Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

Az igazán hatékony tanulás titka

Érdekességek2018. február 22.

Mi az amit Neked sem tanítottak meg az iskolákban? Nos, az az a módszer, amivel képes lennél bármit, könnyedén megtanulni. Eszközöket (jó esetben) kapsz a kezedbe, de olyan módszert, amivel ugyanolyan könnyedén tanulod meg a természettudományi összefüggéseket, a verseket, vagy épp’ a tigrisbukfencet, nem tanítanak sehol.  

Felmerül az a kérdés, hogy létezik-e egyaltálán ilyen „csodamódszer”, de mielőtt válaszolna erre a cikk nézzünk meg valamit: Miért van egyáltalán szükség arra, hogy képesek legyünk hatékonyan tanulni?
 
Ha belegondol az ember: akkor mi az amit lát a körülöttünk lévő világban? Azt, hogy - szinte - percről percre folyamtosan változik. Csak gondolj bele… Húsz évvel ezelőtt a Facebook még tervben sem volt, ma meg az emberek nagyrésze azon éli az életét. Harminc éve még az Internet is csak gyerekcipőben járt és - az ezzel kifejezetten foglalkozókon kívül -, senkinek semmit nem mondott a rendszer működése. Még a név, hogy Internet sem létezett. Ezzel szemben ma?!
 
Ha megnézzük az emberiség történetét miért van az, hogy a Homo sapiens (értelmes(?) ember) volt az ami több embertípus közül fenn tudott maradni az évezredek során, míg a többiek eltűntek a történelem sűllyesztőjében? A válasz roppant egyszerű. Képes volt alkalmazkodni a változó körülményekhez és képes volt a tapasztalatait hasznosítani később. Ennek egy kulcsa volt, képes volt tanulni.
 
A hatékony tanulás képessége a változásokhoz való alkalmazkodás titka. Aki, vagy ami erre nem képes, az bukásra vagy kihalásra van ítélve. Magyarul, ha hatékonyan tudsz tanulni, képes leszel alkalmazkodni a körülötted levő világ követelményrendszeréhez.

Az igazság az, hogy ez a képesség az ember saját, veleszületett képessége. Nincs ebben, (illetve nem lenne) semmi misztikum. Az ember születésétől rendelkezik a természetes tanulás képességével, csakhogy mire az iskolába kerül addigra kiölik belőle, és mint módszer elfelejtődik.
 
Helyette viszont telezsúfolják az ember agyát mindenféle olyan információval, amelyek jó részét soha nem fogja a mindennapi életben használni, de… De a tanulást mint olyat, meggyűlöltetik vele.


 
Holott láthatjuk azt; ahhoz, hogy különféle kihívásoknak meg tudjon feleni az életben az ember, szüksége van a folyamtos tanulásra, öképzésre. Egészen a halálig. Tanulástrénerként naponta találkozom azzal, hogy azok akik addig kínszenvedésnek élték meg a tanulást, - szinte - egyik napról a másikra remek szórakozásként, játékként használják azokat a módszereket amelyek a természetes tanulásra épülnek.
 
A recept nagyon egyszerű. A természetes tanulás módszerét bárki képes villámgyorsan elsajátítani, hiszen alapvetően velünk született készségekre épül. De miről beszélek?
 
A természetes tanulás három, nagyon egyszerű szakaszból épül fel:
 
⁃ Megfigyelés, megértés
⁃ Másolás
⁃ Megismétlés
 
Ha megfelelő módszerekkel figyeljük meg mindazt, amit el szeretnénk sajátítani, akkor felismerhetjük a dolgokban rejlő rendszert. Ez a rendszer fogja magával hozni a megértést, ami megmutatja, hogy mi, miért történik.
 
Ezt követően a lehető legpontosabban le kell másolni mindazt, amit el szeretnénk sajátítani és ezután már csak az ismétlés van hátra. Igazság szerint így tanultunk meg enni, járni, beszélni. Nézd meg, hogy mit csinál egy baba:
 
Figyel, vizsgálja  a világot, és amikor összeáll a kép a fejecskéjében, akkor megpróbálja lemásolni. Lehet, hogy nem sikerül azonnal, de ha valami hasonlót sikerül megvalósítania, akkor elkezdi ismételni,  ismételni és ismételni. 
 
