Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

6 hatásos házi arcpakolás és maszk

Érdekességek2023. november 28.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.Amit nem ehetnék meg, azt nem kenném a bőrömre sem! Természetes bőrápolási tanácsok 6 bőrtípusra, hiszen némi odafigyeléssel olcsóbb és a gyáriaknál hatásosabb pakolásokat készíthetünk, jól bevált régi módszerekkel.  

Ezeket a szépítkezési módszereket egyáltalán nem a paraszti világban találták ki, hiszen ott elképzelhetetlen lett volna, hogy a drága tejfel, túró, vagy más étek ilyen cifra módon kerüljék felhasználásra. Eredetileg a bőrre, bőrhibák ellen gyógyító céljuk volt, a füvesasszonyok értettek ezekhez is, s az úrasszonyok, nagygazdák asszonyai használták elsősorban szépítkezésre.

Luxus – odahaza

Számos wellness központban készítik ezeket a recepteket a vendégek számára, borsos árakon, azzal a szlogennel, hogy helyben kevert 100% természetes anyagot tartalmazó készítmények. A nők többsége akkor fordul ezekhez a praktikákhoz, ha kényeztetni akarja magát, vagy ha valami fontos esemény előtt pihenni és szépülni szeretne. Ám a barátnős partik egyik legklasszabb pontja is lehet, ha a magatok készítette maszkok alatt, puha plédekbe takarózva dumáltok mindenféle csajos témáról. Minimális előkészület szükségeltetik hozzá!

A házi kozmetikumok is két módon hatnak:

  1. Maszk: Teljesen befedik a bőrt, majd megszáradnak, esetleg megkeményednek. A maszk alatt „dunszt” keletkezik, mely élénkéti a vérkeringést és feszesíti a bőrt, mélyebbre juttatja a hatóanyagokat.
  2. Pakolás: teljesen befedik a bőrt, pótolják az elveszett nedvességet, hidratálnak, a bőr tónusos, ragyogó, élettel teli lesz használatuk által.

Nézzük a 6 hatékony és egyszerű arcpakolást:

A bőrödet először mosd meg egyszerű szappanos vízzel, majd egy forró vízzel átitatott nedves törölközőt tegyél rá egy percre (azért a forró alatt nem égetőt értünk!). Amikor levetted, kicsit nyomkodd meg a törölközővel az arcodat. Ettől kinyílnak a bőr pórusai, jobban felszívják a hatóanyagokat. Törj össze egy fél banánt egy teáskanálnyi mézzel és annyi tejszínnel, amennyit felvesz ahhoz, hogy krémszerű masszát kapj. A szemed környékét szabadon hagyva kend fel az arcodra a banános krémet, majd hagyd a bőrödön úgy 20 percit, végül mosd le. A maradékot  bátran megeheted, ha van! A banánban vízmegkötő cukormolekulák vannak, a tejszín pótolja a bőrből hiányzó zsírokat, bársonyossá varázsolja azt, a méz pedig simává és bársonyossá teszi a bőrt protein tartalmának köszönhetően.
 

Vannak időszakok, amikor úgy érezzük, hogy teljesen leszívta erőnket a világ. Ilyenkor bőrünk is tónustalan, fakó, idősebb korban petyhüdt lesz, elveszti pozsgás színét. Ez a pakolás – kis pihenéssel, relaxálással egybekötve – visszaadja arcszínünket. Kicsit „munkásabb” elkészíteni, mint az előzőt, de a hatás megéri. Arcunkat tisztítsuk meg a szokott módon (alkoholos, vagy citromos, esetleg szappanos lemosással). 30-40 szem napraforgómagot (hámozott szotyi) törjünk meg egy kis mozsárban, keverjük el egy teáskanál mandulaolajjal, 3 csepp levendula illóolajjak (gyógyszerkönyvi minőségű!)  és ugyanennyi mézzel. Az edénykét helyezzük gőzfürdő fölé, majd a langyos pépet melegen kenjük fel az arcunkra. 15 perc után langyos vízzel kell lemosni. A vérkeringést fokozó hatású, lelket nyugtató maszk megszépíti a bőrünket.
 

