Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

5 fontos szépségtanács, amire figyelj a 30-as éveidben

Érdekességek2018. május 24.

Minél előbb el kell kezdeni, de harminc felett kötelező! A bőr korai öregedését néhány egyszerű trükkel, odafigyeléssel és megelőzéssel megakadályozhatjuk. A 30-as években a bőr tartószerkezete ugyan viszonylag még erős, megereszkedése még csak kezdetleges, ám az öregedési folyamatok elkezdődnek és szépen lassan megjelennek az első ráncok is.  

Nagyon fontos, különösen ettől a kortól kezdve, hogy tisztában legyünk bőrünk aktuális állapotával, ezáltal életkorának megfelelő ápolásról tudjunk gondoskodni, így érdemes rendszeresen bőrdiagnosztikát végeztetnünk. A szakértő összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a napi arcápolási rutinról a harmincas korosztály számára!

Harc az első ráncok és a megváltozott bőrminőség ellen
„30-as éveinkben bőrünk tapintása megváltozhat, színe pedig egyenetlenebbé válhat, mialatt a felhám egyre szárazabb, és vastagabb lesz. Ebben az életkorban az elsődleges cél a bőr kiszáradásának és az ebből fakadó ráncok keletkezésének megakadályozása. A zsíros és a kevésbé zsíros, az alipikus bőr is lehet száraz érzetű, ilyenkor a bőrdiagnosztika kiemelten fontos, mivel teljesen eltérően kell pótolni a vizet a zsíros bőrűeknél, mint amikor túl kevés a faggyú a bőrön. 30 környékén a bőr tartószerkezete még általában erős, ilyenkor a megereszkedése még nem látványos, de az öregedési folyamatok már elkezdődnek, az első ráncok és a fénykárok már megjelennek, hajszálerek és pigmentfoltok „személyében” is előre jelzik a későbbi problémákat. Érdemes beépíteni a napi arcápolási rutinodba a hidratálás mellé, olyan intenzív termékeket, szérumokat, melyek aktív öregedésgátló összetevőket tartalmaznak. Lehetőleg az összetevők között szerepeljenek a réz peptidek, és matrixyl peptidek, ezek az anyagok ugyanis a kollagén újratermelődéséhez szükségesek, így növelik a kollagén rostok mennyiségét, elősegítve ezzel a bőr rugalmasságának megőrzését” - tanácsolja Borbély-Szoják Zsanett, a Royal Clinics Orvos-esztétikai Központ szépségápolási szakértője.


A Te bőröd mennyire egészséges?
„Bőrünk egészsége nagyon fontos. Ha az egyensúlyi folyamatok megbomlanak, tehát a természetes bőrfelszíni emulzió minősége megváltozik, vagy ennek hiánya áll fenn, akkor a bőr hamarabb kezd el öregedni. Ezért a normális faggyúműködést, a hidratációt és a bőrlégzést mindig vissza kell állítani. Ha korai bőröregedést tapasztalok, akkor a biostimuláló kezeléseket ajánlom kúraszerűen, melyek természetes hatásúak és tökéletesek az öregedési folyamatok megállítására. A harmadik X után az éjszakai táplálás is elkezd egyre nagyobb szerepet játszani bőrünk minőségének, állapotának fenntartásában. Itt elsősorban nem, illetve nem csak hidratáló készítmények használata ajánlott, hanem olyan maszkok, pakolások és krémek alkalmazása, amelyek a bőr táplálásához és regenerálásához szükséges vitaminokat, és alkotó enzimeket is tartalmazzák”- mondja a szakértő.

Fokozott napfényvédelem minden évszakban
„A bőr öregedésgátlása ott kezdődik, hogy megvédjük a káros sugaraktól. Méghozzá nem is kifejezetten az UVB, hanem sokkal inkább az UVA sugaraktól. Az UVA sugár egészen a bőr mélyebb rétegeibe hatol, rengeteg szabadgyököt képez pontosan azon a területen, ahol a fiatalságért, feszességért, rugalmasságért és hidratáltságért felelős alkotóelemek találhatóak. A nappali bőrvédelem nagyon fontos, kifejezetten a harmincas évektől elkezdve, hiszen a szabadgyökök sejtkárokat okozó hatásai ellen maximálisan védeni kell a bőrt. Az UVA sugarak elleni védekezést kell a krémekben kihangsúlyozni, mert ezek szabadgyököket képeznek a bőrben”- árulta el a Royal Clinics Orvos- esztétikai Központ szépségápolási szakértője, aki azt is hozzátette, a stabil C-vitamin, a zöld tea, az ubikinon, a SOD enzim képesek semlegesíteni a napsugarak hatása által termelődő szabadgyököket.

