Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Hogyan legyek boldog veled?

Érdekességek2018. május 18.

Korai éveink kötődési mintázata alapvető hatással van felnőttkori kapcsolatainkra, különösen a párkapcsolatunkra. A kötődési stílusunk alakításával megjavíthatjuk félresiklott párkapcsolatunkat, és valóban boldogan, harmóniában élhetünk a partnerünkkel. A holland párterapeuta könyve ehhez nyújt útmutatást.  

Lehetséges a tartós, boldog párkapcsolat

Mindenki vágyik a hosszú, boldog szerelmi kapcsolatra, de ez a vágy nem teljesül mindig magától értetődően. Bármilyen jó szándék is vezérel minket, néha összeütközésbe kerülünk a partnerünkkel, vagy éppen azt vesszük észre, hogy a párkapcsolatunkban újra és újra ugyanazok a negatív mintázatok ismétlődnek. A Hogyan legyek boldog veled? című kötet bemutatja, milyen forgatókönyv szerint alakulnak általában a párkapcsolatok, és hogyan befolyásolja fejlődésüket az, ahogyan mi magunk nevelkedtünk. Ugyanis az, ahogyan gyermekkori kötődésünk alakult, hatással van további életünk fontos kapcsolataira. A könyvből megismerhetjük saját kötődési stílusunkat és párunk kötődési stílusát is, így megérthetjük mindkettőnk viselkedésének mozgatórugóit. S ennek köszönhetően végre kitörhetünk a negatív mintázatokból.


A könyv az érzelmekre fókuszáló terápián (EFT) alapul, amely az elmúlt évtized során rendkívüli népszerűségre tett szert az egész világon, így Magyarországon és a könyv szerzőjének hazájában, Hollandiában is. Számos vizsgálat igazolta, hogy valamennyi típusú párterápia közül az EFT produkálja a legjobb eredményeket. Ennek oka, hogy az EFT a legalapvetőbb emberi szükségletekre épít, és a legújabb tudományos eredményeken alapul. Karin Wagenaar párterapeuta hozzáférhetővé teszi számunkra ezeket a felismeréseket, és mi magunk is kamatoztathatjuk azokat párkapcsolatunk megjavítására, hogy a szerelem szikrájának kipattanását az életre szóló kiegyensúlyozott együttélés kövesse, és ne a konfliktusok végtelen láncolata.
Karin Wagenaar pszichoterapeuta és párterapeuta. 1991 óta saját praxissal rendelkezik, amelyben segít a pároknak kapcsolatuk javításában, helyrehozásában. Ő vezette be Hollandiában az érzelmekre fókuszáló terápiát, és ő a holland EFT Alapítvány létrehozója is.

