Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

3 táplálkozási hiba, ami miatt nem fogysz le!

Érdekességek2020. június 18.

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy úgy vélik, csak sporttal, vagy csak szigorú diétával szembeszállhatnak a plusz kg - uk ellen. Pedig ez nem így van. Az egyoldalúan folytatott, túl szigorú diéta sport, mozgás nélkül és a túl sok sport diéta nélkül mit sem ér.  

Diéta és edzés

Aki nem táplálkozik megfelelően és kielégítően, tehát nem biztosítja szervezete számára a megfelelő tápanyagok mennyiségét, annak raktárai hamar kimerülhetnek, és az illető enerválttá, rosszkedvűvé válik; valamint legyengül az immunrendszere, könnyebben betegszik meg, a nagy fogyás esetén pedig bőre is megereszkedhet. 

Aki csak túl sok sporttal próbál lefogyni, és mellette nem változtat rossz táplálkozási szokásain, veszélyezteti magát azzal, hogy szervezetét túlterheli. Mindet a szívet, mind a tüdőt komoly munkára készteti, valamint fokozott igénybevétellel terheli csontjait, izületeit, melyeket sérülésveszélynek tesz ki.   

Mindkét program hosszabb távon való űzése igen kockázatos és veszélyes, ezért tanácsolt a speciális egyéni diéta és edzésterv kialakítása, ezek egyszerre való végrehajtása, és  életmódváltás személyre szabottan.

A három alapvető táplálkozási hiba

I. Kevés kalória bevitel: az egyén nem viszi be a számára megfelelő mennyiségű kalória mennyiséget, ami sokszor még a napi alapanyagcsere mennyiségének sem felel meg. Ennek több következménye is lehet: lassú anyagcsere, lelassult életfolyamatok, szervkárosodások, melyek megakadályozzák a fogyást.

Emellett az illető nem juttat be szervezetébe elegendő vitamint, ásványi anyagot, fehérjét, szénhidrátot, zsírt, rostot.

2. Rendszertelenség: Segítség rendszerességgel! Étkezésünkben alakítsunk ki némi rendszerességet. Mindig legyen például idő a főétkezésekre. Ne együnk össze - vissza, rohanva, itt -ott, innen -onnan bekapkodva valamit. Törekedjünk a napi 3 fő étkezésre!


A napi többszöri étkezés segíti a vércukorszint egyensúlyban tartása érdekében: 2 – 3 óránként, de max. 4 - 5 óránként juttassunk némi tápanyagot szervezetünkbe, hogy elkerüljük a farkaséhséget.

Ha ez azonban munkánk és egyéb elfoglaltságunk miatt nem lehetséges, tartsunk kontrollt. Ne áltassuk magunkat az édességekkel, tartsuk azokat a hétvégékre, ünnepekre és egyéb kivételes alkalmakra. Akkor is törekedjünk a minőségre és a táplálék mennyiségére.

3. A felesleges adalékanyagok: Ha túl sok felesleges sót, cukrot, zsiradékot fogyasztasz, ez mind plusz kalória – a és majd zsír formájában fog lerakódni.

Ami még nagyon fontos!

  1.  Száműzzük életünkből a fogyókúrát és a csodadiétákat is. Alakítsuk ki a számunkra a lehető legmegfelelőbb, legegészségesebb táplálkozást.
    Tudtad, hogy a sztárok diétája sem tart mindörökké? Lefogynak, aztán a kínkeservesen leadott kilóikat duplán hízzák vissza. Az álomalak csak addig a szerepig, lemezfelvételekig tart, aztán jöhet a nagy zabálás.
    Tehát: Kerüld a yo-yo effektust!
     
  2. Kapcsoljuk ki a tv – t!
  3. Vegyünk sportcipőt! (És sportoljunk is ...) 
  4. Fogyasszunk zsírégető természetes ételeket. pl: ananász, kiwi, szilva, 
  5. Segítsük elő fogyásunkat kiváló minőségű növényi olajokkal.
  6. Ne fogyasszunk túl keveset a fehérjékből és a szénhidrátokból sem! 
  7. Mindenki más-más módszerre van szüksége: amelyik diéta jó az ismerősödnek, az nem biztos, hogy neked is jó.

Végezetül pedig az önbizalomtól lesz valaki igazán szexi, a fittség alapja is ez. Ha folyamatosan elégedetlenkedsz magaddal, mindig a mérleget bűvölöd, általában lassítod a folyamatot. Ha csak heti egyszer méred magad - vagy méginkább csak a centiméterekkel foglalkozol, nem a kilókkal - kellemese meglepetések érhetnek! 


forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Mi történik a szívvel és más szervekkel, ha évekig magas a vérnyomás?

2025. szeptember 04.

A magas vérnyomással kapcsolatban még mindig él az a tévhit, hogy mivel jellemzően nem okoz tünetet, nem is igényel kezelést. Holott, ha kezeletlenül marad, az évek, évtizedek alatt komoly rombolást képes véghez vinni az szívben és más szervekben a „csendes gyilkos”. Dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa ezeket következményeket vette sorra.  