Harc a szem alatti karikák ellen
„Ebben az életkorban a bőr már jelentősen veszít víztartalmából, ezért a cél a szárazságból fakadó ráncok megakadályozása és a szem alatti szarkalábak kialakulásának csökkentése. A karikákat rosszabb esetben okozhatja a genetika, de akár betegség, fáradtság vagy életmódbeli okok is jelentős hatással lehetnek megjelenésükre, kialakulásukra. Akár néhány életmódbeli változtatással, egy kis odafigyeléssel már javítható az állapot, például elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű alvás, rengeteg friss zöldség és gyümölcs, valamint folyadék bevitele, illetve a nikotin és az alkohol mellőzése. Fontos, hogy helyileg is alkalmazzunk magas C-vitamin és vízmegkötő faktorokat is tartalmazó szemránckrémet, vagy vitaminos tápláló pakolást az arcon, hiszen ez a leghatékonyabb mód a szarkalábak kialakulásának csökkentésére. A legmodernebb eljárások közül a szemkörnyék érzékeny bőrét ápoló és megújító EyeCell dermaroller kezelést ajánlom ebben az életkorban, mely kifejezetten a szemkörnyékre gyártott mini dermaroller segítségével gyors és hatékony megújulást végez a fáradt, táskás vagy karikás szemkörnyéken.”

Lépjünk fel hatékonyan a különböző bőrproblémák, mint a rosacea és gyulladások ellen
„A szárazságából fakadó ráncok megakadályozása és a szem alatti szarkalábak kialakulásának csökkentése mellett gyakori probléma ilyenkor a rosacea és a különböző gyulladások megjelenése, amelyek állandóan visszatérő, vagy jelenlevő bőrpírt és kitágult hajszálereket okoznak. Rosaceás bőrnél ajánlott kerülni a drasztikus kozmetikai kezeléseket, valamint az olyan ételek gyakori fogyasztását mint az alkohol, a borsmenta, az eukaliptuszolaj, a szegfűszegolaj, illetve bizonyos illatanyagokat. Ezek ugyanis jelentősen képesek rontani az a bőrállapotot. A Nelly de Vuyst és az IMAGE termékcsaládok kifejezetten azokat a magas minőségű, természetes összetevőket tartalmazzák, amelyekkel hatékonyan vehetjük fel a harcot az érzékeny bőr okozta problémákkal és megelőzhetjük, valamint kezelhetjük a bőrpírt és a hajszálértágulatok kialakulását. Különösen hatásos a C-vitaminos peeling, amely bőrünk felső rétegeinek lehámlasztásával újítja meg bőrünket, miközben feltölti a számára nélkülözhetetlen vitaminokkal és folyadékkal. A legjobb pedig, hogy egy ilyen kezelés csupán fél órát vesz igénybe, így a legelfoglaltabbak is könnyen beépíthetik mindennapjaikba”- mondja a szakértő.


forrás: Harmonet
hírek, aktualitások

Ezekre az ételekre és italokra figyeljünk a nyári hőségben!

2025. július 06.

Ahogy megérkezik a nyári meleg, nemcsak a gardróbot, hanem az étrendet is érdemes „átöltöztetni”. A kánikula különösen megterhelő lehet a szív- és érrendszer számára, ezért fontos, hogy ne csak a folyadékpótlásra, hanem az étkezések minőségére is figyeljünk. Bakk Brigitta, a Flora dietetikusa osztja meg legfontosabb tanácsait arról, hogyan őrizhetjük meg egészségünket a meleg nyári napokon.

A hőség mindenkire hatással van

A nyári hőhullámok idején jellemző a vérnyomás csökkenése, miközben a pulzus emelkedik – ez különösen megterheli a szívet. Fokozódhatnak a migrénes tünetek, csökkenhet a koncentrációképesség, nőhet a reakcióidőnk. Előfordulhat alvászavar, kimerültség, melyek mind tovább növelhetik a különböző betegségek kockázatát. A leginkább veszélyeztetettek közé a krónikus betegségben szenvedők (például cukorbetegek, vesebetegek, magas vérnyomással élők), az idősek, kisgyermekek és a várandósok tartoznak. Ugyanakkor egészséges embereknél is előfordulhatnak a hőség miatti panaszok, még diagnosztizált szívbetegség nélkül is; ilyenkor nem kell megijedni, de érdemes odafigyelni arra, mit, mikor és mennyit viszünk be a szervezetünkbe.