Részletek a könyvből

„A kötődéselmélet, valamint a kötődésvizsgálat eredményei új dimenziót nyitottak a párterápiában. A kapcsolati mintázatok és a partnerek egymásra adott reakciói alapjául szolgáló törvényszerűségek világosak, és a munkát átláthatóbbá, kiszámíthatóbbá teszik. Nem mintha a párterápia könnyű volna! Terapeutaként minden egyes párnál újra és újra kutatnom kell a kapcsolatban működő mintázatok és sajátosságok után. De most, hogy már megértem a háttérben működő érzelmeket és a sebezhetőséget, amellyel mindenki küzd, a viselkedési mintákat keretbe tudom helyezni és jobban tudom befolyásolni. Ez pedig reménytelibbé és hatékonyabbá teszi a párterápiát. Ez a könyv azonban nem a terapeutáknak íródott: a felnőttek kötődésvizsgálatából leszűrt tudás olyan fontos, hogy elérhetővé kell tenni mindenki számára, aki javítani akar a párkapcsolatán.
Azért írtam meg ezt a könyvet, mert nap mint nap olyan párokkal és kliensekkel foglalkozom, akik nem találják a helyüket a kapcsolatukban. A klinikán, ahol pár- és családterapeutaként dolgozom, mindig újból szembesülök azzal, hogy a kliensek korábbi életében már annyi minden félresiklott, hogy szinte nincs is képük az egészséges kapcsolatról. Látom, hogy nem könnyű evezni, ha valakinek még sosem volt lapát a kezében. Könyvemmel közérthetően szeretném elmagyarázni, mit tehetsz te magad egy jó kapcsolat kialakításáért és megtartásáért.
Ez persze nem jelenti azt, hogy minden megoldható. Sok olyan dolog érhet életed folyamán, amelyet nem tudsz befolyásolni. Amit azonban befolyásolni tudsz, az az a mód, ahogyan kezeled az eseményeket. Ezt saját magadnál kell elkezdened. Tekints magadba, vedd komolyan saját kívánságaidat és vágyaidat, próbáld feltárni, mire van szükséged valójában. Ebben valószínűleg segítségedre lesz valamelyest, ha képet kapsz arról, milyen a kötődésed, a saját kötődési stílusod. Saját kötődési stílusod az a szemüveg, amelyen át megtanultad szemlélni a világot. Mint mindenki másnak, neked is megvannak a magad túlélési mechanizmusai, attól függően, hogy korábban min mentél keresztül, és ezek a túlélési mechanizmusok határozzák meg azt, ahogyan a helyzeteket kezeled. A […] kötődési stílust feltáró kérdéssornak nem az a célja, hogy diagnózist állítson fel, hanem hogy eszközt adjon a kezedbe saját magad megismerésére, fogódzót ahhoz, hogy meglásd saját sebezhetőségedet és érzékeny pontjaidat, valamint azokat a dolgokat, amelyekbe kapcsolataid során jó eséllyel belefutsz majd. Ha már ismered ezeket, kezdeni is tudsz velük valamit.”


A szerzőről

Karin Wagenaar klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta, család- és párterapeuta. Széles körű tapasztalatot szerzett a mentális egészséggondozásban különböző intézmények klinikai és ambuláns osztályán. Sok éve már, hogy magánpraxist is működtet, valamint család- és párterapeuta-jelöltek szupervízióját és képzését is ellátja. Az érzelmekre fókuszáló terápiával az Egyesült Államokban tett útja során ismerkedett meg, ezt követően vezette be a módszert Hollandiában, majd létrehozta a Holland EFT Alapítványt. EFT-előadásokat és -tréningeket tart hazájában és külföldön egyaránt. Magyarországon tartott képzésein már több százan vettek részt.
Karin Wagenaar házas, három gyermeke van. Szabadidejében festésből, táncból, jógából és ismeretlen helyekre tett utazásokból merít inspirációt.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Milyen a jó napszemüveg?

2025. július 07.



Az UV-sugarak nagy részét a szaruhártya elnyeli, csupán 3%-uk éri el a szemfeneket. Az intenzív sugárzás hatására ezért a szem külső képletei „leéghetnek”. (Ez a jelenség okozza az ún. „hóvakságot” is – l. „A téli sportok veszélyei” című rész). A szem szárazzá válik, erezettsége megnő, fájdalmas és fényérzékeny lesz. A tüneteket sokszor heves fejfájás kíséri. Ilyenkor a kamillateás hideg borogatás, a szem lefedése és a fény kerülése jó hatású.

A szem sugárártalmainak megelőzésében fontos a jó napszemüveg. Ennek ismérve, hogy kellően sötétített, nem korlátozza a látásélességet és a színlátást, valamint 100%-os UV-védelmet biztosít. Nem elengedhetetlen kellék a szemüvegszárba épített MP3-lejátszó, de a szemüvegszár adjon oldalt és alul-felül is megfelelő takarást a szemnek. Fontos tudni, hogy a zöld színű szemüveggel a legjobb a természetes színlátás, a kék pedig a havas táj vakító fehérségét tompítja. A szürke szemüveglencse erős napfényben tökéletes, a természetes színeket adja vissza. A barna lencsén át a szem erős napfényben a mélységet, a teret jól érzékeli. Ezért kerékpározáshoz, hegymászáshoz a legideálisabb. A sárga lencse viselete gyenge fényben ajánlott, jó képélességet biztosít azáltal, hogy erősíti a kontrasztokat. Erős fényben viszont hunyorgásra késztet, akárcsak a rózsaszín üveg.

