Inczeffy Patika

és magán szakorvosi rendelő

2131 Göd, Pesti út 86.

Telefon: +36 27 336 150
E-mail: kalabe@inczeffypatika.hu
Nyitva tartás:
Hétfő - Péntek: 7:30 - 19:00
Szombat: 7:30 - 13:00

10 tipp szájszag ellen

Érdekességek2022. március 23.

Képforrás: Canva Pro adatbázis.A rossz leheletet sokan a dohányzás, az alkoholos italok és erős ételek fogyasztásának rovására írják, holott a tartósan fennálló kellemetlen szájszagot a legtöbb esetben a hiányos szájhigiénia, esetleg különféle betegségek okozzák.  

A rossz leheletet sokan a dohányzás, alkoholos italok és erős ételek fogyasztásának rovására írják, holott a tartósan fennálló kellemetlen szájszagot a legtöbb esetben a szájban maradt ételmaradékok által táplált baktériumok okozzák. Leggyakoribb kiváltó ok tehát az elhanyagolt fogak és a hiányos szájhigiénia. A szájban zajló folyamatokon kívül egyes betegségek is okozhatnak kellemetlen szájszagot, mint pl. a fül, az orr és az arcüregek betegségei - tályog, gyulladás stb. -, valamint a garat- és mandulagyulladás, a nyelőcső és gyomor megbetegedései is.

Az is előfordul, hogy egy-egy betegségre pont egy általános fogászati kontroll derít fényt, pl. a cukorbetegek lehelete acetonszagú, vesebetegség esetén ammóniaszagú, májelégtelenségben pedig szintén sajátos szag áramlik a szájból. Mindezek mellett a szájszárazság is előidézhet kellemetlen leheletet, ugyanis amikor a száj kiszárad, a nyáltermelés lecsökken, s ez visszaveti a száj öntisztító mechanizmusait.

Ezt különösképpen alvásból történő ébredéskor tapasztalhatjuk ezt. Igen kellemetlen, ha az érintett nem tud róla, hogy rossz a lehelete, csak beszélgetőpartnere reakciója vagy figyelmeztetése hívja fel rá a figyelmét. Természetesen a fent vázolt kiváltó okok rendezése a rossz lehelet megszüntetésének útja, de a napközbeni étkezés után történő szájfrissítésre, a kellemetlen szagok elnyomására is megvannak a lehetőségeink. Lássuk, mik ezek – a Nico Dental szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb teendőket.


Tippek szájszag ellen

  1. Minden étkezés után moss fogat és dörzsöld át a nyelved! Az alapos fogmásoson kívül elengedhetetlen a nyelv átdörzsölése, mert számos baktérium a nyelven telepszik meg. Megfigyelések szerint 70%-kal csökkenthető a rossz lehet a nyelv alapos tisztításával. Fontos hangsúlyozni, hogy naponta egy alapos fogmosás hasznosabb, mint a többszöri, pár másodperces fogkefélés.

  2. Ha nincs lehetőségünk napközben fogat mosni, a szájszagot semlegesítő, illetve megelőző szerekkel is sokat tehetünk a friss leheletért, például használjunk szájspray-t vagy öblítsük ki a szánkat szájvízzel.  A gargarizálás a lepedék képződésének csökkentésével megakadályozhatja a fogínybetegségeket és az egyéb szájfertőzést kiváltó baktériumok elszaporodását. A szájvizek és szájspray-k fogmosás után és napközben fogmosás helyett egyaránt használhatók.
  3. Használj fogselymet vagy fogköztisztító fogkefét! Ma már speciális fogköztisztító fogkefék is rendelkezésünkre állnak a fogak közé szorult ételmaradékok eltávolítására, megelőzendő a lepedékek kialakulását. A hagyományos fogkefével nehezen elérhető apró hézagok közvetlen tisztítására alkalmas kefék a friss leheletért is sokat tesznek.
  4. Igyál sok vizet, hogy megakadályozd a szájszárazság által kiváltott kellemetlen leheletet. A rendszeres, nem csak szomjúság esetén történő folyadékfogyasztás meggátolja a száj kiszáradását. Másrészt közismert, hogy a szervezetünk zavaratlan működéséhez is elengedhetetlen a folyamatos folyadékbevitel.
  5. Rágcsálj zöldségeket, pl. petrezselymet, sárgarépát, melyek a nyáltermelés folytán a fogkő kialakulása ellen is védenek. A petrezselyem klorofillban gazdag, amely baktériumölő tulajdonságának köszönhetően közömbö­síti a rossz szagokat.
  6. Fogyassz narancsot! A benne lévő citromsav serkenti a nyálmirigyeket, így fokozva a leheletet frissítő nyál termelődését.
  7. A zöldségek és gyümölcsök mellett átmeneti megoldásként a fűszerekhez is fordulhatunk, pl. szopogassunk egy darab fahéjat vagy rágcsáljunk el egy darab szegfűszeget. Mindkettő hatékony szájfertőtlenítő. Amikor illatuk átjárta a szájüreget, egyszerűen köpjük ki őket.
  8. Cseppents borsmentát a nyelvedre! Antibakteriális hatásának köszönhetően a lehelet frissítése mellett a baktériumokat is elpusztítja.
  9. Homeopátiás szerekkel is felvehetjük a harcot a kínzó lehelet ellen. A lehetőségekről szakember vagy gyógyszerész adhat bővebb tájékoztatást!
  10. Tartsd karban egészségi állapotod, rendszeresen járj el a fogászati szűrésekre és évente menj el egy teljes ellenőrzésre a háziorvosodhoz!
Ezek betartásával tehetsz a lehető legtöbbet szájhigiéniád érdekében.
 
