Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

9 technológiai modernizáció, ami hatással van a gyártósorokra

Érdekességek2024. július 06.

A technológiai modernizáció korát éljük, amikor szinte minden területen elképesztő mértékű fejlődés tapasztalható: elég, ha csak a számítógépekre, az autógyártásra vagy a gyógyszeriparra gondolunk. Bármelyik területet is vizsgáljuk, a gyártósorok biztosan rengeteget profitáltak ebből az átalakulásból - nézzük, pontosan hogyan!  

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Automatizáció és robotizáció

Az automatizáció gyakorlatilag az ipar kezdeteitől jelen van: az első ipari forradalom idején ez volt a célja a fonógépeknek és a gőzgépeknek; míg a második ipari forradalom korában a belsőégésű motorok jelentették a kulcsát. Ekkor vezették be az első futószalagot, de erre az időszakra tehető a kompresszorok, azaz gázsűrítő gépek elterjedése is. Utóbbiak közül ma is számtalan típust használnak az otthon is bevethető, hordozható kompresszortól kezdve az ipari felhasználású csavarkompresszorig és az olajmentes kompresszorig.

A robotizáció ma már széles körben elterjedt, gépeink és eszközeink nagy részét számítógépek irányítják. A gyártósorok szinte mindegyike automatizálva működik, így a termelés gyorsabb, hatékonyabb, kiszámíthatóbb és rugalmasabb – sőt biztonságosabb is, hiszen kizárja az emberi hibázás lehetőségétl. A robotizáció egy újabb szintjén jelentik a kobotok, azaz kollaboratív robotok.

Digitális átalakulás

Napjaink egyik legforróbb kulcsszava az IoT (Internet of Things), vagyis a „dolgok internete”, amely egyetlen, könnyen vezérelhető és ellenőrizhető rendszerbe fűzi össze a digitális eszközöket. Jó példa erre az okosotthon, amikor egyetlen eszközzel – például okostelefonunkkal – irányíthatjuk a háztartási gépeinket, a fűtési rendszerünket vagy a nyílászáróinkat. Az IoT felhasználása az elmúlt években az iparban is előtérbe került, hiszen a csatlakoztatott eszközök összehangolt működése, az azzal kapcsolatos analitika a gyártásra is kiterjeszthető és alkalmas a termelékenység fokozására is.

A Big Data a digitális eszközök folyamatos monitorozását, valamint az így összegyűjtött adatokból levonható következtetéseket takarja. Ma már egyetlen komoly termelést végző üzem sem működhet hasonló számítógépes adatelemző rendszerek nélkül. Ugyanis csak így derülhet ki, hol húzódnak a gyártósor gyengeségei és hogy melyik egység milyen hatékonyan működik.


Az MI betörése

A különböző okosgépek nélkül ma már szinte elképzelhetetlen a gyárak működése. Számítógép felügyeli a raktározást, a logisztikai folyamatokat, ahogy a gyártási folyamatok optimalizálására is számtalan fejlett, MI-vezérelte szoftver érhető el. Ma már az MI segítheti és irányíthatja a minőségellenőrzést, ahogy a kapcsolattartást, illetve az ügyfélpanaszok kezelését is számtalan esetben programok, vagy épp chatbot végzi.

3D-nyomtatás

Az első 3D-nyomtatók már a 80-as években megjelentek, ezek forradalma azonban csak az elmúlt években következett be. Az ilyen gépek lényege, hogy ún. additív gyártással anyagok rétegeit egymásra pakolva „nyomtatnak”. Ez nemcsak azért jelent újdonságot, mert kevesebb felesleges szemét keletkezik, hanem azért is, mert könnyen testreszabható.

A technológiát már ma is számtalan iparágban alkalmazzák: az egészségügy és orvoslás terén, ahol különböző protézisek, szervek és szövetek nyomtathatóak; az autóiparban, ahol főleg könnyű alkatrészeket gyártanak így; vagy épp a repülőgépgyártás során, ahol könnyű, de ellenálló alkatrészek készülnek ilyen módon. A 3D-nyomtatás ipari felhasználása azonban a jövőben várhatóan csak tovább növekszik: segítségével még könnyebb ugyanis prototípusok készítése és finomhangolása.