A narancs árnyalatú lencse, ugyanúgy, mint a barna, szintén jól érzékeli a mélységet, viszont nem ajánlott erős fényben. A lila lencsék kedvező tulajdonságairól (ha van) a szerző értesítést kér.

A legbiztosabb védelem a napsugárzás hatásaitól az, ha az UV-sugárzás a felsorolt védőeszközökkel mérsékelhető. Ez általában délelőtt 11 óra előtt és a délutáni órákban, 15 óra után lehetséges.

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.

Fenntarthatósági szójegyzék

2025. július 06.



Az ICDA (International Confederation of Dietetic Assotiation, Nemzetközi Dietetikusok Szövetsége) arra ösztönzi a különböző nemzeti dietetikai szövetségeket, hogy a fenntarthatóság témájával kapcsolatosan, az általuk már kidolgozott anyagokat adaptálja az adott szövetség nyelvére. Ez minden nemzet számára nagy segítséget jelent és inspirál a saját hazai fenntarthatósági szemléletünk kialakításra.

Ehhez csatlakozva az MDOSZ oldalán elérhető egy Fenntarthatósági szójegyzék, amely a témában nemzetközi viszonylatban leginkább használt fogalmak magyarázatát tartalmazza magyar nyelven. (1) Természetesen ez kiegészül a nemzetközi ajánlásokon túl a magyar viszonyoknak megfelelő kifejezésekkel is. Ez is azt mutatja, hogy a fenntarthatóság nem kizárólag globális, hanem helyi sajátosság.


Elkerülhető élelmiszerhulladék: eredendően emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, amely végül kidobásra került. Például megromlott joghurt, összefonnyadt egész gyümölcs, kidobott készétel.
Az élelmiszerhulladékoknak ezen fajtája általában emberi gondatlanság eredménye. Nevéből is adódóan (miszerint keletkezése elkerülhető lett volna) ez a tulajdonképpeni élelmiszerpazarlás.
Nem elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra nem alkalmas állati vagy növényi eredetű élelmiszerrészek. Például: tojáshéj, csontok, banánhéj. Ilyen hulladékok szükségszerűen keletkeznek az élelmiszerláncban.
Potenciálisan elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, azonban egészségügyi okokból (például rágási képesség romlása) vagy egyéni ízlés (undor) miatt kidobásra került, például csirkebőr, kenyérhéj, almahéj.
Biohulladéknak nevezzük az összes emberi, állati vagy növényi eredetű hulladékot, amelyet a talajban található mikroorganizmusok le tudnak bontani. Magyarországon a biológiailag lebomló hulladék felhasználásáról, kezeléséről jogszabály rendelkezik. A biohulladékot külön kell gyűjteni. A nem újrafeldolgozható hulladékot rendszerint komposztálják. Az erre alkalmas biohulladékból a biogáztelepek biogázt állítanak elő, amely hő vagy áram termelésére használható. A 2012. évi CLXXXV. törvény 2. §-a szerint, a biohulladék a biológiailag lebomló, parkokból származó vagy kerti hulladék, háztartásokban, éttermekben, étkeztetőknél és kiskereskedelmi tevékenységet folytató létesítményekben képződő élelmiszer- és konyhai hulladék, valamint az ezekhez hasonló, élelmiszer-feldolgozó üzemekben képződő hulladék. Fontos hangsúlyozni, hogy a 2012. évi CLXXXV. törvény nem definiálja az élelmiszerhulladékot.