Képforrás: Canva Pro adatbázis.

forrás: Harmonet.hu
hírek, aktualitások

Miben más a növényi és az állati fehérje? Melyik segíti jobban a fogyást?

2025. július 17.

A fehérjediéta több szinten is hozzájárul az anyagcsere fokozásához, a zsírégetés elősegítéséhez és az izomméret megtartásához, miközben pozitív hatással van az energiaszintre és a bőr egészségére. De felmerül a dilemma: a cél, az egészséges és tartós fogyás érdekében a növényi vagy az állati fehérje fogyasztását részesítsük előnyben?

Goda Gábor, vegyészmérnököt, a Toman Diet szakértőjét kérdeztük arról, miért olyan hatékony a fehérjediéta és vajon a növényi, vagy az állati fehérje segíti jobban a fogyást?

„A fehérjediétának számos előnye van a népszerű divatdiétákkal szemben: fokozza az anyagcserét, mivel a fehérjék lebontása több energiát igényel, mint a szénhidrátoké vagy a zsíroké. Ez a magasabb termikus hatás elősegíti a kalóriák gyorsabb elégetését, ami a testsúlycsökkenést és a zsírvesztést támogathatja – feltéve, hogy a bélflóra és az enzimháztartás megfelelően működik. Kalóriadeficitben a szervezet hajlamos az energiáért az izomszövet lebontásához folyamodni. A megfelelő fehérjebevitel azonban biztosítja az izmok építőelemeit (aminosavakat), segítve így az izomtömeg megőrzését és elősegítve az előnyösebb, tónusosabb testkép kialakulását. A fehérje lassúbb emésztése miatt hosszabb teltségérzetet biztosít és stabilabb energiaszintet eredményez. Emellett nélkülözhetetlen a kollagén és elasztin termelésében, melyek a bőr rugalmasságát, szilárdságát és regenerációját támogatják, így segítve a bőr fiatalos megjelenésének elérését vagy fenntartását.”

Tehát a fogyókúra során a fehérjebevitel kulcsszerepet játszik. Az azonban, hogy az állati vagy a növényi fehérje segíti jobban a fogyást, nagyban függ az étrend többi részétől, az egyéni igényektől és a fehérjeforrás minőségétől.

„Míg az állati fehérjék általában teljes aminosav-profillal és magas biológiai értékkel rendelkeznek, addig a növényi fehérjék előnyei a rost és az antioxidáns tartalomban nyilvánulnak meg. Az egészséges étrend szempontjából a legjobb megoldás az egyensúly fenntartása és a különböző fehérjeforrások kombinálása, hogy mind az esszenciális aminosavak, mind a további tápanyagok optimálisan biztosítva legyenek.” – folytatja Goda Gábor.

Úti patika

2025. július 17.

Amikor a gyógyszer a családdal együtt utazik

Az utazás

Milyen gyógyszerekre lehet szükség, és hogyan érdemes kiválasztani, hogy melyik gyógyszer utazzon?
Az úti patika összeállításánál figyelembe kell venni azt, hogy ki(k)nél milyen panaszok orvoslására lehet szükség.

Nem mindegy, hogy hány éves, milyen alapbetegséggel küzd, milyen egyéb gyógyszereket szed az utazó.