Gyógyiszapot a gyógyszertárban, Holt-tengeri iszapot pedig erre szakosodott boltokban kaphatunk. A Holt-tengeri iszapot az előkészítettségétől függően valószínűleg nem kell keverni semmivel, egyszerűen vigyük fel az arcunkra. A gyógyiszapot keverjük el kb. 3-5 evőkanál meleg (nem forró!) vízzel és egy fél teáskanál olívaolajjal. Az arcunkat mossuk le bő vízzel, majd ha van kedvenc arckrémünk, ami hidratál, kenjük be vele.
 

Két evőkanál túrót keverjünk össze frissen facsart citromlével, mely keverék enyhén hámlasztó hatású, a túró hidratál, serkenti a vérkeringést, a citrom összehúzza a pórusokat. A keverékhez mézet adva a hatás fokozható.
 

Egy szépen elválasztott friss tojássárgáját kell elkevernünk két evőkanál orbáncfű olajjal, egészen addig, még krémszerű masszát nem kapunk. (Keverhetjük mixerrel is) A szemkörnyéket kihagyva felvihetjük az egész arcra és dekoltázsra, majd kb. 15-20 perc után mossuk le óvatosan egy kamillával átitatott kendővel. A pikkelyesen száraz, vagy a kiszárdás hatására már gyulladt bőrre tökéletes gyógyír, a gyógynövény boltokban akár az Internetről rendelve is kapható.
 

Főzz meg egy krumplit a héjában, majd még melegen törd össze annyi szobahőmérsékletű tejföllel és egy tojássárgájával és hogy krém állagú legyen. (A tejföl ne hűtse ki a krumplit!) Kend az arcodra a szemek kihagyásával, s azért, hogy meleg maradjon a pakolás, fedd le az arcod egy törölközővel. Körülbelül a kihűlésig, 20 percig hagyd az arcodon. Mosd le bő vízzel.

Ezen pakolások mindegyikére igaz az alapgondolatunk: ha akarnánk, akár meg is ehetnénk őket! Figyelem! A pakolások lenyalogatását,  bármilyen csábító is volna, nem ajánlom senkinek. A pakolásban a végére a bőrből esetleg távozó szennyeződéseket és méreganyagokat ne vigyük vissza a szervezetünkbe!

Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Így éld túl a nyarat cukorbetegként

2025. július 20.

Fontos tanácsok és tévhitek

A nyári meleg mindenki számára kihívást jelenthet, azonban a cukorbetegek és inzulinrezisztenciában (IR) szenvedők számára különösen komoly kockázatokat rejthet. Magyarországon több mint egymillió ember érintett cukorbetegségben, és még többen élnek inzulinrezisztenciával. Nyáron a hőmérséklet-emelkedés miatt fokozott figyelemre van szükségük, hiszen a magas vércukorszint és a kiszáradás veszélye jelentősen megnőhet – hívja fel a figyelmet a Budai Egészségközpont szakembere a cukorbetegek világnapja alkalmából.

Rejtett veszélyek a hőségben

A nyári hónapokban a cukorbetegek könnyebben kiszáradhatnak, mivel a magas vércukorszint fokozza a vizeletürítést. Ha a betegség szövődményeként már kialakult ér- vagy idegkárosodás, akkor a verejtékmirigyek sem működnek megfelelően, így könnyen hőgutát kaphatnak.

„Nyáron gyakran észrevétlen maradhatnak a kiszáradás korai tünetei – például a szomjúságérzet, fejfájás, sötétsárga és kevés vizelet, szédülés, fáradékonyság, étvágytalanság –, ezért cukorbetegek esetében még tudatosabban kell odafigyelni a folyadékbevitelre, különösen, ha idősek” – figyelmeztet dr. Borús Hajnal, a Budai Egészségközpont diabetológus, belgyógyász, endokrinológus szakorvosa.

A nagy meleg az inzulinrezisztensekre is veszélyt jelenthet, mivel stresszreakciót okoz a szervezetben, ami kortizol- és adrenalinfelszabadulással járhat, ez pedig megemeli a vércukorszintet és növeli az inzulinrezisztenciát. Melegben aludni sem tudunk olyan jól, ami szintén rontja az inzulinrezisztenciát.

A betegségben érintettek közül kiemelt figyelmet kell szánni a gyerekeknek és kismamáknak. Gyermekek esetében fokozott figyelmet kell fordítani a folyadékpótlásra, nyári táborokban pedig szükséges a megfelelő orvosi dokumentáció inzulinadagokkal, étkezési utasításokkal, és egy olyan felelős személy jelenléte, aki érti az 1-es típusú cukorbetegség kezelését, mivel ezzel szokott probléma lenni. Kismamáknál kiemelten fontos a folyamatos vércukorszint-monitorozás, hiszen a magzat egészségére is hatással lehet a vércukorszint jelentős ingadozása.

