Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Nem feledékeny vagyok, csak kevés halat eszem

Érdekességek2018. június 10.

Gyakran elfelejtesz dolgokat, neveket, tennivalókat és ilyenkor persze kétségbe vagy esve, hogy ez már az időskori demencia és "bizony ez a korral jár"?! A jó hír, hogy nem feltétlenül jár a korral. Előfordul túlterhelt, fáradt fiatalabbakkal is …, és idősebbeknek sem kötelező szenvedni tőle! De azért nem árt az agynak sem a törődés!  

Agyunk úgy működik, mint egy izom: ha nem dolgozik, sorvadni kezd. Edzeni kell, kondiban tartani és nem adni esélyt arra, hogy ennek hiányában egyre kevésbé teljesítsen.

Agyunkra az olyan feladatoknak van a legjobb hatásuk, amelyek alaposan megdolgoztatják. Ilyenkor fókuszálnunk kell a figyelmünket, tanulnunk, emlékeznünk, használni az érzékelésünket, észlelésünket, motoros képességeinket. Mit szólnál egy új nyelv, vagy egy új hangszer használatának megtanulásához? Az nagyszerű feladatot adna az agynak, nap, mint nap és bármilyen korban el lehet kezdeni! De az is nagyszerű, ha olykor az "ügyetlenebb" kezeddel írsz! Ilyenkor az agyad kevésbé aktív részét is használod, ezáltal növekedésre késztetve azt.

Agyunk állapotát (is) nagymértékben befolyásolja táplálkozásunk. A tudomány – szerencsére – nem csak azt tudja, hogy mit nem szabad ennünk, de ismer számos olyan tápanyagot is, ami javítja az elménk működését. Ezek közül is kiemelkednek az omega-3 zsírsavak, melyek az agy táplálékául is szolgálnak, lévén egyik összetevőjük, a DHA nem csak a magzati agyfejlődéshez nélkülözhetetlen, de a normális kognitív funkciók későbbi fenntartásához is az.


Az omega-3 zsírsavak hiánya az agy működési zavarán keresztül jelentős mentális problémát okoz, így szerepe van a feledékenység, depresszió, hangulat zavarok, Alzheimer kór, de még az skizofrénia kialakulásában is.

Ha sokáig penge agyúak szeretnénk maradni, legjobb dolog, amit az agyunkkal tehetünk, hogy DHA tartalékait folyamatosan feltöltve tartjuk. A szenilis demencia sem „szereti a halat, még az olaját sem”, tehát aki rendszeresen fogyasztja ezeket, joggal számíthat tiszta tudatra akár egy hosszú élet végéig, sőt még a gyulladásos alapon induló Alzheimer „nevű látogató” is nagy valószínűséggel elkerüli azt a házat, ahol a hal a szívesen látott vendég.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

A pitvarfibrilláció kezelési lehetőségei: életmódtól a pacemakerig

2025. október 19.

A pitvarfibrilláció kezelési lehetőségei magukban foglalják az életmódbeli változtatásokat, a gyógyszeres kezelést, valamint az olyan beavatkozásokat, mint a kardioverzió és a katéteres vagy sebészeti abláció. Dr. Sztancsik Ilona, a Kardioközpont – Prima Medica kardiológusa, aneszteziológus, intenzív terapeuta arról beszélt, hogy a kezelésről szóló döntésnél az orvos személyre szabottan mérlegeli a tünetek súlyosságát, a szív működését és a lehetséges kockázatokat.

Miért lehet veszélyes a pitvarfibrilláció?

A pitvarfibrilláció a szívritmuszavarok egy fajtája, ami megnövelheti a stroke és a szívelégtelenség kockázatát, és amelyet korábban az idősebbek betegségének tartottak, de új adatok szerint egyre több középkorút is érint.
– Normális szívműködés esetén egy elektromos jel hatására a szív pitvarai a vért az kamrákba préselik, majd újra megtelnek. Ez valójában a szabályos szívritmus, ami képes folyamatosan keringetni a vért a testben. Ha azonban zavar keletkezik az elektromos jeltovábbításban, akkor a pitvar sokkal gyorsabban pumpál, mint a kamrák, amivel a kamrákat is gyors, kevésbé hatékony összehúzódásra készteti. Így a kamrákból kevesebb vér kerül a vérpályákba, mint normális szívritmus esetén. Ez maga a pitvarfibrilláció, a leggyakoribb szívritmuszavar, ami nem csak gyors, sokszor szabálytalan szívverést okoz, de növeli a stroke rizikót és a vérrög kialakulásának kockázatát is – ismerteti Sztancsik doktornő.