Visszatérve a cikk elején feltett kérdésre: Létezik-e olyan módszer, amivel bármi elsajátítható? A válasz -egyértelműen -, IGEN. Persze ezzel a módszerrel hatásosan de nem túl gyorsan lehet eredményt elérni, ugyanakkor a természetes tanulás módszerét bárki képes feleleveníteni magában.
 
A 12 Tanösvény című könyvemben megmutatom azt a hatékony módszert, amivel bárki - aki képes megérteni a leírtakat - el tudja sajátítani (és nem csak feleleveníteni) azt, hogy hogyan lehet ezt ma, tudatosan, hatékonyan és játszva használni a természetes tanulás metódusát az élet minden területén. Mi több; megmutatom azokat a módszereket is amivel fel tudod mérni azt, hogy  melyik intelligencia típusoddal tudsz a leghatékonyabban tanulni vagy, hogy melyek azok a kérdések  amelyek segítségével tökéletessé tudod tenni a hatékony megfigyelő- és megértőképességed.
 
Ez a fajta teljes tudatosság és a módszerek hatékony ismerete és felhasználása tud segíteni neked abban, hogy könnyedén képes legyél újra alkalmazni a természetes tanulás hatékony képességét.

forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

A tej

2025. május 02.



II. rész: A tej hőkezelési eljárásai

Mit jelent a pasztörizálás?

A pasztörizálás a kórokozó csírákat hőhatással elpusztító hőkezelési módszer. Nevét a francia vegyész-bakteriológusról, Louis Pasteurről kapta. A tejüzemek jelenleg rövid idejű pasztörizálást alkalmaznak magas hőfokon (15 másodperc 75 °C-on), vagy hosszabb idejű kezelést, viszonylag alacsony hőmérsékleten (nagyjából fél óra 60-62 °Con). Ezzel a módszerrel a baktériumok 99,5%-a elpusztul. Bizonyos élelmiszereket, például a tejet is csak korlátozott ideig, 3–5 napig lehet eltartani, 6 °C-nál nem melegebb hőmérsékleten. A pasztörizálás során a tejnek az emberi táplálkozás szempontjából fontos összetevői és tulajdonságai nem károsodnak és nem semmisülnek meg.

Mi az UHT technológia?

Ultra High Temperature Treated, vagyis ultramagas hőfokon történő hőkezelési módszer, amit ultrapasztőrözésnek is neveznek. A tejet nagyon rövid időre (2–3 másodpercre) felhevítik nagyjából 135-137 °C-ra. Ezután gyorsan lehűtik és aszeptikus környezetben aszeptikus csomagolásba töltik. Így az összes mikroorganizmus elpusztul, és a tej szobahőmérsékleten akár 3–6 hónapig is eltartható. Más, aszeptikus módszerrel kezelt élelmiszerek akár 24 hónapig is eltarthatók.

Mi a homogenizálás?

A homogenizálás folyamata során a tejet nagy nyomással átpréselik egy kis résen. Így a tejzsír kis elemekre törik össze, emulgeált állapotban marad meg a tejben és nem jön fel a felszínre. A tej homogenizálásának célja, hogy azt azok is könnyebben megemészthessék, akik bél- és emésztőrendszeri problémákkal küzdenek.

Mi az aszeptikus technológia?

Az aszeptikus technológia a XX. század forradalmi találmánya. Ezért a találmányért kapta meg a Tetra Pak 1989-ben az élelmiszeripari technológia területén az utóbbi ötven év legjelentősebb tudományos felfedezésének járó díjat. 1996-ban az amerikai elnökhelyettes, Al Gore a Tetra Brik Aseptic csomagolásának – amely a világ legelterjedtebb kartoncsomagolása – az Aszeptikus Csomagolás Folyamatos Fejlődéséért díjat adományozta. Az aszeptikus csomagolásba töltött élelmiszereket szobahőmérsékleten lehet tárolni (feleslegessé válik a szállítás, a rakodás és a raktározás során a költséges hűtés), ráadásul sokkal tovább eltarthatók, mint a pasztőrözött termékek. Az élelmiszereket – az UHT-kezelést követően – légmentesen zárt, aszeptikus gyártósorokon töltik a steril dobozokba! Ez az eljárás megbízhatóan elpusztítja a kórokozó baktériumokat és azok csíráit, de az élelmiszer tápértéke, minősége és íze megmarad.