Fenntartható technológiák

Ma már kulcsfontosságú, hogy a technológiai újítások ne csak hatékonyabbá tegyék a gyártást, de segítsenek a termelési folyamatok minél zöldebbé és környezetbarátabbá tételében is.

A gyárak nemcsak a legnagyobb energiafelhasználónak, de a legnagyobb károsanyag-kibocsátónak is számítanak – az utóbbi időben azonban egyre több termelési üzemre jellemző, hogy a zöldítés jegyében megújuló energiaforrásokra használnak. A legjellemzőbb a napkollektorok felszerelése, ám akad példa szél- víz, vagy akár geotermikus energia felhasználására is.

Az ipari gyártás a hulladéktermelés terén is az élen jár, épp ezért fontos, hogy ne csak igyekezzenek ennek mennyiségét csökkenteni, de a lehető legtöbb környezetbarát anyagot is használják. Egyre népszerűbbek például a műanyag csomagolást felváltó, lebomló, papíralapú megoldások.

A hatalmas energiaigényű és hasonlóan nagy károsanyag-kibocsátással járó gépeket napjainkban minden üzemben igyekeznek zöldebb, környezetkímélőbb megoldásokra cserélni. A digitalizáció és az okos rendszerek segítenek például a berendezések optimalizálásában, azaz hogy valóban csak a szükséges gépek működjenek, és csak a szükséges időben. Az olajos változatok mellett ma már elérhetőek olajmentes kompresszorok is, melyek nem használnak kenőanyagot a sűrítőtérben, így kevésbé szennyezőek és a karbantartásuk is egyszerűbb.

Az ipar nemcsak folyamatosan lépést tart a fejlődéssel, de egyenesen annak egyik elsőszámú motorja:
számtalan napjainkban széles körben elterjedt gép vagy eszköz először a gyártási folyamatokban vetette meg a lábát, mielőtt meghódította a háztartásokat is.
Képforrás: Canva Pro adatbázis.


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Élelmiszerbiztonság nyáron

2025. szeptember 03.

Ételfertőzés vagy ételmérgezés?

A nyári meleg kedvez a szabadtéri sütögetéseknek, piknikeknek, de sajnos a kórokozóknak is. Ilyenkor különösen figyelni kell az ételek helyes tárolására, mivel könnyen kialakulhat ételfertőzés vagy ételmérgezés. Bár a két fogalom hasonlónak tűnik, nem teljesen ugyanazt jelenti. (1) Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha élő kórokozók – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – jutnak a szervezetbe a táplálékkal, és ott elszaporodva betegséget okoznak. Ezzel szemben az ételmérgezést mérgező anyagok, például baktériumok által termelt toxinok váltják ki, vagyis nem mindig a kórokozó, hanem annak „terméke” a baj forrása.

A panaszok mindkét esetben hasonlóak lehetnek: hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, láz, rossz közérzet, levertség. A tünetek akár néhány órával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de néha csak 1-2 nap elteltével válnak észrevehetővé.

A leggyakoribb, élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok közé tartozik a Salmonella, amely elsősorban nyers tojásban, nem megfelelően hőkezelt baromfihúsban fordul elő, különösen kisgyermekeknél és időseknél veszélyes. Szintén gyakori a Campylobacter, amely a szárnyas húsokkal kerülhet a szervezetbe, ha nem sütjük át azokat megfelelően. A Listeria monocytogenes különösen veszélyes lehet a várandós nőkre, idősekre és legyengült immunrendszerű emberekre. Hűtőben tárolt, de nem kellően hőkezelt ételek – például lágy sajtok vagy felvágottak – is hordozhatják ezt a kórokozót. Az E. coli baktérium egyes törzsei szintén súlyos megbetegedést okozhatnak. Gyakran darált húsban vagy nyersen fogyasztott zöldségekben (például levélzöldségek, salátafélék) található meg, ha azok szennyezett vízzel kerültek kapcsolatba.

