Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Mértékletesség a Nap alatt

Érdekességek2018. június 09.

Amikor eljön a nyár, a vakáció, szabadság és nyaralások időszaka, igyekszik mindenki több időt tölteni a szabadban, leginkább a vizek mellett. A mértékkel alkalmazott lég- és napfürdő rendkívül fontos, főleg, ha aktív pihenéssel párosul. Azonban vigyázni kell, hogy a napfürdőzést ne vigyük túlzásba.  

Amikor eljön a nyár, a vakáció, szabadság és nyaralások időszaka, igyekszik mindenki több időt tölteni a szabadban, leginkább a vizek mellett. A mértékkel alkalmazott lég és napfürdő rendkívül fontos, főleg, ha aktív pihenéssel párosul. Azonban vigyázni kell, hogy a napfürdőzést ne vigyük túlzásba, mert a kellemes nyaralás szenvedéssé változhat, ha nem vagyunk elővigyázatosak.

Bár már kezd lecsengeni a csokoládébarnára sült szépségideál divatja – különösen Amerikában, Ausztráliában folytatnak kampányt ellene, a növekedő bőrrákos megbetegedések miatt - sokak számára még mindig a bronzbarna bőr jelenti nyáron a szépséget.

Ezt túlzott napozással próbálják elérni, aminek azonban komoly egészségkárosító hatása van. A nem mértékletes napozás következménye jó esetben égő bőrpír, de kialakulhat másodfokú égési seb, napszúrás, hőguta, s később akár bőrrák is.


Szükség van tehát néhány alapvető szabály betartására:
Kerüljük a napozást 11-től 14 óráig! Ilyenkor a legerősebb a napsugarak károsító hatása. Tudni kell, hogy a vízfelületek mellett és a magaslati helyeken ez a hatás még intenzívebb.
Bőrünket fokozatosan szoktassuk a naphoz, először csak 10-15 percet tartózkodunk a napon, majd mindennap 5 perccel tovább, így akár 60-90 percre is emelhetjük a napfürdő időtartamát. Csecsemőknél, kisgyermekeknél még fokozottabb elővigyázatosságra van szükség, náluk az első napozás csak 1-5 percig tartson.

Kánikulában, forró nyári napon, ha nem vagyunk eléggé elővigyázatosak, könnyen megtörténhet, hogy napszúrást kapunk. Tünetei: sápadtság, hideg veríték, szédülés, hányinger, hányás, szapora légzés és szívverés, fejfájás, súlyosabb esetben izomgörcsök, eszméletvesztés.

Az elsősegélynyújtás a következő:
A napszúrást szenvedett egyént lehetőleg hűvös helyiségben lefektetjük, lábát megemeljük. Szoros ruháját meglazítjuk, s hogy nagyon le ne hűljön, betakarjuk. Sok folyadékot, főleg ásványvizet itatunk vele (ha nincs, lehet egyszerű csapvíz is, amelybe 1 literre 1 kiskanálnyi konyhasót keverünk.) Homlokára hideg vizes borogatást kell tenni. Súlyos esetben azonnal orvoshoz kell vinni, vagy mentőt hívni, mert a késedelem végzetes következményekkel járhat.
A napszúrást megelőzhetjük, ha nem tartózkodunk túl sokáig a napon, inkább félárnyékban napozzunk, fejünket vászon, vagy szalmakalappal védjük, s ügyeljünk az izzadással elvesztett folyadék és ásványi só elégséges pótlására.

Aki az óvatosság megtartásával, de napozni szeretne, annak feltétlenül ajánlott a fényvédő faktorral ellátott napozókrém használata. Az sem árt, ha a bőrnek a nap okozta öregedését is megelőző, kettős hatású: fényvédő és bőrtápláló krémeket választunk. Ilyen magas fényvédő faktorral ellátott és a bőr ráncosodását megakadályozó krém az aloe-balzsammal készült napozó krém.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Milyen erős a napsugárzás?

2025. július 07.

Az ultraviolasugárzás erőssége napról napra és területről területre, sőt a tengerszint feletti magasságtól függően is változik.

Az UV-sugárzás erősségét az ún. UV-index adja meg, melyet egységes elvek alapján az ENSZ Környezetvédelmi programjának keretében az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dolgozott ki. A mérőszámok 1-25-ig emelkednek és a sugárzás erősségét mutatják. Minden nap tájékozódhat a sugárzásról az Országos Meteorológiai Intézet internetes honlapján (www.met.hu) vagy külföldön a szállásadótól, illetve a nemzetközi meteorológiai honlapokról (www.metoffice.gov.uk).

Tájékoztatásul az UV-index skálája és besorolása a következő ábrán látható (az egyes számokhoz tartozó színkódokat nemzetközi előírások rögzítik).

Milyen a jó napszemüveg?

2025. július 07.



Az UV-sugarak nagy részét a szaruhártya elnyeli, csupán 3%-uk éri el a szemfeneket. Az intenzív sugárzás hatására ezért a szem külső képletei „leéghetnek”. (Ez a jelenség okozza az ún. „hóvakságot” is – l. „A téli sportok veszélyei” című rész). A szem szárazzá válik, erezettsége megnő, fájdalmas és fényérzékeny lesz. A tüneteket sokszor heves fejfájás kíséri. Ilyenkor a kamillateás hideg borogatás, a szem lefedése és a fény kerülése jó hatású.

A szem sugárártalmainak megelőzésében fontos a jó napszemüveg. Ennek ismérve, hogy kellően sötétített, nem korlátozza a látásélességet és a színlátást, valamint 100%-os UV-védelmet biztosít. Nem elengedhetetlen kellék a szemüvegszárba épített MP3-lejátszó, de a szemüvegszár adjon oldalt és alul-felül is megfelelő takarást a szemnek. Fontos tudni, hogy a zöld színű szemüveggel a legjobb a természetes színlátás, a kék pedig a havas táj vakító fehérségét tompítja. A szürke szemüveglencse erős napfényben tökéletes, a természetes színeket adja vissza. A barna lencsén át a szem erős napfényben a mélységet, a teret jól érzékeli. Ezért kerékpározáshoz, hegymászáshoz a legideálisabb. A sárga lencse viselete gyenge fényben ajánlott, jó képélességet biztosít azáltal, hogy erősíti a kontrasztokat. Erős fényben viszont hunyorgásra késztet, akárcsak a rózsaszín üveg.

A narancs árnyalatú lencse, ugyanúgy, mint a barna, szintén jól érzékeli a mélységet, viszont nem ajánlott erős fényben. A lila lencsék kedvező tulajdonságairól (ha van) a szerző értesítést kér.

A legbiztosabb védelem a napsugárzás hatásaitól az, ha az UV-sugárzás a felsorolt védőeszközökkel mérsékelhető. Ez általában délelőtt 11 óra előtt és a délutáni órákban, 15 óra után lehetséges.

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.