Folyadékbevitel: nem csak a mennyiség, a minőség is számít

A meleg napokon mindenki számára alapvető fontosságú a megfelelő folyadékpótlás, de különösen azoknak, akik szívbetegséggel vagy magas vérnyomással élnek. Bár a régi ajánlások szerint szívbetegeknek korlátozni kellett a folyadékbevitelt, ez egy tévhit, a jelenlegi kutatások nem támasztják alá – a folyadékfogyasztás elengedhetetlen. Ami viszont valóban fontos, a sóbevitel csökkentése, hiszen az megköti a vizet, ezáltal emelheti a vérnyomást. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása napi 5 g – ez kb. egy teáskanálnyi só. Ehhez képest a magyarok átlagosan akár a 15-20 grammot is elérik naponta, melynek fő forrása nem a sószóró, hanem az ipari élelmiszerek: kenyerek, felvágottak, konzervek, sajtok. A só használatát főzéskor is egyszerűen korlátozhatjuk; sokan nem tudják, de a fűszerkeverékek is nagy százalékban tartalmaznak nátrium-kloridot, ezért használjunk inkább friss zöldfűszereket, citrusféléket. Az ásványvizek nátriumtartalma is eltérő lehet, így ellenőrizzük a címkét; 1 g nátrium kb. 2,5 g sónak felel meg. Ha sportolás vagy erős izzadás miatt izotóniás italra van szükség, kivételnek számít, de átlagos napi fogyasztásnál nem indokolt. Fontos, hogy ne várjuk meg, amíg szomjasak legyünk, a nap során legyen kiegyensúlyozott a folyadékbevitel.

Vörösbor, margarin, avokádó – tévhit vagy valóság?

A szívegészséggel kapcsolatban több táplálkozási tévhit is él. Az egyik legismertebb, hogy a vörösbor fogyasztása jót tesz a szívnek. Igaz ugyan, hogy tartalmaz rezveratrolt – egy értékes antioxidánst –, de az alkohol károsító hatása ezt bőven felülírja. Sokkal jobban járunk, ha ugyanazt a vegyületet szőlőhéjból vagy szőlőmagból nyerjük ki, alkoholmentes formában. Ugyanígy elterjedt tévhit, hogy a margarinok tele vannak transzzsírokkal – ez már rég nem igaz. A modern, jó minőségű margarinok, így a Flora original is kifejezetten a szív egészségét támogató növényi olajokból készülnek, értékes omega-3 és omega-6 zsírsavakat és vitaminokat tartalmazva. A nyári étrend tervezésekor érdemes előnyben részesíteni a káliumban és magnéziumban gazdag ételeket: például banánt, avokádót, olajos magvakat, zöldségeket. A bennük lévő ásványi anyagok fontos szerepet játszanak a szívizom működésében, a vérnyomás szabályozásában, és a szívritmus egyensúlyának fenntartásában.

Fenntarthatósági szójegyzék

2025. július 06.



Az ICDA (International Confederation of Dietetic Assotiation, Nemzetközi Dietetikusok Szövetsége) arra ösztönzi a különböző nemzeti dietetikai szövetségeket, hogy a fenntarthatóság témájával kapcsolatosan, az általuk már kidolgozott anyagokat adaptálja az adott szövetség nyelvére. Ez minden nemzet számára nagy segítséget jelent és inspirál a saját hazai fenntarthatósági szemléletünk kialakításra.

Ehhez csatlakozva az MDOSZ oldalán elérhető egy Fenntarthatósági szójegyzék, amely a témában nemzetközi viszonylatban leginkább használt fogalmak magyarázatát tartalmazza magyar nyelven. (1) Természetesen ez kiegészül a nemzetközi ajánlásokon túl a magyar viszonyoknak megfelelő kifejezésekkel is. Ez is azt mutatja, hogy a fenntarthatóság nem kizárólag globális, hanem helyi sajátosság.