Miért kell kezelni a magas vérnyomást?

A kezeletlen magas vérnyomást nem véletlenül nevezik csendes gyilkosnak, ugyanis bár nem okoz fájdalmat vagy másféle szenvedést, de alattomosan nagy pusztítást okoz a szervezetben. Évek alatt súlyos érelmeszesedéshez vezethet például a szívizomzatban, az agyban, a vesében, a szem ütőereiben. Ennek következtében pedig jelentősen megnőhet az infarktus, a stroke, a szívelégtelenség vagy akár a vakság kockázata is.
– Ma már szerencsére egyre többen ismerik a magas vérnyomás kockázatát, ezért néhány otthon mért magas érték kapcsán már orvoshoz fordulnak. Mások sajnos még mindig nem veszik komolyan a betegséget, ezért sem az életmódjukon nem változtatnak, sem adott esetben a gyógyszereket nem tekintik szükségesnek – mondja dr. Jenei Zsigmond Máté, a KardioKözpont – Prima Medica kardiológusa. – Holott nem csak az elsőnek evidensen adódó erek és a szív károsodhat a nem kezelt magas vérnyomás miatt, de jelentősen nő akár a demencia, akár a merevedési zavar kockázata is.

Vízi balesetek

2025. szeptember 03.

A magyaroknak, a strandolás és a vízpart említésével elsősorban a Balaton jut eszükbe. Aki megteheti, azonban már jó ideje a tengerpartot részesíti előnyben. A tenger partján és a hullámok között úszva viszont másra kell figyelni, mint a megszokott tóparti nyaraláskor.

A nyílt vízen már az 50 km/óra sebességű szél is 6–7 m magas hullámokat képes kelteni. A mélyebb vízből a sekélyebb part felé a hullámok magassága nő, a két hullám közötti idő csökken, azaz a felcsapó hullám gyakoribban gördül partra. Ezért a parton megtörő hullámok magasabbak és a tengerben úszót könnyen elsodorják.

A tengerben való úszásnál ezért észben kell tartani a hullámzást: ez visszaveti a partra úszni igyekvőt, és a küzdelem kimerültséghez, majd fulladáshoz vezethet. A tapasztalatlan, bajban levő nyaralót a tengerparti vízimentők ugyan kimentik, de csak akkor, ha a baleset a körülbójázott (tehát a vízimentők által belátható) kijelölt partszakaszon történik. Fontos azt is tudni a tengerparton nyaralóknak, hogy a tengeren nem szabad használni gumimatracot! A hullámverés és a szél könnyen elsodorja a parttól a matracot, és „kievezni” lehetetlen.

Élelmiszerbiztonság nyáron

2025. szeptember 03.

Ételfertőzés vagy ételmérgezés?

A nyári meleg kedvez a szabadtéri sütögetéseknek, piknikeknek, de sajnos a kórokozóknak is. Ilyenkor különösen figyelni kell az ételek helyes tárolására, mivel könnyen kialakulhat ételfertőzés vagy ételmérgezés. Bár a két fogalom hasonlónak tűnik, nem teljesen ugyanazt jelenti. (1) Ételfertőzésről akkor beszélünk, ha élő kórokozók – például baktériumok, vírusok vagy paraziták – jutnak a szervezetbe a táplálékkal, és ott elszaporodva betegséget okoznak. Ezzel szemben az ételmérgezést mérgező anyagok, például baktériumok által termelt toxinok váltják ki, vagyis nem mindig a kórokozó, hanem annak „terméke” a baj forrása.

A panaszok mindkét esetben hasonlóak lehetnek: hasmenés, hányás, gyomorfájdalom, láz, rossz közérzet, levertség. A tünetek akár néhány órával az étel elfogyasztása után is jelentkezhetnek, de néha csak 1-2 nap elteltével válnak észrevehetővé.

A leggyakoribb, élelmiszer-eredetű megbetegedést okozó baktériumok közé tartozik a Salmonella, amely elsősorban nyers tojásban, nem megfelelően hőkezelt baromfihúsban fordul elő, különösen kisgyermekeknél és időseknél veszélyes. Szintén gyakori a Campylobacter, amely a szárnyas húsokkal kerülhet a szervezetbe, ha nem sütjük át azokat megfelelően. A Listeria monocytogenes különösen veszélyes lehet a várandós nőkre, idősekre és legyengült immunrendszerű emberekre. Hűtőben tárolt, de nem kellően hőkezelt ételek – például lágy sajtok vagy felvágottak – is hordozhatják ezt a kórokozót. Az E. coli baktérium egyes törzsei szintén súlyos megbetegedést okozhatnak. Gyakran darált húsban vagy nyersen fogyasztott zöldségekben (például levélzöldségek, salátafélék) található meg, ha azok szennyezett vízzel kerültek kapcsolatba.