Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

A 3 legjobban hizlaló szokás

Érdekességek2022. február 28.

Nemcsak az étrendünk lehet hizlaló, felesleghez vezethet néhány életmódbeli szokás is, amit nap mint nap szinte mindannyian megteszünk. A 3 leggyilkosabb viselkedés, ami nem mellesleg túlsúlyhoz is vezet.  

Közismert hizlaló tényezők az étkezésben:


Ám az étkezési túlkapások és hibák csak a probléma egyik részét jelentik. A mozgásszegény életmód és a modern életformával együtt járó szokásaink adják a másikat.

1. Stresszes mindennapok, sok túlóra
Első helyen kell említenünk a stresszt, amiről már számtalan könyv és tanulmány bizonyította, hogy hizlal. A szervezetet egyfajta folyamatos készenléti állapot fenntartására kényszeríti, ami hosszú távon súlyos testi-lelki kimerüléshez, apátiához, kiégéshez, függőségekhez és súlyfelesleghez vagy éppen kóros lesoványodáshoz vezethet. Tipikus jelenség, ha valaki stresszevővé válik, mivel az egyik leggyakrabban használt eszközünk, amivel oldjuk a szorongást vagy éppen megjutalmazzuk magunkat, az az étel. Az étkezés által kiváltott örömet már csecsemőként megtanuljuk, amivel nincs is addig probléma, amíg az éhséget csillapítjuk vele. Amikor azonban kórosan kapcsolódik össze más életterületekkel az evés, tehát például bánatunkban, unalmunkban eszünk, vagy éppen azért, hogy csillapítsuk a feszültséget, akkor az így bevitt kalóriákat raktározza a szervezet.

Nem mindegy, hogy a tested vagy a lelked éhes és kimerült. Ismerd fel és azzal foglalkozz, amelyikkel szükséges. A stresszt jobban oldja a sport, egy jó masszázs, a rendszeres jóga vagy meditáció, mint az evés, és nem jár plusz kilókkal sem.


2. Irodai munka
Az irodai munka, ezen belül is az ülőmunka rendkívül egyoldalú terhelést jelent az egész test számára. Ha egész nap az irodában ülünk, az izmok mozgása nagy mértékben korlátozott, ugyanakkor a gerinc, a nyak, a fej, a szem és az ízületek folyamatosan ugyanabban a pozícióban vannak, ami még inkább beszűkíti a mozgásunkat. Ehhez járul még a folyamatos szellemi tevékenység túlsúlya és az az elvárás, hogy ezek között a rendkívül előnytelen körülmények között a munkaidő nagy részében a maximális szellemi teljesítményt és aktivitást nyújtsuk, beleértve akár a bizonyos szektorokban, munkakörökben extrém mértékű határidős elvárásokat. Az már szinte csak hab a tortán, hogy mindezt az esetek nagy hányadában mesterséges világításnál és nagy mértékű elektroszmogban (számítógépek, telefonok, nyomtatók, irodai gépek, légkondi stb.) tesszük.

Tipikus, jóformán zsigeri reakció, hogy ezt a súlyos terhelést nagyobb mennyiségű kalóriabevitellel próbáljuk ellensúlyozni: elleneállhatatlan késztetést érzünk a kalóriadús fogásokra, az ebéd utáni nassolásra és kávézásra, valamint az esti bőséges jutalomvacsorára. Ezt gyakran tovább tetézzük még azzal is, hogy lezuhanunk a tévé vagy az otthoni számítógép elé és a maradék hasznos szabadidőnket is a képernyő előtti tespedéssel töltjük (a test és a szellem szempontjából természetesen mindegy, hogy sorozatot nézünk, híreket olvasunk vagy valamilyen játékot játszunk).

Fontos tehát, hogy mint az 1. pontban is, ismerjük fel, mire van pontosan szükségünk. Az ülőmunkát célszerű erőteljes, nagyobb erőkifejtést igénylő mozgásformákkal (pl. futás, aerobik, csapatjátékok stb.) ellensúlyozni, mert a mozgás levezeti a pszichés, szellemi szinten felgyülemlett feszültséget is. A szellemi kiégésre is rengeteg módszer létezik a relaxációtól a művészeti, kreatív tevékenységeken keresztül a spirituális módszerekig.

Persze vannak olyan napok, amikor tényleg semmi másra nem vágyunk, mint hogy kapcsolgassuk a távirányítót vagy szörföljünk huszadrangú tartalmak között a neten, de vegyük észre, amikor ez szokássá válik és már rombolóan hat. Mert vannak azok a napok is, amikor bár végtelenül fáradtnak érezzük magunkat, egy kiadós sportolást követően nagyon rövid időn belül visszatér a jó közérzetünk és hangulatunk.

