran találkozik olyan felnőtt páciensekkel, akiknél a szexuális zavarok, párkapcsolati problémák vagy intimitással kapcsolatos nehézségek gyökerei a gyermekkorba nyúlnak vissza. A szexuálpszichológia a pszichológia egy olyan speciális területe, amely a szexuális egészség testi, lelki és kapcsolati aspektusaival foglalkozik – különös tekintettel arra, hogyan befolyásolja a múlt a jelen viselkedésmintáit.
A cikkben bemutatjuk, hogy miként hathat a gyermekkor a felnőttkori szexualitásra, és milyen szerepe van ebben a pszichológus szakembernek, különösen, ha szexuálpszichológiai szemléletet képvisel. Kitérünk arra is, milyen terápiás lehetőségek állnak rendelkezésre a múlt feldolgozására és a szexuális jóllét helyreállítására.

A szexuálpszichológus szerepe a szexuális egészség megőrzésében

A modern pszichológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe a szexuálpszichológia, amely a szexuális működés és zavarok mögött meghúzódó pszichés, társadalmi és fejlődési tényezőket vizsgálja. E tudományág szakembere a szexuálpszichológus, aki a testi működés mellett kiemelt figyelmet fordít a lelki, érzelmi és kapcsolati háttérre is – hiszen a szexuális egészség nem csupán biológiai, hanem pszichológiai és szociális kérdés is.