Az úti patika tehát egy személyre vagy családra szabott gyógyszereket, kötszereket és egyéb patikaszereket tartalmazó csomag. Az úti patikának praktikusnak, kis helyen elférőnek, ugyanakkor az esetlegesen felmerülő problémákra „elsősegélyt” nyújtónak kell lennie. Összeállításánál az úti célt is figyelembe kell venni; mert pl. egy trópusi szigetre utazáskor valószínűbb az akut hasmenés, mint egy szomszédos országban való nyaraláskor. Kanyargós utakon való buszos kiránduláskor gyakori panasz az utazási betegség. Hegyi túrák alkalmával fokozott a kockázata a rándulásoknak, ficamoknak, bőrsérüléseknek. vízparton gyakoribbak lehetnek a rovarcsípések.

Vannak olyan panaszok is, amelyek bárhol és bármikor felléphetnek; így a láz és a fájdalom. A fájdalom- és lázcsillapító gyógyszer tehát kötelező kelléke az úti patikának. Érdemes olyan gyógyszerek mellett dönteni, amelyek akár az egész család számára megoldást kínálhatnak adott probléma esetén, és „kompatibilisek” a nyaralással járó esetleges meleggel. Lehetőség szerint kerülendők a hűtőben tárolandó gyógyszerek, a magasabb hőmérsékleten megolvadó kúpok. A tablettákénál problémásabb lehet a folyadékok, kenőcsök szállítása.

Új magyar applikáció támogatja a munkavállalók mentális jóllétét

2025. július 16.

Az elmúlt években többszörösére nőtt a pszichés okokra visszavezethető táppénzes napok száma

A munkahelyi mentális egészség kérdése egyre nagyobb kihívást jelent a vállalatok számára, hiszen miközben az alapvetően meghatározza a szervezet teljesítményét, a munkaerőpiacon mind nagyobb súllyal jelenlévő Z generáció már komoly elvárásokkal fordul a cégek felé ezen a téren is. A stressz mindennapos jelenség a hazai dolgozók kétharmadánál, amely gyakran még a pihenőnapokon sem csillapodik, emellett világszerte az alkalmazottak nagyjából 50%-a küzd a rohamosan terjedő kiégéssel, ami szélesebb értelemben vett egészségügyi tüneteket is okozhat. A probléma társadalmi jelentőségét felismerve három hazai cég fogott össze, hogy megalkossa a Health check nevű digitális megoldást, amely a munkavállalók mentális és fizikai állapotát átfogóan vizsgálja, hogy értékes visszajelzésekkel szolgáljon dolgozók és vállalatok számára egyaránt.

Az Európai Unióban átlagosan 136 milliárd euró, Magyarországon pedig nagyságrendileg 440 milliárd forint veszteség keletkezik évente a nem, vagy nem megfelelően kezelt munkahelyi stressz miatt, amely a kieső munkanapok mintegy 50-60%-áért felelős. Eközben a munkavállalók is egyre jelentősebbnek érzik a problémát, ráadásul többnyire magukra hagyva küzdenek vele: 10-ből 4 dolgozó úgy véli, hogy a fokozott stresszel járó pszichoszociális kockázatokat az adott szervezeten belül nem képesek hatékonyan orvosolni. Erre a kihívásra ad innovatív választ a Health check alkalmazás, melyet a Budapest központú startup, a CHEQ munkáltatói kommunikációs rendszerébe integrálták, szakmai partnere pedig a Pro Health Consulting Group és a munkahelyi pszichológiára specializálódott Minder.

„Ma már nem kérdés, hogy a munkavállalók mentális állapota milyen jelentős mértékben támogatja vagy éppen akadályozza a cégek hétköznapjait, a feladatellátás minőségét vagy konkrétan a termelékenységet. A digitális világban olyan eszközöket kell a cégek kezébe adni, melyek segítségével hatékonyabban felismerhetik és kezelhetik a dolgozóik mentális egészségéhez kapcsolódó problémákat” – mondta el Logemann-Molnár Zsófia a MINDER alapító szakpszichológusa. Az alkalmazás anonim visszajelzéseken alapuló „hőtérképet” készít a szervezetről, így a cégvezetők és HR-szakemberek gyorsan felismerhetik, hol van szükség beavatkozásra. Az eredmények alapján újratervezhetők a munkahelyi folyamatok és a célzott egészségmegőrző programok is – ezek pedig közvetlen konkrét üzleti előnyként járulnak hozzá a munkavállalói elköteleződés növeléséhez és a fluktuáció legyőzéséhez is.