Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Túlsúly - amiről eddig senki nem beszélt

Érdekességek2018. február 16.

Azt mondják a statisztikák, hogy Magyarországon a lakosság nagy része túlsúlyos. Valóban rengetegen "fogyóznak", ám a legtöbb ilyen fogyókúra vagy hatástalan, vagy a leadott kilók szépen lassan visszacsordogálnak. Ennek oka, hogy van egy oldala a túlsúlynak, amiről nagyon kevesen tudnak, és amíg itt nincs rend, addig állandó lesz a kalóriákkal folytatott küzdelem. Ez az oldal tudatalattinknak az a része, amely hitrendszereinket tárolja, gyakran generációkra visszamenőleg. Van azonban megoldás.  

Sokan panaszkodnak, hogy sikerül ugyan lefogyni jó néhány kilót, de az állandóan visszajön. Ezt nevezik szaknyelven jojo effektusnak. Például, sikerül 60 kg-ról lefogyni 50-re, és az ideális súly 45 kg lenne.. Elérve az 50-et azonban ismét elkezdődik a súlygyarapodás. Ilyen esetben lépnek be a tudatalatti minták, a következőképpen.

A fogyókúrázó hölgyet 50 kilósan egy olyan trauma érte, amelynek hatására, önmaga lelki védelmére hízásnak indult. Amikor rászánta magát a túlsúly leadására, a fogyókúra sikeres volt egészen addig, míg a kritikus, 50 kg-os súlyt el nem érte. Ekkor a tudatalattiban aktiválódott a régi, 50 kg-os időszakában ért trauma, és a kilók gyarapodása ismét megindult.

Amíg ez a tudatalatti blokk működőképes, addig az 50-es súlyhatár alámenni nehéz lesz, illetve a súlygyarapodás itt ismét meg fog indulni.


Hasonlóan hízni kezdünk akkor, amikor különböző családi terheket veszünk magunkra. Súlygyarapodást okoz például a neheztelés. Minél több emberre neheztelünk, annál több súlyt szedhetünk magunkra. Abban a pillanatban, hogy ezeket a nehezteléseket elengedjük, súlyukban is változás fog bekövetkezni.

Vigyázzunk, hogy a fogyás során célunk ne a vékony testalkat legyen, mert a „vékonyság” jelentéséhez is nagyon sok negatív hiedelem kapcsolódhat. Pl. a háborúban az éhezők is vékonyak voltak. Akinek a családjában volt háborúban résztvevő családtag, annál ez a minta bekapcsolhat fogyás esetén.

A tudatalatti mintákat, hitrendszereket nagyon szépen tudjuk oldani Családállítással is, és ThetaHealinggel is.

Természetesen nem elég csak a lelki blokkoldás, a fizikai testünkkel is foglalkozni kell.
Az elhízás sajnos együtt jár az elsalakosodással is.

A fogyókúra során ne felejtsük el: zsírt tudunk égetni, de mérget nem. Fogyáskor a zsírban raktározott mérgek felszabadulnak, és a vérbe kerülnek. A máj feladata lenne a méregtelenítés, ezt elsősorban az enzimek segítik elő. Enzimek hiányában a máj nem képes ellátni méregtelenítő feladatát, viszont a mérgek a vérben nem maradhatnak, ezért a máj újra zsírsejteket képez, hogy elássa a nem kívánatos mérgeket. A nagy nehézségek árán lefogyasztott zsírpárnák visszafoglalják nemrég elhagyott helyüket. Ezért mielőtt fogyókúrába kezdenénk, végezzünk alapos salaktalanítást, állítsuk vissza szervezetünk sav-bázis egyensúlyát. A salaktalanításhoz és a fogyáshoz kiváló termékek állnak rendelkezésünkre.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

A lapocka fájdalom komplex kezelése: Több mint egy masszírozásra váró izomcsomó

2025. május 02.



A lapocka környéki fájdalom gyakori panasz, amely sokak életminőségét befolyásolja jelentősen. Míg az érintettek többsége azonnali megoldásként egy gyors masszázsban keresi az enyhülést, a szakemberek szerint a probléma gyakran összetettebb, és tartós eredményt csak a fájdalom valódi okainak feltárásával érhetünk el.

A tünetek mögött meghúzódó komplex okok

A lapocka körüli fájdalom diagnosztizálása és kezelése különösen kihívást jelenthet, mivel a fájdalom forrása gyakran nem ott van, ahol a tüneteket érezzük. Ráadásul számos különböző ok állhat a háttérben, amelyek tünetei nagyon hasonlóak lehetnek.

A leggyakoribb kiváltó okok között szerepelnek:


A Cloward-zónák: A kutatások szerint a gerincoszlop nyaki szakaszánál kilépő idegek elágazási pontjainál található területek, ahová a fájdalom kisugározhat. Ez magyarázza, miért érezhetünk fájdalmat a lapockánknál, amikor valójában a probléma forrása a nyaki gerinc környékén keresendő.

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.

A tej

2025. május 01.



I. rész: A tej, mint megbízható kalciumforrás

A magyarok átlagosan 67,5 liter, naponta 1,8 dl tejet isznak (2010. évi adat), kevesebb mint felét a szakértők által javasolt napi félliteres mennyiségnek.

Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

A tej az egyik legfontosabb alapélelmiszer, s az emberi szervezet elsődleges kalciumforrása.

Sajnos számos, tejhez kapcsolódó tévhit van a köztudatban, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban pedig különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak. Könnyen és jól emészthető táplálékról van szó, mely túlnyomórészt egészséges zsírokat tartalmaz, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy fogyasztás előtt szükséges és fontos a hőkezelés.