Honnan tudod, hogy eleget iszol?

2025. július 20.

A legmegbízhatóbb jelzés nem a szomjúság, hanem a vizeletürítés. A vesék óránként maximum 1 liter vizet képesek feldolgozni, ezért a legjobb stratégia a folyamatos, egyenletes folyadékbevitel. Napi 8–10 pohár, azaz óránként kb. 2,5 deci víz tökéletesen támogatja a szervezetet, amivel a bőrünknek, a közérzetünknek, sőt a teljesítőképességünknek is jót teszünk! Ha napi 7–8 alkalommal van vizeleted, és annak színe sohasem sötét sárga, akkor jó úton jársz! Ha nem, ideje még egy pohár vízzel többet inni.

Külön odafigyelést igényelnek

A gyerekek és az idősek! A kisebbekben még nem tudatosul a vízfogyasztás fontossága, ezért a folyadékbevitelükre a felnőtteknek kell figyelnie. Gyakran úgy belemerülnek a játékba, hogy még a szomjúságot sem érzik. Ráadásul a kicsik testének víztartalma magasabb, mint a felnőtteké. Az időseknek pedig az életkor előre haladtával romlik a szomjúságérzete, ezért nem érzékelik, hogy inniuk kéne. Többségük nehezen mozog, ezért kétszer is meggondolják, kimenjenek-e egy pohár vízért, vagy éppen azért nem isznak, hogy ne kelljen a mosdóba járniuk. Illetve sokan élnek olyan krónikus betegséggel, vagy szednek olyan gyógyszereket, amelyek hatással vannak testük folyadékegyensúlyára. Már azzal is sokat segítünk, ha mindig kezük ügyébe teszünk egy pohár innivalót: cukormentes teát, vizet, limonádét, és ügyelünk arra is, hogy napi rendszerességgel egyenek magas víztartalmú fogásokat, például levest.

A másik terület, amikor fokozottan figyelni kell a folyadékpótlásra, ha a szervezet valami miatt túlzott mennyiségben veszít folyadékot. Itt nem csak a kánikula miatti izzadásra kell gondolni, hanem a nyáron gyakori lázas, hányással, hasmenéssel járó betegségekre is. Ilyenkor ezt a nagyobb folyadékveszteséget is vissza kell pótolni, hogy elkerüljük a súlyosabb, kiszáradásos állapotot, ami már kórházi ellátást igényel.

Az állati és a növényi fehérjék közötti lényeges különbségek

2025. július 19.

Aminosav-összetétel: Az állati fehérjék – például a hús, tejtermékek és tojás – általában „teljes fehérjéknek” számítanak, mert természetes formájukban tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat az emberi szervezet számára. A növényi fehérjék – például hüvelyesek, gabonák, magvak – viszont gyakran valamely esszenciális aminosavban (például metioninban vagy lizinben) alacsonyabb mennyiséget tartalmaznak, így többféle növényi fehérje kombinációja lehet szükséges a teljes aminosav-profil biztosításához.

Felszívódás és biológiai érték: Az állati fehérjék biológiai értéke általában magasabb, vagyis hatékonyabban hasznosulnak a szervezetben. A növényi fehérjék emésztése néha hátráltatott lehet a rostok és bizonyos antinutriensek miatt, amelyek csökkenthetik az emészthetőséget. Az antinutriensek olyan természetes növényi vegyületek, amelyek bizonyos tápanyagok (például ásványi anyagok vagy fehérjék) felszívódását csökkenthetik, negatívan befolyásolhatják. Ilyenek például a fitinsav (teljes kiőrlésű gabonákban), a lektinek (babfélékben), az oxalátok (spenótban) és a tanninok (teában, kakaóban). Viszont megfelelő előkezeléssel (főzés, áztatás, fermentálás) hatásuk csökkenthető.

További tápanyagok és egészségügyi hatások: Az állati eredetű élelmiszerek gyakran tartalmaznak olyan mikrotápanyagokat, mint a vas, B12-vitamin, cink, amelyek fontosak, de magas telített zsírsav-tartalmuk miatt bizonyos egészségügyi kockázatokat is hordozhatnak. A növényi források esetében a fehérjék mellett magas a rost-, vitamin- és antioxidáns-tartalom szól.