Egyszerű technikák a mindennapos lelki feltöltődéshez

2025. szeptember 02.

"Nem is volt semmi baj, mégis rámtört…" – sokan így írják le az első pánikroham élményét. A szorongás egyik leglátványosabb megjelenési formája, mégis gyakran évekig rejtve marad a háttérben. A felgyorsult tempó, az állandó készenlét és a belső elvárások fokozatosan merítik ki a mentális energiatartalékokat – míg a test végül jelez. 

A jó hír: amíg nincs nagy baj, addig a lelki feltöltődés nem nagy dolgokon múlik. Kis, ismétlődő gesztusokon, figyelmi pontokon, amelyek napról napra visszahoznak önmagadhoz.



A rohanó mindennapokban gyakran elfelejtjük, hogy nemcsak testünknek, hanem lelkünknek is szüksége van töltődésre. A mentális energiaszint fenntartása nem luxus, hanem alapfeltétel ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan működjünk a kapcsolatainkban, a munkánkban és a saját magunkkal való viszonyunkban.

Ehhez nem kell sem sok idő, sem drága eszközök. Csak tudatosság, figyelem, és néhány egyszerű szokás, amit bármikor beemelhetsz a napjaidba.

1. Mini-pihenő: 5 perc némaság

Napi többször érdemes beiktatni egy olyan időszakot, amikor csak csöndben vagy. Telefon nélkül, zene nélkül, beszéd nélkül. Nem meditáció, nem relaxáció – csak csend. A némaság csökkenti a mentális zajt, segít észrevenni, mi zajlik benned, és lelassítja az árnyékban működő stressz folyamatokat.

Ez az egyszerű gyakorlat különösen hatékony, ha egy-egy érzelmileg telített helyzet után alkalmazod: egy megbeszélés, családi vita vagy zsúfolt nap közben. A csönd térként szolgál az érzelmek leülepedéséhez, és segíthet abban is, hogy a tested újra biztonságban érezze magát. Már napi 2–3 ilyen kis csend-zóna is érezhető változást hozhat.


Bizonyos kórképek és a betegségek miatti immobilitás

2025. szeptember 02.

Vannak olyan betegségek, melyek megléte megnöveli a trombózis rizikóját, így nem ritka, amikor már eleve véralvadásgátlót kapnak prevenció gyanánt, főleg, ha mellette más alvadást fokozó tényező is jelen van. Ilyen betegség többek közt a cukorbetegség, a pitvarfibrilláció, bizonyos daganatok, a súlyos visszértágulatok és a magas vérnyomás, a gyulladásos bélbetegségek, a vesebetegségek. Más betegségek azért kockázatosak ebből a szempontból, mert ágyhoz kötik a beteget, és az immobilitás önmagában is rizikófaktor. Ilyen lehet például egy törés utáni gipszelés vagy egyes neurológiai betegségek.

Korábbi trombózis és/vagy trombofília

Amennyiben valaki átesett már trombózison, úgy sajnos fennáll a veszélye annak, hogy megismétlődik a baj, főleg akkor, ha a kezelési tartományon alatt van az INR szint. Ekkor ugyanis poszttrombotikus szindróma léphet fel, amikor nagyobb eséllyel keletkeznek újra vérrögök. Fontos, hogy ha az illető valamilyen trombofíliával küzd, akkor is megnő a kockázat. Éppen ezért a trombofília súlyosabb formáinál megelőzésképpen szükséges a véralvadásgátló terápia – mondja Blaskó professzor. – Nagyon fontos, hogy az orvos felvilágosítsa a beteget a trombofília típusáról, annak súlyosságáról. Ugyanis kezelés vagy prevenciós terápia tekintetében ez nem mindegy, hiszen míg enyhe esetben elég lehet csupán az életmódra odafigyelni, rendszeresen sportolni, addig súlyos formában gyógyszeres kezelés is indokolt lehet, még akkor is, ha az érintettnek még nem volt trombózisa.