Elkerülhető élelmiszerhulladék: eredendően emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, amely végül kidobásra került. Például megromlott joghurt, összefonnyadt egész gyümölcs, kidobott készétel.
Az élelmiszerhulladékoknak ezen fajtája általában emberi gondatlanság eredménye. Nevéből is adódóan (miszerint keletkezése elkerülhető lett volna) ez a tulajdonképpeni élelmiszerpazarlás.
Nem elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra nem alkalmas állati vagy növényi eredetű élelmiszerrészek. Például: tojáshéj, csontok, banánhéj. Ilyen hulladékok szükségszerűen keletkeznek az élelmiszerláncban.
Potenciálisan elkerülhető élelmiszerhulladék: emberi fogyasztásra alkalmas alapanyag vagy készétel, azonban egészségügyi okokból (például rágási képesség romlása) vagy egyéni ízlés (undor) miatt kidobásra került, például csirkebőr, kenyérhéj, almahéj.
Biohulladéknak nevezzük az összes emberi, állati vagy növényi eredetű hulladékot, amelyet a talajban található mikroorganizmusok le tudnak bontani. Magyarországon a biológiailag lebomló hulladék felhasználásáról, kezeléséről jogszabály rendelkezik. A biohulladékot külön kell gyűjteni. A nem újrafeldolgozható hulladékot rendszerint komposztálják. Az erre alkalmas biohulladékból a biogáztelepek biogázt állítanak elő, amely hő vagy áram termelésére használható. A 2012. évi CLXXXV. törvény 2. §-a szerint, a biohulladék a biológiailag lebomló, parkokból származó vagy kerti hulladék, háztartásokban, éttermekben, étkeztetőknél és kiskereskedelmi tevékenységet folytató létesítményekben képződő élelmiszer- és konyhai hulladék, valamint az ezekhez hasonló, élelmiszer-feldolgozó üzemekben képződő hulladék. Fontos hangsúlyozni, hogy a 2012. évi CLXXXV. törvény nem definiálja az élelmiszerhulladékot.

A tiszta környezet csökkenti a hiányzást és erősíti a pszichés biztonságérzetet

2025. július 05.

A munkahelyi higiénia ma már nem pusztán esztétikai kérdés, hanem a dolgozói jóllétet és a versenyképességet befolyásoló tényező. Szakértőnk szerint a rendszeres fertőtlenítés, a portalanított környezet és a rendezettség kézzelfogható hatással van a munkavállalók egészségére és pszichés biztonságérzetére. Egy tiszta irodai tér motiválólag hat, erősíti a munkáltató iránti bizalmat, és hozzájárul a cég külső jó megítéléséhez is.

„A munkahelyi higiénia ma már nem pusztán esztétikai kérdés, hanem versenyképességi szempont, dolgozói jóllétet befolyásoló tényező, sőt, sok esetben stratégiai befektetés” – véli Hidvégi Norbert, a HW Solutions ügyvezető igazgatója. Mint mondja, a pandémia után a takarítás szerepe gyökeresen átalakult: ami korábban egy csendes háttérfolyamat volt, mára a bizalom, a biztonság és a professzionalizmus szimbóluma lett.

De miért is érdemes többet költeni rá, miért fordítanak ma már a cégvezetők is komolyabb figyelmet a takarítás minőségére? A válasz valójában egyszerű és sokszorosan megtérül: a professzionális, rendszeres takarítás kézzelfogható hatással van a munkavégzés hatékonyságára, a dolgozók egészségi állapotára és lelki közérzetére, valamint arra az élményre is, amit az ügyfelek az irodákba belépve a céggel kapcsolatban átélnek.

A higiénia mint bizalom- és motivációépítő erő

„Egy tiszta iroda nemcsak szebb, hanem sokkal egészségesebb is. A portalanított környezet, a megfelelően tisztított szellőzőrendszerek és a gyakran fertőtlenített felületek miatt kevesebb a megbetegedés, így kevesebb a betegszabadság is. Ez pedig közvetlenül hat a produktivitásra” – magyarázta Hidvégi Norbert, a HW Solutions ügyvezetője.

A higiénia azonban nemcsak fizikai biztonságot ad. Egy rendezett, jól karbantartott munkakörnyezet pszichológiai biztonságot is nyújt. Segít a stressz csökkentésében, a kiszámíthatóság érzésének fenntartásában, és megerősíti azt a benyomást is, hogy a munkáltató törődik a kollégákkal.

„A munkavállalók sokkal motiváltabbak egy olyan környezetben, ahol látszik, hogy fontos a tisztaság. Ez nemcsak az egészségről szól, hanem arról is, hogy a munkáltató felelősséget vállal az emberekért. Ezt mindenki megérzi” – tette hozzá a szakértő.