3. Fogyasztási láz
Az anyagi jólétre és kényelemre való törekvés soha nem öltött még olyan méreteket, mint napjainkban – és ezen az évek óta húzódó gazdasági válság sem változtatott eddig sokat érdemben. A világ nagy része ráállt a folyamatos fogyasztás – túlmunka – hitel – még több munka – még több fogyasztás ördögi körére. Az elsődleges fontosságú a saját kényelmünk, ami sok kicsi sokra megy alapon összeadódva odáig vezetett, hogy rendkívüli mértékben elkényelmesedtünk. Ehhez az életformához azonban már korántsincs szükség olyan mértékű kalóriabevitelre, mint korábbi korszakokban. Az élelmiszeripar és –technológia fejlődésével ennek ellenére sokkal több kalóriát viszünk be a feldolgozott, előre elkészített, agyonfinomított és gyors ételek túlzásba vitt fogyasztásával. A csökkent aktivitáshoz megnövekedett kalóriabevitel társul – az eredmény jól látható: soha nem volt ennyi túlsúlyos gyermek és felnőtt a világon, mint manapság.

Erre nincs más orvosság, mint a gondolkodás és belátás: végiggondolni, mi az, ami valóban JÓ nekünk és a bolygónak. Tényleg jó a testemnek, hogy bármit megmelegíthetek a mikróban? Hogy autóval megyek, ha éppen sétálhatnék vagy biciklizhetnék is néhány utcányit? És a többi, amit hosszú oldalakon lehetne még sorolni.

Mint az eddigiekre, erre is igaz, hogy kis lépésekben érdemes kezdeni a változtatást, egyre több életterületre kiterjesztve az egészséges, felelős szokásokat.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Miben más a növényi és az állati fehérje? Melyik segíti jobban a fogyást?

2025. július 17.

A fehérjediéta több szinten is hozzájárul az anyagcsere fokozásához, a zsírégetés elősegítéséhez és az izomméret megtartásához, miközben pozitív hatással van az energiaszintre és a bőr egészségére. De felmerül a dilemma: a cél, az egészséges és tartós fogyás érdekében a növényi vagy az állati fehérje fogyasztását részesítsük előnyben?

Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük arról, miért olyan hatékony a fehérjediéta és vajon a növényi, vagy az állati fehérje segíti jobban a fogyást?

„A fehérjediétának számos előnye van a népszerű divatdiétákkal szemben: fokozza az anyagcserét, mivel a fehérjék lebontása több energiát igényel, mint a szénhidrátoké vagy a zsíroké. Ez a magasabb termikus hatás elősegíti a kalóriák gyorsabb elégetését, ami a testsúlycsökkenést és a zsírvesztést támogathatja – feltéve, hogy a bélflóra és az enzimháztartás megfelelően működik. Kalóriadeficitben a szervezet hajlamos az energiáért az izomszövet lebontásához folyamodni. A megfelelő fehérjebevitel azonban biztosítja az izmok építőelemeit (aminosavakat), segítve így az izomtömeg megőrzését és elősegítve az előnyösebb, tónusosabb testkép kialakulását. A fehérje lassúbb emésztése miatt hosszabb teltségérzetet biztosít és stabilabb energiaszintet eredményez. Emellett nélkülözhetetlen a kollagén és elasztin termelésében, melyek a bőr rugalmasságát, szilárdságát és regenerációját támogatják, így segítve a bőr fiatalos megjelenésének elérését vagy fenntartását.”

Tehát a fogyókúra során a fehérjebevitel kulcsszerepet játszik. Az azonban, hogy az állati vagy a növényi fehérje segíti jobban a fogyást, nagyban függ az étrend többi részétől, az egyéni igényektől és a fehérjeforrás minőségétől.

„Míg az állati fehérjék általában teljes aminosav-profillal és magas biológiai értékkel rendelkeznek, addig a növényi fehérjék előnyei a rost és az antioxidáns tartalomban nyilvánulnak meg. Az egészséges étrend szempontjából a legjobb megoldás az egyensúly fenntartása és a különböző fehérjeforrások kombinálása, hogy mind az esszenciális aminosavak, mind a további tápanyagok optimálisan biztosítva legyenek.” – folytatja Goda Gábor.

Úti patika

2025. július 17.

Amikor a gyógyszer a családdal együtt utazik

Az utazás

Milyen gyógyszerekre lehet szükség, és hogyan érdemes kiválasztani, hogy melyik gyógyszer utazzon?
Az úti patika összeállításánál figyelembe kell venni azt, hogy ki(k)nél milyen panaszok orvoslására lehet szükség.

