Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Miért betegszik meg a test?

Érdekességek2018. június 07.

Miért betegszik meg a test? Tényleg beteg-e a test? Mit jelent az, hogy beteg a test? És mit jelent számodra, ha elhiszed, hogy beteg a tested? Számomra nincs olyan fogalom egy ideje, hogy beteg lehet a testem. A test tud a normától eltérő lenni és nem tökéletesen működni. Amikor ez történik, akkor minél előbb meg kell találni az okokat és feloldani ahhoz, hogy a test újra normálisan működjön.  

Kényes téma ez tudom. Egyrészt, mert amióta élünk azt tanultuk meg, és úgy tudjuk, hogy vannak betegségek. Mivel minden a gondolati síkról indul, ezért tanácsos ezt a fogalmat például megváltoztatni magunkban. Számomra csak tünetek vannak, amik azért jelennek meg időnként a testünkben, mert a bennünk élő lélek olyan torzulásban van, ami egy idő után testi szinten is jelentkezik.

Megfázás kontra infarktus 

Ennek lehetnek enyhébb és rázósabb esetei. Nyilván egyszerűbb egy megfázást átvészelni, mint egy szívinfarktust vagy a rák bármely fajtáját. Egy megfázásnál is fontos megállni és nem elhinni azt, hogy éppen járvány van… Ha vírusos tünetekről beszélünk, akkor jó tudni, hogy a vírusoknak is vannak hitrendszereik, és pontosan tudják hova tudnak bekapcsolódni. Vagyis azokra a hitrendszerekre kapcsolódnak, amik bennünk futnak. HPV, AIDS, influenza… ezek mind ragyogóan reagálnak az intuitív gyógyításra, mert amikor megtaláljuk a hitrendszereiket és lecseréljük, akkor hirtelen eltűnnek.


A szívinfarktus például: milyen típusú emberek élnek át szívinfarktust? Az egyszerűbb a stressz alapú… Túl feszített idegállapot tartósan, és ki nem pihent test esetében gyakori. De még gyakoribb, amikor az történik, hogy nem tudjuk a negatív érzelmeket megengedni magunknak. Nem éljük meg igazán a szomorúságot, bánatot, csalódást, gyászt stb… Hanem eljátsszuk a nálunk minden szép és kerek történetet. Igen ám, de duál világban élünk.

Nem lehet kizárni a negatív érzelmi mintákat büntetlenül. És itt nem arról van szó, hogy depresszióban vergődjünk. Egyáltalán nem, hanem amikor jön egy olyan helyzet, amiben ez a negatív energia benne van, akkor megélem, átengedem magamon és kész, de nem fojtom el… 

A gyengeség ereje 

Sokszor az is feladat, hogy meg tudjam élni az érzelmeimet és érzéseimet. Mert mi van akkor, ha megélem és elgyengülök? Akkor sebezhető leszek, és akkor történhet valami baj… Általában ez a védelmi rendszere a tudattalannak. Persze ennek oka van, és mi azon vagyunk thetában, hogy ezt az első okot megtaláljuk. Mert amikor megtaláljuk, akkor kioldódik a hitrendszerek lecserélésével.

A betegségeknek mindig lelki okai vannak. Tetszik vagy nem az orvostudománynak, de ez van. Amikor testi tünet van, akkor már hosszú ideje van a lélek elnyomva, kirekesztve. Jelzések persze jönnek belülről, de az elme elnyomja, figyelmen kívül hagyja ezeket. Aztán egyszer csak olyan mértéket ölt az energiatorzulás, hogy megjelenik fájdalom vagy „betegség” formájában.

Nem lehet figyelmen kívül hagyni azt, amit a lélek szeretne. Okkal jöttünk ide. Feladatok, fejlődések sorozata az életünk, ami lehet játékos és könnyű akkor, ha figyeled a lelked hangjait. De a titok ...

Ez a titok: az isteni vállalásaid útján jársz vagy beálltál a szülői, társadalmi elvárások sorába?
Valóban azt az életet élet, amiről gyermekként álmodoztál? Ha nem, akkor miért nem? Mikor és miért tértél le az útról? Hiszen amikor megszülettél, akkor még tudtad pontosan az irányt, a tervet, a célokat…

Vissza kell hát nézni a szívedből, hogy hol a fonal vége? Mikor és hol veszett el? Ha pedig a tested már jelez eltéréseket, tudatosítsd magadban, hogy csak jelek ezek, amikre figyelünk és kiderítjük miért kapcsoltak be.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Milyen erős a napsugárzás?

2025. július 07.

Az ultraviolasugárzás erőssége napról napra és területről területre, sőt a tengerszint feletti magasságtól függően is változik.

Az UV-sugárzás erősségét az ún. UV-index adja meg, melyet egységes elvek alapján az ENSZ Környezetvédelmi programjának keretében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dolgozott ki. A mérőszámok 1-25-ig emelkednek és a sugárzás erősségét mutatják. Minden nap tájékozódhat a sugárzásról az Országos Meteorológiai Intézet internetes honlapján (www.met.hu) vagy külföldön a szállásadótól, illetve a nemzetközi meteorológiai honlapokról (www.metoffice.gov.uk).

Tájékoztatásul az UV-index skálája és besorolása a következő ábrán látható (az egyes számokhoz tartozó színkódokat nemzetközi előírások rögzítik).

Milyen a jó napszemüveg?

2025. július 07.



Az UV-sugarak nagy részét a szaruhártya elnyeli, csupán 3%-uk éri el a szemfeneket. Az intenzív sugárzás hatására ezért a szem külső képletei „leéghetnek”. (Ez a jelenség okozza az ún. „hóvakságot” is – l. „A téli sportok veszélyei” című rész). A szem szárazzá válik, erezettsége megnő, fájdalmas és fényérzékeny lesz. A tüneteket sokszor heves fejfájás kíséri. Ilyenkor a kamillateás hideg borogatás, a szem lefedése és a fény kerülése jó hatású.

A szem sugárártalmainak megelőzésében fontos a jó napszemüveg. Ennek ismérve, hogy kellően sötétített, nem korlátozza a látásélességet és a színlátást, valamint 100%-os UV-védelmet biztosít. Nem elengedhetetlen kellék a szemüvegszárba épített MP3-lejátszó, de a szemüvegszár adjon oldalt és alul-felül is megfelelő takarást a szemnek. Fontos tudni, hogy a zöld színű szemüveggel a legjobb a természetes színlátás, a kék pedig a havas táj vakító fehérségét tompítja. A szürke szemüveglencse erős napfényben tökéletes, a természetes színeket adja vissza. A barna lencsén át a szem erős napfényben a mélységet, a teret jól érzékeli. Ezért kerékpározáshoz, hegymászáshoz a legideálisabb. A sárga lencse viselete gyenge fényben ajánlott, jó képélességet biztosít azáltal, hogy erősíti a kontrasztokat. Erős fényben viszont hunyorgásra késztet, akárcsak a rózsaszín üveg.

A narancs árnyalatú lencse, ugyanúgy, mint a barna, szintén jól érzékeli a mélységet, viszont nem ajánlott erős fényben. A lila lencsék kedvező tulajdonságairól (ha van) a szerző értesítést kér.

A legbiztosabb védelem a napsugárzás hatásaitól az, ha az UV-sugárzás a felsorolt védőeszközökkel mérsékelhető. Ez általában délelőtt 11 óra előtt és a délutáni órákban, 15 óra után lehetséges.

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.