A tej

2025. május 01.



I. rész: A tej, mint megbízható kalciumforrás

A magyarok átlagosan 67,5 liter, naponta 1,8 dl tejet isznak (2010. évi adat), kevesebb mint felét a szakértők által javasolt napi félliteres mennyiségnek.

Az emberi szervezet legkönnyebben a tehéntejből jut kalciumhoz, mert a fehérje, a kalcium, a D-vitamin, a foszfor, a tejzsír és a tejcukor csak a tejben található meg együtt, a megfelelő arányban.

A tej az egyik legfontosabb alapélelmiszer, s az emberi szervezet elsődleges kalciumforrása.

Sajnos számos, tejhez kapcsolódó tévhit van a köztudatban, holott a tej jótékony hatással van az egészségre, gyermekkorban pedig különösen fontos pillére az egészséges táplálkozásnak. Könnyen és jól emészthető táplálékról van szó, mely túlnyomórészt egészséges zsírokat tartalmaz, ugyanakkor hangsúlyozni kell, hogy fogyasztás előtt szükséges és fontos a hőkezelés.

Hajklimax: a változókori hajhullás nem betegség, csak figyelmeztetés

2025. május 01.

A hajunk a testünk tükre. A változókor sok testi és lelki változással jár, amelyekből az egyik legszembetűnőbb a hajhullás. Hogy mi áll a hátterében, mit tehetünk ellene, és hogyan kezeljük, arra Dr. Lieber Andrea orvos- természetgyógyász-kozmetikus ad praktikus tanácsokat.

1. A hormonális egyensúly felborulása, különösen az ösztrogénszint csökkenése, közvetlenül hat a haj növekedési ciklusára. Az ösztrogén segít fenntartani a haj sűrűségét, így annak hiánya a haj ritkulásához és gyengüléséhez vezethet, amely a változókor alapvető tünete.

2. A változókorral járó hormonális ingadozások fokozhatják a stresszt, ami növeli a kortizol-szintet a szervezetben. A magas kortizolszint is hozzájárulhat a hajhulláshoz, mivel befolyásolja a haj növekedési ciklusát, lerövidíti a növekedési fázist, ezzel elősegítve a hajszálak idő előtti kihullását.

3.Bár a hajhullás gyakran a változókor velejárója, nem mindig ez az elsődleges ok. Számos más tényező is okozhatja, például tápanyaghiány, keringési probléma vagy stressz. Ezért érdemes alaposan kivizsgálni a problémát.

4. A megfelelő táplálkozás elengedhetetlen. Fogyasszunk olajos magvakat (dió, mandula, lenmag), leveles zöldségeket (spenót, articsóka), zsíros halakat (lazac, makréla) és kollagénben gazdag ételeket.

5. Az egészséges ételek mellett a vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek is segítenek. A szelén és a cink támogatják a hajhagymák működését, a vas és a réz segítik az oxigénszállítást a fejbőrben. A D-vitamin a haj növekedési ciklusát támogatja, az Omega-3 és az Omega-7 hidratálják a fejbőrt és csökkentik a gyulladást.

6. A hajápolási rutin a változókorban kiemelten fontos. Kerüljük az agresszív samponokat, válasszunk hajerősítő formulákat, természetes összetevőkkel. Érdemes olyan, kifejezetten változókori hajhullásra kifejlesztett hajápoló termékcsaládot használni, amelyben sampon, balzsam, étrend-kiegészítő tabletta és szérum is található. Ez utóbbi a problémásabb területeket bemasszírozva fejti ki hatását. De ne mossuk túl gyakran a hajat, hogy megőrizzük természetes védőrétegét.