Nem mindegy, hogy hány éves, milyen alapbetegséggel küzd, milyen egyéb gyógyszereket szed az utazó.

Az úti patika tehát egy személyre vagy családra szabott gyógyszereket, kötszereket és egyéb patikaszereket tartalmazó csomag. Az úti patikának praktikusnak, kis helyen elférőnek, ugyanakkor az esetlegesen felmerülő problémákra „elsősegélyt” nyújtónak kell lennie. Összeállításánál az úti célt is figyelembe kell venni; mert pl. egy trópusi szigetre utazáskor valószínűbb az akut hasmenés, mint egy szomszédos országban való nyaraláskor. Kanyargós utakon való buszos kiránduláskor gyakori panasz az utazási betegség. Hegyi túrák alkalmával fokozott a kockázata a rándulásoknak, ficamoknak, bőrsérüléseknek. vízparton gyakoribbak lehetnek a rovarcsípések.

Vannak olyan panaszok is, amelyek bárhol és bármikor felléphetnek; így a láz és a fájdalom. A fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer tehát kötelező kelléke az úti patikának. Érdemes olyan gyógyszerek mellett dönteni, amelyek akár az egész család számára megoldást kínálhatnak adott probléma esetén, és „kompatibilisek” a nyaralással járó esetleges meleggel. Lehetőség szerint kerülendők a hűtőben tárolandó gyógyszerek, a magasabb hőmérsékleten megolvadó kúpok. A tablettákénál problémásabb lehet a folyadékok, kenőcsök szállítása.

Új magyar applikáció támogatja a munkavállalók mentális jóllétét

2025. július 16.

Az elmúlt években többszörösére nőtt a pszichés okokra visszavezethető táppénzes napok száma

A munkahelyi mentális egészség kérdése egyre nagyobb kihívást jelent a vállalatok számára, hiszen miközben az alapvetően meghatározza a szervezet teljesítményét, a munkaerőpiacon mind nagyobb súllyal jelenlévő Z generáció már komoly elvárásokkal fordul a cégek felé ezen a téren is. A stressz mindennapos jelenség a hazai dolgozók kétharmadánál, amely gyakran még a pihenőnapokon sem csillapodik, emellett világszerte az alkalmazottak nagyjából 50%-a küzd a rohamosan terjedő kiégéssel, ami szélesebb értelemben vett egészségügyi tüneteket is okozhat. A probléma társadalmi jelentőségét felismerve három hazai cég fogott össze, hogy megalkossa a Health check nevű digitális megoldást, amely a munkavállalók mentális és fizikai állapotát átfogóan vizsgálja, hogy értékes visszajelzésekkel szolgáljon dolgozók és vállalatok számára egyaránt.

Az Európai Unióban átlagosan 136 milliárd euró, Magyarországon pedig nagyságrendileg 440 milliárd forint veszteség keletkezik évente a nem, vagy nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt, amely a kieső munkanapok mintegy 50-60%-áért felelős. Eközben a munkavállalók is egyre jelentősebbnek érzik a problémát, ráadásul többnyire magukra hagyva küzdenek vele: 10-ből 4 dolgozó úgy véli, hogy a fokozott stresszel járó pszichoszociális kockázatokat az adott szervezeten belül nem képesek hatékonyan orvosolni. Erre a kihívásra ad innovatív választ a Health check alkalmazás, melyet a Budapest központú startup, a CHEQ munkáltatói kommunikációs rendszerébe integrálták, szakmai partnere pedig a Pro Health Consulting Group és a munkahelyi pszichológiára specializálódott Minder.

„Ma már nem kérdés, hogy a munkavállalók mentális állapota milyen jelentős mértékben támogatja vagy éppen akadályozza a cégek hétköznapjait, a feladatellátás minőségét vagy konkrétan a termelékenységet. A digitális világban olyan eszközöket kell a cégek kezébe adni, melyek segítségével hatékonyabban felismerhetik és kezelhetik a dolgozóik mentális egészségéhez kapcsolódó problémákat” – mondta el Logemann-Molnár Zsófia a MINDER alapító szakpszichológusa. Az alkalmazás anonim visszajelzéseken alapuló „hőtérképet” készít a szervezetről, így a cégvezetők és HR-szakemberek gyorsan felismerhetik, hol van szükség beavatkozásra. Az eredmények alapján újratervezhetők a munkahelyi folyamatok és a célzott egészségmegőrző programok is – ezek pedig közvetlen konkrét üzleti előnyként járulnak hozzá a munkavállalói elköteleződés növeléséhez és a fluktuáció legyőzéséhez is.