Hogyan időzítsük okosan a futást?

2025. október 19.

A futásnak nincsenek szigorú szabályai a megfelelő időpontra vonatkozóan, de bizonyos napszakok előnyösebbek. Például a kora reggeli futás – ébredés után fél-egy órával – ideális lehet a természetes bioritmus fenntartására. Sokan a délutáni futást kedvelik, mivel ilyenkor a testhőmérsékletünk optimálisabb, az izmaink már bemelegedtek, így jobb teljesítményt érhetünk el. Este viszont érdemes elkerülni a mozgást, és legalább 2-3 órával lefekvés előtt befejezni az edzést, hogy a szervezetünknek legyen ideje lehűlni és lenyugodni. Ugyanakkor az időjárás is meghatározó az időzítés szempontjából. Nyáron a kora reggeli vagy késő esti órák a legmegfelelőbbek a meleg elkerülése érdekében. Általános szabály, hogy 28 fok feletti külső hőmérsékleten szabadtéri megerőltető tevékenységet ne végezzünk! Télen pedig akár -10 Celsius-fokban is lehet futni, természetesen megfelelő öltözetben.

A motiváció kulcsfontosságú a rendszeresség fenntartásához, amiben a kisebb-nagyobb célok kitűzése segíthet. Kezdetben törekedhetünk heti 3 alkalomra, míg hosszú távon ösztönző lehet például egy futóverseny teljesítése. Jó példa egy ilyen közös célra, hogy a Budai Egészségközpont munkavállalói és vállalati partnerei az egészségtudatos életmód jegyében 130 fős csapattal indulnak az október 11-i 40. Spar maratonon – egy hasonló kihívás kézzelfogható határidőt ad és végig fenntartja a lendületet. A változatosság szintén meghatározó tényező, hogy ne adjuk fel a monotonitás miatt. Próbáljunk ki különböző útvonalakat és tempókat, vagy hallgassunk zenét, podcastet, esetleg nyelvleckét futás közben. Futócsoporthoz is csatlakozhatunk, mert a közösség általában erőt, lendületet és kitartást ad.

Propolisz tinktúra a konyhában a természetesség jegyében

2025. október 18.

A gasztronómia világában egyre több olyan alapanyag jelenik meg, amely nemcsak ízével, hanem az egészségre gyakorolt hatásaival is kitűnik.

A méhek által gyűjtött és feldolgozott propolisz ebből a szempontból különleges helyet foglal el.

A propolisz tinktúra ma már nemcsak gyógyhatásairól ismert, hanem egyre gyakrabban tűnik fel kreatív kulináris receptekben is, a természetes ízek és a tudatos életmód tökéletes kombinációjaként.

A propolisz titka a konyhában

A méhek által előállított propolisz eredetileg a kaptár fertőtlenítését szolgálja, de emberi felhasználása évszázadokra nyúlik vissza.

Az utóbbi években a propolisz tinktúra felhasználása a konyhában is egyre népszerűbb: salátákhoz adva különleges, enyhén fanyar ízt biztosít, italokban pedig harmonikusan kiegészíti a citrusos vagy mézes jegyeket. Nem csupán ízesítő, hanem természetes antioxidáns-forrás is, amely támogatja az immunrendszert.

Propolisz tinktúra felhasználása a mindennapi főzésben

Azok számára, akik nemcsak ízletesebbé szeretnék tenni az ételeiket, de táplálóbbá is, a propolisztartalmú tinktúra remek kiegészítő. Különösen jól illik:


friss zöldségekből készült öntetekhez,
gyümölcsös desszertekhez,
mézes italokhoz és teakülönlegességekhez.


A propolisz tinktúra felhasználása hideg ételeknél ajánlott leginkább, hiszen így őrizhetők meg a benne található aktív hatóanyagok. Például egy egyszerű joghurtos öntetben vagy mézes-citromos limonádéban pár csepp máris különleges karaktert ad.

Egyre több gasztroblogger számol be arról, hogy a propolisz tinktúra különleges ízmélységet szolgáltat a smoothie-kban vagy a gyümölcslevekben is. Emellett izgalmas kísérletek születtek már sajttálak mellé kínált mézes szószokban is, ahol a természetes édes és mély jegyek harmonikusan találkoznak.